4 przepisy na domowe sorbety lodowe

Sorbet z mango - idealny na upalne dni.

Sorbet to najstarszy mrożony deser. Prawdopodobnie wymyślony przez Chińczyków, od których przejęli go Arabowie, a od nich Włosi. Dziś przygotowuje się go z owoców. Bez zbędnych dodatków w postaci mleka, jogurtu czy innych wypełniaczy. Po prostu czysta esencja samych owoców.

Ja ich celowo nie słodzę, gdyż owoce mają dość słodyczy same w sobie. Jeśli chcecie zjeść sorbet z kwaśnych owoców, połączcie je z innymi dużo słodszymi. Problem słodzenia automatycznie wam odpadnie. Dodanie do owoców cukru zabiłoby ich naturalny smak – przekonuje Jolanta Naklicka – Kleser.

Wykonanie sorbetu to dosłownie kwestia kilku sekund, przy założeniu, że macie dobrze zaopatrzoną zamrażarkę (…) wystarczy wyjąć z zamrażarki woreczki z drobnymi kawałkami owoców i zmiksować na średnich obrotach w blenderze. Zdziwieni? Deser gotowy. Możecie się nim rozkoszować w upalne popołudnia.

Sorbet z mango

Składniki: 2 duże mango obrane, pokrojone na mniejsze kawałki i zmrożone.

Sposób przygotowania: Wrzuć mango do blendera i zmiksuj na gładko. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Sorbet z ananasa

Składniki: 1 duży ananas obrany, pokrojony na mniejsze części i zamrożony; 1/2 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Sorbet malinowo-jabłkowy

Składniki: 2 szklanki mrożonych malin; 1 duże jabłko obrane i pokrojone na mniejsze części oraz zamrożone

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Śliwka z figami

Składniki: 1 szklanka zamrożonych ulubionych śliwek (polecam węgierki); szczypta zmielonego kardamonu ; 1-2 świeże figi obrane ze skóry; 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko. Podawaj od razu po przygotowaniu.

 

 

Więcej w książce „Lodovo” Jolanty Naklickiej – Kleser, Wydawnictwo Zwierciadło. Książka dostępna w naszym sklepie internetowym.