1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Vanillekipferl

Vanillekipferl

Bardzo proste ciasteczka, które długo pozostają świeże i chrupiące. Austriacki przysmak!

Składniki: 180 g masła, 70 g łuskanych migdałów, 50 g cukru, 2 żółtka, 210 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Szybko wymieszać wszystkie składniki do ciasta kruchego i pozostawić w chłodnym miejscu na jedną godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, użyć foremki w kształcie księżyca lub nożem uformować ciasteczka w dowolnych kształtach (oryginalnie księżyce).Umieścić ciastka na blasze posmarowanej tłuszczem i piec w umiarkowanej temperaturze (200°C) do około dziesięciu minut lub do momentu uzyskania jasnobrązowego koloru. Wymieszać cukier puder i cukier waniliowy razem, następnie posypać ciepłe jeszcze ciastka tą mieszanką.

Przechowywać ciasteczka w zamkniętych pojemnikach przez kilka dni, długą pozostaną kruche.

Przepis zamieszczony dzięki uprzejmości

 

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze