1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Wegańskie śniadanie u Olgi i Weroniki Smile. 3 niezwykłe przepisy

Olga Smile z córką  Weroniką. (Fot. archiwum domowe autorek)
Olga Smile z córką Weroniką. (Fot. archiwum domowe autorek)
Zobacz galerię 7 Zdjęć
Zanim urodziła dziecko jadła mięso na śniadanie obiad i kolację. Do przejścia na kuchnię wegańską, namówiła ją córka. Właśnie ukazała się ich drugą książka "Roślinna kuchnia rodzinna" , w ramach wegańskiej i bezglutenowej serii Smile Food. 
Olga: Moi czytelnicy dobrze wiedzą, że na początku na moim blogu było bardzo dużo dań mięsnych. (…) Przestawienie się wyłącznie na produkty roślinne było u nas szybkie, dynamiczne i jednomyślne. Skoro dziecko mięsa jeść nie będzie, to my też nie. Lubię wyzwania, a zmiana diety stała się dla mnie olbrzymim przedsięwzięciem. (…) Roślinna kuchnia jest kreatywna, ciekawa. Jest zabawa składnikami, kolorami i możliwościami. Powiedziałabym, że otwiera nowe horyzonty, zmusza do myślenia, do zamieniania, do ciągłego tworzenia. (…) Dla najbliższych gotuję wegańsko i bezglutenowo, dla gości, przyjaciół i znajomych często przygotowuję to, co oni lubią najbardziej. Odżywianie się jest indywidualną sprawą każdego człowieka. I tego się trzymamy!

Weronika: Większość moich znajomych nie jest na diecie roślinnej. Kiedy przychodzą do mnie, słyszą o różnych nowych smakach, potrawach i produktach. Bardzo często coś razem pichcimy. Najczęściej namawiam ich do przygotowywania humusu na śniadanie, picia kawy zbożowej bezglutenowej z waniliowym mlekiem sojowym, spróbowania tofu i oczywiście jakiegoś sosu z curry na obiad. Na kolację robimy zapiekanki, smażymy naleśniki, placki lub makaron z jakimś fajnym sosem. A do przegryzania mamy popcorn, warzywa w słupkach i owoce. Koleżanki i koledzy zawsze są zdziwieni, że roślinna kuchnia jest tak smaczna, kolorowa i różnorodna. Dwójka moich znajomych dzięki mnie przeszła na weganizm, z czego się bardzo cieszę, ponieważ to zdrowe i dobre rozwiązanie dla organizmu i planety.

Owsianka z truskawkami

 (Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile) (Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile)

Składniki:

  •  1 puszka tłustego mleka kokosowego
  •  1 puszka wody
  •  1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  •  1 czubata łyżka cukru trzcinowego
  •  truskawki pokrojone w plasterki
Przygotowanie: Do garnka wlewam mleko kokosowe, puszką odmierzam wodę, dodaję cukier i zagotowuję. Płatki owsiane błyskawiczne wsypuję do wrzątku. Mieszam i wyłączam gaz. Zostawiam pod przykrywką na 10 minut. W tym czasie obieram truskawki i przekrawam na pół. 4. Owsiankę przekładam do miski i dekoruję owocami.  Podaję, bo owsianka z truskawkami czekać nie może!

Omlet wegański z pieczarkami

 (Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile) (Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile)

Składniki: 

  • 100 ml mąki z ciecierzycy (miałam jasną)
  • 100 ml mąki ryżowej
  • 250 g białego tofu lub kostka wędzonego
  • 375 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe, ale możecie użyć każdego innego, które lubicie)
  • 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki drożdży dezaktywowanych (lubię ich smak i aromat)
  • 2 łyżeczki soli kala namak
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego lub mielonego kolorowego
  • 2–3 łyżki oleju do smażenia
  • natka pietruszki, szpinak lub rukola

Przygotowanie: Do kielicha blendera wkładam tofu, mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową, sól kala namak, drożdże dezaktywowane, obrany ząbek czosnku, pieprz, proszek do pieczenia i dolewam mleko roślinne. Rozdrabniam na zupełny krem. Odstawiam na czas pozostałego przygotowywania składników. Cebulę obieram, kroję w kostkę i podsmażam na oleju na złoto. Kroję w plasterki pieczarki i przesmażam na patelni. Wegański omlet przygotowałam na 3 patelniach, tak akurat dla 3 osób. Patelnię ustawiam na gazie, cebulę rozkładam równomiernie, następnie pieczarki. Wylewam masę z blendera, patyczkiem mieszam, aby masa wpłynęła we wszystkie szczeliny. Posypuję natką pietruszki.  Smażę bez przykrycia, gdy zacznie odchodzić od boków, przykrywam i smażę kolejne kilka minut. Masa musi być ścięta.

Kalafiornica ze szpinakiem

 (Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile) (Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile)

Składniki:

  • 1 mały kalafior lub pół dużego
  • około 80 g listków szpinaku baby
  •  4 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub masła roślinnego
  • 1 czubata łyżka przyprawy do kalafiornicy
  • 80–100 ml mleka roślinnego lub wody (zależnie od potrzeby uzyskania właściwej konsystencji)
Przygotowanie:

Gotuję na parze kalafiora. Cebulkę obieram, białe części kroję w kostkę i podsmażam delikatnie na oleju. Wrzucam szpinak i 2 przepuszczone przez praskę obrane ząbki czosnku. Kalafiora rozdrabniam na talerzu widelcem. Dodaję kalafiora na patelnię oraz około 100 ml mleka roślinnego wymieszanego z przyprawą do kalafiornicy. Energicznie mieszam. Razem podgrzewam. Na koniec dosypuję posiekane zielone części dymki!

Więcej przepisów na śniadania, obiady, przekąski i desery w książce. Znajdziesz tam również mnóstwo informacji o składnikach wegańskich i roślinnych zamiennikach mięsa.

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Roślinna kuchnia rodzinna
Autopromocja
Roślinna kuchnia rodzinna Olga Smile, Weronika Smile Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze