1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pora na pomidora. 4 przepisy na dania z pomidorami w roli głównej

Pomidor o tej porze roku smakuje najlepiej. Warto więc wykorzystywać go w kuchni. (Fot. iStock)
Pomidor o tej porze roku smakuje najlepiej. Warto więc wykorzystywać go w kuchni. (Fot. iStock)
Wielozadaniowy, gotowany, pieczony i duszony, z bazylią i anyżem, z oliwą, solą i pieprzem. Świeżo siekanym szczypiorkiem i jędrną mozarellą. Pomidor smakuje o każdej porze dnia.

Gazpacho z pieczonej papryki z granitą pomidorową

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki na 4 porcje

Granita pomidorowa

  • 6 pomidorów (sparzonych i obranych)
  • ocet balsamiczny
  • sól, cukier

Gazpacho

  • 700 g pomidorów malinowych (sparzonych i obranych ze skórki)
  • 3 czerwone papryki (upieczone i obrane ze skóry)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • granita pomidorowa
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • opcjonalnie: 200 ml bulionu warzywnego

Do dekoracji

  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • świeże zioła

Sposób przygotowania

Przyrządzamy granitę. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wraz z gniazdami nasiennymi miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, cukrem i octem balsamicznym. Nakładamy gazę na miskę i przelewamy przez nią pomidorową masę aż do uzyskania klarownej cieczy. Całość wkładamy do zamrażalnika na dwie godziny i co 5–10 minut mieszamy widelcem.

W międzyczasie robimy gazpacho. Papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy, aż skórka zrobi się ciemnobrązowa. Papryki należy kilka razy obrócić, aby równomiernie się zrumieniły. Następnie jeszcze gorące przekładamy do woreczka, zawiązujemy i odkładamy na 10 minut, aby się zaparzyły. Dzięki temu skórkę łatwo usuniemy. Upieczoną i obraną paprykę przekładamy na deskę do krojenia, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Z pomidorów usuwamy połowę gniazd nasiennych, pozostałą część zostawiamy. Kroimy pomidory na mniejsze kawałki.

Do blendera wkładamy paprykę, obydwie części pomidorów oraz ząbek czosnku. Całość miksujemy na gładką masę; jeśli chcemy uzyskać rzadszą zupę, podczas miksowania dolewamy bulion warzywny. Całość doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, octem balsamicznym oraz 1 łyżką oliwy. Nalewamy gazpacho do talerza, dokładamy 1–2 łyżki granity pomidorowej, skrapiamy oliwą oraz jogurtem naturalnym i dekorujemy świeżym tymiankiem lub bazylią.

Bakłażan z salsą z palonych pomidorów, piure z ciecierzycy i piklowanymi papryczkami

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki na 4 porcje

  • 3 duże bakłażany
  • 2 garście pomidorków cherry
  • 400 g ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej)
  • 200 g piklowanej papryki (ze słoika)
  • woda z gotowania ciecierzycy
  • 100 ml oliwy
  • sok z dwóch cytryn
  • 100 g masła klarowanego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania

Umyte bakłażany przekrawamy w poprzek na pół i kroimy w grube, dwucentymetrowe plastry. Następnie nacinamy bakłażana w drobną półcentymetrową kratkę (tak samo jak skórę w kaczce przed smażeniem). Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy z obu stron krążki bakłażana partiami na mocny, brązowy kolor, doprawiając pod sam koniec solą oraz pieprzem. Następnie przekładamy na blachę i pieczemy je w 160ºC przez ok. 8 minut.

Piklowane papryczki kroimy w centymetrową kostkę. Pomidorki cherry opalamy mocno palnikiem, obieramy ze skórki i delikatnie miksujemy z łyżką oliwy. Ciecierzycę miksujemy wraz z sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Całość podlewamy wodą pozostałą z gotowania. Powstałą masę przecieramy przez sito, aby uzyskać gładkie piure.

Na talerzu układamy salsę pomidorową, piure z ciecierzycy, usmażonego bakłażana i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dekorujemy świeżą kolendrą.

Domowy makaron z sosem szałwiowo-pomidorowym

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki na 4 porcje

  • 400 g domowego makaronu razowego

Domowy makaron razowy

  • 240 g mąki razowej
  • 160 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 ml oliwy
  • mąka pszenna do podsypywania
  • szczypta soli

Sos

  • 8 sparzonych i obranych ze skórki mięsistych pomidorów
  • 1 posiekana szalotka
  • 50 g masła
  • 150 g parmezanu
  • garść listków szałwii

Czipsy do dekoracji

  • kilka listków szałwii
  • 200 ml oleju

Sposób przygotowania

Szalotkę podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem, aż się zeszkli. Pomidory siekamy drobno i dodajemy do szalotki, całość dusimy na małym ogniu wraz z porwanymi listkami szałwii, doprawiając solą oraz pieprzem.

Następnie przygotowujemy makaron.

Mąkę, jajka oraz oliwę dokładnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem z końcówką hak. Ciasto przykrywamy folią i dajemy mu odpocząć 15–20 minut. Dzielimy je na 4 części. Pracujemy z jedną częścią ciasta, resztę zostawiamy pod folią. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2 mm i kroimy w podłużne paski. Pracę można wykonać ręcznie lub za pomocą maszynki do makaronu. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie al dente.

Rozgrzewamy w rondlu olej i smażymy listki szałwii w głębokim tłuszczu przez kilka sekund, aż powstaną chrupiące czipsy. Na talerzu układamy makaron, nakładamy sos i całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy czipsami z szałwii.

Sałatka z soczewicy z pomidorkami cherry

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki na 4 porcje

  • 150 g ugotowanej zielonej soczewicy
  • 150 g ugotowanej żółtej soczewicy
  • 100 g ugotowanej czarnej soczewicy (lub 400 g jednego koloru soczewicy)
  • garść czerwonych pomidorków cherry
  • garść żółtych pomidorków cherry
  • 100 ml oliwy
  • sok z  2 cytryn

Do dekoracji

  • ugotowana ciecierzyca
  • cebula czerwona pokrojona w piórka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Ugotowane al dente wszystkie rodzaje i kolory soczewicy mieszamy z sokiem z cytryny oraz oliwą. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Pomidorki cherry myjemy i kroimy na pół. Układamy na talerzu soczewicę, pomidorki i dekorujemy wszystko czerwoną cebulą, ciecierzycą oraz natką pietruszki.

Pomidor z własnej uprawy

Jeśli bardzo chcesz zjeść pomidora z własnej uprawy, a nie masz działki ani balkonu, weź największy słój, kup małą sadzonkę odmiany balkonowej (albo dwie, w zależności od wielkości słoja), małe opakowania uniwersalnej ziemi i keramzytu (to takie kulki z lawy zatrzymujące wilgoć) i znajdź na spacerze ciekawy patyk lub kamyk do dekoracji.

Nasyp na dno ok. 5 cm keramzytu i ok. 10 cm ziemi, a następnie posadź sadzonkę. Starannie uklep ziemię dookoła, udekoruj patykiem i kamieniem, podlej i postaw na nasłonecznionym parapecie.

Tak przygotowany słój dobrze trzyma wilgoć, więc podlewaj tylko wtedy, gdy ziemia jest wysuszona.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze