Leanne Vogel, autorka książki „Dieta ketogeniczna” podaje przepisy na niskowęglowodanowe dania z łososiem na keto, a także na domowy winegret.
Łosoś to jeden z tych gatunków białka, które szybko się przyrządza i jest pyszne. Każdy rodzaj winegretu nadaje się na marynatę do łososia. Mam nadzieję, że to danie będzie ci smakowało tak samo jak Kevinowi i mnie!
Łosoś keto – przepis z jarmużem w marynacie
Przepis na 4 porcje. Przygotowanie: 5 minut plus 2 godziny marynowania. Czas gotowania: 15 minut.
Składniki:
- 455 g fileta z łososia, pokrojone na 4 równe porcje
- 180 ml wybranego winegretu
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona na plasterki
- 240 g liści jarmużu bez łodyg
- ¼ łyżeczki czerwonego chili w płatkach
- ¼ łyżeczki miałkiej soli morskiej
Włóż łososia do płytkiego naczynia i zalej winegretem. Przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny do zamarynowania. Po tym czasie przełóż rybę na dużą patelnię i zalej marynatą. Obłóż plasterkami cebuli. Postaw na średnim ogniu. Usmaż łososia po 6 minut z każdej strony, aż się zrumieni. Po 12 minutach smażenia odsuń rybę do ścianek patelni, robiąc miejsce na jarmuż. Dodaj jarmuż i chili w płatkach. Posól. Podrzucając, wymieszaj jarmuż z sokami ze smażenia. Przykryj i podduś 3 minuty, aż jarmuż zwiędnie. Rozłóż filety z łososia i smażony jarmuż na 4 talerze i podawaj.
Zastąp gotowy winegret jedną z moich wersji własnej roboty. Moim ulubionym winegretem do tego dania jest bazyliowy. Bazyliowy winegret i marynata.
Bazyliowy winegret i marynata do łososia keto
Bazyliowy Winegret (fot. Tatiana Briceag)
Ilość: 350 ml. Przygotowanie: 5 minut
Na moim blogu Healthful Pursuit (healthfulpursuit.com) podaję przepis na pasztet, który wymyśliłam w 2012 roku. Do dziś to jeden z moich najbardziej ulubionych przepisów. A ponieważ żadna dziewczyna nie może zjeść zbyt wiele pasztetu migdałowego, postanowiłam odtworzyć wszystkie jego smaki i przygotować wersję w postaci dressingu!
Składniki:
- 60 g świeżych listków bazylii
- 240 ml oleju o delikatnym smaku, oleju z awokado lub jasnej oliwy
- 120 ml soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 łyżeczka erytrytolu lub 3 krople stewii w płynie
- otarta skórka z 1 cytryny
- ½ łyżeczki miałkiej soli morskiej
Wlej olej i sok z cytryny do blendera lub robota. Dodaj pozostałe składniki. Miksuj, aż z listków bazylii zostaną kropki. Przelej dressing do szczelnego pojemnika o pojemności 415 ml lub większej. Przed podaniem potrząśnij pojemnikiem. Przechowuj w lodówce do 4 dni.
Makaron i keto łosoś w glazurze
Łosoś w glazurze (fot. Tatiana Briceag)
Przepis na 4 porcje. Przygotowanie: 5 minut. Czas gotowania: 20 minut
To nie tajemnica, że mam bzika na tle dodawania różnych, startych spiralnie warzywnych klusek do dań keto. Jest jeszcze ryż z kalafiora, sprawdzony zamiennik zwykłego ryżu w prawie każdym daniu. Do zastępowania węglowodanów w daniach keto wystarczą te dwa składniki, ale jest jeszcze jedno rozwiązanie. Konjac! Konjac to inaczej dziwidło Riviera, zioło bezglutenowe z Azji, o łodydze bogatej w błonnik pokarmowy.
Być może słyszałaś o produktach, takich jak: NuPasta, Miracle Noodles i Miracle Rice, które przeobrażają ten błonnik w nadzwyczajny zamiennik ryżu i makaronów. Te produkty są wspaniałe i nadają się nie tylko do keto. Zwiększają ilość błonnika pokarmowego. Dzięki nim możesz zachować makarony i ryż w diecie. Jeśli masz ochotę na eksperymenty, możesz zastąpić tymi produktami warzywa starte spiralnie i ryż z kalafiora we wszelkich daniach keto. Zamawiam je w sklepie internetowym Thrive Market, ale możesz je znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością.
Użyłam w tej potrawie makaronu konjac, ale możesz go zastąpić startymi spiralnie warzywami. Do moich ulubionych gatunków należy cukinia, japońska rzodkiew i łodygi brokułów lub ugotowana dynia makaronowa. (Uwaga! Przepadam za surowym makaronem z warzyw ze względu na chrupkość, ale możesz je krótko obgotować). Możesz też poszukać makaronu z wodorostów morskich. Ja nie bardzo je lubię, ale wielu ludzi je uwielbia. Mają nieco większą wartość odżywczą niż makaron konjac.
Składniki:
- 135 ml oleju z awokado
- 60 ml aminokwasów kokosowych
- 2 łyżki plus 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu cydrowego
- kawałek (5 cm) świeżego startego korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku, roztarte
- ½ łyżeczki miałkiej soli morskiej
- 455 g fileta z łososia, pokrojonego na 4 równe kawałki
- 2 opakowania (198 g) makaronu konjac lub innego niskowęglowodanowego
- 2 dymki, pokrojone na plasterki
- garść świeżych liści kolendry, grubo posiekanych
- 1 łyżeczka ziarna sezamu
Rozgrzej 75 ml oleju na dużej patelni, na średnim ogniu. W tym samym czasie przygotuj sos. W małej misce wymieszaj pozostałe 60 ml oleju, aminokwasy kokosowe, koncentrat pomidorowy, ocet, imbir, czosnek i sól. Przełóż łososia na gorącą patelnię, zmniejsz ogień i polej sosem. Resztę sosu wlej na patelnię. Przykryj i podgrzewaj na małym ogniu 15 minut, aż ryba się zrumieni i będzie lekko usmażona. Usmażonego łososia przesuń na bok patelni, robiąc miejsce na makaron. Dorzuć makaron i szczypior. Podrzucając, wymieszaj z sosem. Przełóż łososia na makaron. Smaż jeszcze 3–5 minut, aby podgrzać makaron. Posyp łososia kolendrą i sezamem. Rozłóż makaron i rybę na 4 talerze. Skrop każdą porcję keto łososia sosem z patelni.
Keto łosoś ze szpinakiem, serem i makaronem cukiniowym
Łosoś z makaronem cukiniowym (fot. Tatiana Briceag)
Przepis na 4 porcje. Przygotowanie: 5 minut (nie licząc czasu gotowania bekonu). Czas gotowania: 35 minut.
Jeśli możesz jeść ser, użyj w tej potrawie prawdziwego produktu. Możesz zastąpić go najlepszym zamiennikiem, serem bezmlecznym. Albo jeśli żyjesz dietą keto bez sera i dobrze się czujesz, całkiem go pomiń! Wolę to danie bez sera, ale to moje dziwactwo. Należałoby zmienić nazwę na łosoś z makaronem cukiniowym, ale jeśli akceptujesz powyższe sformułowanie, to i mnie to nie przeszkadza.
Składniki:
- 2 łyżki oleju z awokado, oleju kokosowego lub ghee
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ¾ łyżeczki miałkiej soli morskiej
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 455 g filetu łososia, pokrojonego na 4 równe porcje
- 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
- 120 ml wywaru z kości kurczaka
- 120 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
- 3 ząbki czosnku, roztarte
- ½ łyżeczki czerwonego chili w płatkach
- 2 średnie cukinie, skrojone spiralnie
- 70 g szpinaku, posiekanego
- 4 plastry bekonu (ok. 112 g), usmażone na chrupko i pokruszone
- 105 g pokruszonej mozzarelli (bezmlecznej lub zwykłej)
Rozgrzej olej na dużej patelni, na średnim ogniu. W tym samym czasie, w średniej misce, wymieszaj paprykę w proszku, tymianek, bazylię, oregano, ¼ łyżeczki soli i pieprz. Obtocz filety z łososia po jednym w przyprawach. Kładź na patelnię. Smaż po 6 minut z każdej strony, aż się zrumieni. Po 12 minutach smażenia przełóż rybę na talerz. Na patelni zostaw soki ze smażenia. Wrzuć pokrojone w kostkę pomidory, czosnek, chili w płatkach i pozostałe ½ łyżeczki soli. Wlej wywar i mleczko kokosowe. Często mieszając, gotuj 15 minut na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Wrzuć na patelnię makaron z cukinii i posiekany szpinak. Podrzucając, wymieszaj z kremowym sosem pomidorowym. Połóż usmażonego łososia na makaron z cukinii. Posyp bekonem i pokruszonym serem. Przykryj, zmniejsz płomień i podgrzewaj jeszcze 5 minut, aż ser się stopi. Rozłóż makaron i łososia z serem na 4 talerze.