Czy słodkie desery mogą być zdrowe i pożywne? – Jak najbardziej! Przekonuje o tym Monika Mrozowska, autorka książki „Słodko, zdrowo, świątecznie”.
16 porcji
102 kcal/porcja
deser bezmleczny, bezglutenowy, bezcukrowy, bez jajek
Fot. Monika Mrozowska
- 140 g mąki gryczanej
- 105 ml (1/3 szklanki) miodu wielokwiatowego
- 100 g suszonych śliwek
- 1 średnia cukinia
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka octu
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesianą mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200°C góra/dół ok. 25 minut.
Fot. Monika Mrozowska
12 porcji
235 kcal/porcja
deser bezcukrowy, bezmleczny, bez jajek
Ciasto:
- 350 g mąki orkiszowej
- 125 ml mleka kokosowego
- 80 g miodu wielokwiatowego
- 40 g oleju kokosowego
- 7 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- mąka orkiszowa do podsypywania
Nadzienie:
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 50 g orzechów włoskich
- 2 średnie banany
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie bułeczek (fot. Monika Mrozowska)
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku kokosowym. Dodajemy miód i mieszamy. Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę, dodajemy olej kokosowy, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Miskę przykrytą ściereczką odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Banany kroimy w cienkie plasterki, orzechy szatkujemy. Na patelni na małym gazie podgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy miód, pokrojone banany, posiekane orzechy i rodzynki. Całość smażymy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i zdejmujemy z gazu. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 części. Z każdej części ciasta zagniatamy kulkę i na podsypanym mąką blacie wałkujemy na placek. Na środek ciasta nakładamy po dużej łyżce masy bananowej. Składamy z dwóch stron, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika i w temperaturze 180°C góra/dół pieczemy przez ok. 20 minut.
Fot. Monika Mrozowska
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej
- 60 ml letniego mleka
- 50 g masła
- 15 g drożdży
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- szczypta soli, mąka do podsypywania
Nadzienie:
- 100 g szałwii hiszpańskiej (nasiona chia)
- 84 ml (1/3 szklanki) letniego mleka
- 80 g miodu
- 40 g rodzynek sułtańskich
- 20 g orzechów włoskich
- 2 białka
- 3 łyżeczki zmielonych migdałów
- ½ łyżeczki cynamonu
- Skórka otarta z ¼ pomarańczy
W dużej misce rozpuszczamy drożdże w odrobinie letniego mleka z miodem. Następnie dodajemy do nich przesianą mąkę pszenną, orkiszową, resztę mleka, rozpuszczone i wystudzone masło oraz szczyptę soli. Mieszamy dokładnie (ciasto będzie lepkie) i odstawiamy przykryte na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Białka ubijamy na sztywno. Nasiona chia zalewamy letnim mlekiem wymieszanym z miodem. Następnie dodajemy rodzynki, posiekane orzechy włoskie, zmielone migdały, cynamon i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Gdy ciasto wyrośnie, zagniatamy je ponownie i wałkujemy na posypanym mąką blacie na dość cienki kwadratowy placek. Na cieście rozkładamy cienką warstwę nadzienia, tak żeby z każdej strony został pusty rant (ok. 3 cm). Delikatnie zawijamy jak makowiec i podwijamy boki pod spód. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190°C góra/dół ok. 40 minut.