1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

5 przepisów na koktajle na bystry umysł

(fot. iStock)
(fot. iStock)
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Aby nasz mózg pracował prawidłowo, potrzebuje odpowiedniego pożywienia. Głównym źródłem energii dla komórek mózgu jest glukoza. Jeżeli nasza dieta będzie uboga w węglowodany, zaczniemy odczuwać senność, problemy z koncentracją i osłabienie. Dlatego, gdy zależy nam na sprawnym i bystrym umyśle, powinniśmy pamiętać o stałym dostarczaniu węglowodanów złożonych, które będą stale odżywiały nasze komórki.

Kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ponieważ dzięki nim odbudowywane są mielinowe osłonki komórek. Wadliwa ich budowa osłabia przewodzenie impulsów elektrycznych, a co za tym idzie, obniża zdolność przenoszenia informacji. U dzieci stosujących suplementację kwasami omega-3, które wykazywały problemy z koncentracją i nauką, zaobserwowano spektakularne efekty. Nie jest to nowa wiedza - od lat podaje się dzieciom tran, aby zwiększyć ich możliwości umysłowe i odporność.

Pomarańczowa guarana

Składniki:
  • 1 pomarańcza
  • 1 kiwi
  • 1 łyżeczka sproszkowanej guarany
  • 1/3 szklanki wody
Sposób przygotowania: Pomarańczę i kiwi wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Dodajemy guaranę. Wodą przepłukujemy pojemnik urządzenia i dodajemy ją do koktajlu. Mieszamy.

 (fot. iStock) (fot. iStock)

Zachód słońca na Goa

Składniki:
  • 1 mango
  • 1 limonka
  • 1 pęczek trawy cytrynowej
  • 12 listków mięty
  • 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania: Limonkę i trawę cytrynową wyciskamy w wyciskarce do sokół lub w sokowirówce. Mango miksujemy z miętą. Dodajemy wodę i mieszamy.

 (fot. iStock) (fot. iStock)

Bordo

Składniki:
  • 1 burak
  • 1 grejpfrut
  • 1 szklanka malin
  • 1 łyżka nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
  • 1 szklanka wrzątku
Sposób przygotowania: Nasiona szałwii hiszpańskiej zalewamy wrzątkiem. Burak, grejpfrut i maliny wyciskamy w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Dodajemy nasion. Mieszamy.

 (fot. iStock) (fot. iStock)

Malina-żurawina

Składniki:
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki malin
  • 1 szklanka wody
Sposób przygotowania: Orzechy i żurawinę zalewamy na kilka minut szklanką ciepłej wody. Dodajemy kasze jaglaną, mleko ryżowe, maliny i miksujemy.

 (fot. iStock) (fot. iStock)

Pomokado

Składniki:
  • 1 awokado
  • 1-2 pomidory
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka gałązek koperku
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Awokado, pomidor, seler i koperek wyciskamy w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

 (fot. iStock) (fot. iStock)

Więcej przepisów w książce:

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze