1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Mazurki Moniki Mrozowskiej

Mazurki Moniki Mrozowskiej

Mazurek malinowy, fot. Monika Mrozowska
Mazurek malinowy, fot. Monika Mrozowska
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Zdrowe, bezcukrowe i łatwe do wykonania. Monika Mrozowska, autorka książki „Słodko, zdrowo, świątecznie” dzieli się z nami przepisami na wielkanocne mazurki.

Jeśli zależy komuś na przyrządzeniu smacznych ciast, a przy tym na zredukowaniu liczby kalorii, które kryją się w tradycyjnych deserach – te przepisy powinny się sprawdzić.

Monika Mrozowska, fot. archiwum prywatne Monika Mrozowska, fot. archiwum prywatne

Mazurek malinowy

Ciasto:
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki syropu z agawy
Masa:
  • 400 g malin
  • 2 marakuje
  • 2 łyżki syropu z agawy
Przesianą mąkę orkiszową mieszamy z pokrojonym masłem, żółtkami i syropem z agawy. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło. Następnie delikatnie wałkujemy i wykładamy nim prostokątną formę do ciasta (wymiary ok. 20 cm x 25 cm). Wkładamy ponownie do lodówki na 10 minut, a następnie pieczemy ok. 25 minut w 180°C góra/dół. W tym czasie dusimy maliny z syropem z agawy (ok. 5-10 minut). Zdejmujemy z gazu i przecieramy przez drobne sitko. Upieczony i wystudzony spód polewamy przetartymi malinami i ozdabiamy pestkami z dwóch owoców marakui.

Mazurek czekoladowy

Fot. Monika Mrozowska Fot. Monika Mrozowska

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki syropu z agawy
Masa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • garstka płatków migdałów
Przesianą mąkę orkiszową mieszamy z pokrojonym masłem, żółtkami i syropem z agawy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie ciasto delikatnie wałkujemy i wykładamy nim prostokątną formę (wymiary ok. 20 cm x 25 cm). Wkładamy ponownie do lodówki na 10 minut, a następnie pieczemy ok. 25 minut w 180°C góra/dół. Orzechy mielimy lub bardzo drobno szatkujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z orzechami oraz syropem z agawy. Masę czekoladową wylewamy na upieczony spód i ozdabiamy płatkami migdałów.

Mazurek limonkowy

Fot. Monika Mrozowska Fot. Monika Mrozowska

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
Masa:
  • 75 g nerkowców
  • sok z trzech limonek
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
Do przybrania:
  • kwiaty jadalne, np. bratki
  • otarta skórka z limonki
Przesianą mąkę mieszamy z pokrojonym masłem, żółtkami i miodem. Ciasto wstawiamy do schłodzenia do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujemy i wykładamy nim prostokątną formę do pieczenia (ok. 20 cm x 25 cm). Nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut. Pieczemy w temperaturze 180°C góra/dół. Nerkowce mielimy. Sok z limonki zagotowujemy z miodem i mieszamy ze zmielonymi nerkowcami. Przecieramy przez sitko, żeby nie było grudek, i wylewamy na upieczony, wystudzony spód. Ciasto ozdabiamy np. bratkami i otartą skórką z połowy limonki.

Mazurek figowy

Fot. Monika Mrozowska Fot. Monika Mrozowska

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki syropu z agawy
Masa:
  • 100 g masła klarowanego
  • 8 suszonych fig
  • 2 łyżki miodu gryczanego
Przesianą mąkę orkiszową mieszamy z pokrojonym masłem, żółtkami i syropem z agawy. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie delikatnie wałkujemy i wykładamy nim prostokątną formę do ciasta (wymiary ok. 20 cm x 25 cm). Wkładamy ponownie do lodówki na 10 minut, a następnie pieczemy ok. 25 minut w 180°C góra/dół. Figi kroimy na pół i wyskrobujemy nasiona. W garnku podgrzewamy klarowane masło, gdy będzie gorące, zdejmujemy je z gazu i mieszamy z pestkami wydrążonymi z fig oraz z miodem gryczanym na jednolitą masę. Wystudzony kruchy spód smarujemy cienką warstwą masy figowej.

Przepisy pochodzą z książki „Słodko, zdrowo, świątecznie”.

Słodko, zdrowo, świątecznie Monika Mrozowska Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Zdrowe słodkości na Święta – przepisy Moniki Mrozowskiej

Piernik z mąki gryczanej - propozycja dla osób, które nie jedzą glutenu. (Fot. iStock)
Piernik z mąki gryczanej - propozycja dla osób, które nie jedzą glutenu. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Czy słodkie desery mogą być zdrowe i pożywne? – Jak najbardziej! Przekonuje o tym Monika Mrozowska, autorka książki „Słodko, zdrowo, świątecznie”.

Piernik gryczany ze śliwką

16 porcji 102 kcal/porcja deser bezmleczny, bezglutenowy, bezcukrowy, bez jajek

Fot. Monika Mrozowska Fot. Monika Mrozowska
  • 140 g mąki gryczanej
  • 105 ml (1/3 szklanki) miodu wielokwiatowego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 średnia cukinia
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesianą mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200°C góra/dół ok. 25 minut.

Bułeczki Świętego Mikołaja

Fot. Monika Mrozowska Fot. Monika Mrozowska

12 porcji 235 kcal/porcja deser bezcukrowy, bezmleczny, bez jajek

Ciasto:

  • 350 g mąki orkiszowej
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 80 g miodu wielokwiatowego
  • 40 g oleju kokosowego
  • 7 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • mąka orkiszowa do podsypywania
Nadzienie:
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 średnie banany
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie bułeczek (fot. Monika Mrozowska) Wykonanie bułeczek (fot. Monika Mrozowska)

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku kokosowym. Dodajemy miód i mieszamy. Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę, dodajemy olej kokosowy, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Miskę przykrytą ściereczką odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Banany kroimy w cienkie plasterki, orzechy szatkujemy. Na patelni na małym gazie podgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy miód, pokrojone banany, posiekane orzechy i rodzynki. Całość smażymy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i zdejmujemy z gazu. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 części. Z każdej części ciasta zagniatamy kulkę i na podsypanym mąką blacie wałkujemy na placek. Na środek ciasta nakładamy po dużej łyżce masy bananowej. Składamy z dwóch stron, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika i w temperaturze 180°C góra/dół pieczemy przez ok. 20 minut.

Szałwiowiec

Fot. Monika Mrozowska Fot. Monika Mrozowska
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 60 ml letniego mleka
  • 50 g masła
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • szczypta soli, mąka do podsypywania
Nadzienie:
  • 100 g szałwii hiszpańskiej (nasiona chia)
  • 84 ml (1/3 szklanki) letniego mleka
  • 80 g miodu
  • 40 g rodzynek sułtańskich
  • 20 g orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 3 łyżeczki zmielonych migdałów
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Skórka otarta z ¼ pomarańczy
W dużej misce rozpuszczamy drożdże w odrobinie letniego mleka z miodem. Następnie dodajemy do nich przesianą mąkę pszenną, orkiszową, resztę mleka, rozpuszczone i wystudzone masło oraz szczyptę soli. Mieszamy dokładnie (ciasto będzie lepkie) i odstawiamy przykryte na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Białka ubijamy na sztywno. Nasiona chia zalewamy letnim mlekiem wymieszanym z miodem. Następnie dodajemy rodzynki, posiekane orzechy włoskie, zmielone migdały, cynamon i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Gdy ciasto wyrośnie, zagniatamy je ponownie i wałkujemy na posypanym mąką blacie na dość cienki kwadratowy placek. Na cieście rozkładamy cienką warstwę nadzienia, tak żeby z każdej strony został pusty rant (ok. 3 cm). Delikatnie zawijamy jak makowiec i podwijamy boki pod spód. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190°C góra/dół ok. 40 minut.

  1. Kuchnia

Toskańskie castagnaccio na jesień

Kasztanowy placek - jesienny przysmak ze środkowych i północnych Włoch. (fot. iStock)
Kasztanowy placek - jesienny przysmak ze środkowych i północnych Włoch. (fot. iStock)
Jesień to czas kasztanów, również tych jadalnych. Najlepiej wiedzą o tym Włosi i Francuzi. Kasztany nie kojarzą im się tylko z przekąską, którą zjada się na ciepło, zaraz po upieczeniu. To są również desery, ciasta, czy naleśniki wyrabiane z mąki kasztanowej. Toskańskim specjałem, o tej porze roku, jest castagnaccio – kasztanowy placek z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Dla miłośników kasztanów, jak znalazł.

Sycący, oryginalny w smaku placek w całości wypiekany jest z mąki kasztanowej (bez problemu powinniśmy ją dostać w sklepach ze zdrową żywnością). Obszar Apeninów od wieków obfitował w jadalne kasztany. Wyrabiano z nich mąkę i pieczono placki, które zastępowały tradycyjny chleb. Castagnaccio wypiekano już w XVI wieku w Toskanii, w formie prostego placka. Używano głównie czterech składników: mąki kasztanowej, wody, oliwy i rozmarynu. Niektórzy urozmaicali przepis dowolnie dodając przeróżne składniki: cukier, albo skórkę pomarańczy, miód, ale także ser, czy nawet smalec – można więc było otrzymać wytrawną wersję placka lub słodką. Z biegiem czasu rodzynki i orzeszki piniowe stały się najpopularniejszymi składnikami i występują do dziś w klasycznej recepturze castagnaccio. Jednak niektórzy nadal eksperymentują, dodając np. orzechy włoskie lub szarą renetę. W tradycyjnym przepisie używa się również rozmarynu, jednak można z niego zrezygnować, jeśli ktoś nie przepada za tą przyprawą.

Składniki:

  • 300 g mąki kasztanowej
  • Około ½ l wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • Szczypta soli
  • Świeży rozmaryn (opcjonalnie)
Namaczamy rodzynki w ciepłej wodzie. Mąkę kasztanową przesiewamy do dużej miski i dodajemy szczyptę soli i cukru. Wlewamy powoli wodę mieszając ciasto, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Odsączone rodzynki dodajemy do masy, razem z orzeszkami piniowymi. Oliwą smarujemy blachę do pieczenia i wylewamy masę. Placek nie powinien być zbyt wysoki (około 1 - 2 cm). Pieczemy w 200 st. przez około pół godziny, aż na wierzchu utworzy się popękana skorupka. Ozdabiamy rozmarynem (jeśli ktoś lubi rozmaryn, może dodać wcześniej trochę listków do surowego ciasta).

  1. Kuchnia

Słodki prezent - zamiast kupić, zrób

Własnoręcznie przygotowane i starannie zapakowane ciasteczka do prawdziwy prezent od serca (Fot. iStock)
Własnoręcznie przygotowane i starannie zapakowane ciasteczka do prawdziwy prezent od serca (Fot. iStock)
Zobacz galerię 7 Zdjęć
Szukasz pomysłu na prezent, który z pewnością sprawi przyjemność? Najlepszy będzie własnoręcznie zrobiony i pięknie opakowany. Ciasteczka i inne słodkości nadają się do tego najbardziej. Oto kilka przepisów na domowe słodycze, którymi śmiało można obdarować najbliższych. Są nie tylko efektowne i smaczne, ale także zdrowe. A nie ma nic pyszniejszego niż zdrowe słodycze.

Czekoladki hand made

  • 100 g nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju kokosowego
  • 40 g ksylitolu zmielonego w młynku do kawy
  • 50 g kakao (najlepiej surowego)
Dodatki: rozmaryn i skórka pomarańczowa, chilli, sól morska, kardamon i rodzynki, kawałki suszonych śliwek, podprażone orzechy włoskie etc.

 

(Fot. Karolina i Maciej Szaciłło) (Fot. Karolina i Maciej Szaciłło)

Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy ksylitol i kakao. Całość  mieszamy, aby nie było grudek. Silikonową foremkę do lodu smarujemy olejem kokosowym i stawiamy na desce do krojenia. Do części wgłębień wkładamy rodzynki lub kawałki suszonych śliwek albo po jednym prażonym orzeszku. Czekoladową masę wlewamy do foremki, tak aby masa wypełniła miejsce na kostki, ale nie ubrudziła rantów. Czekoladki wstawiamy do zamrażarki lub do lodówki. Na wierzchu możemy położyć skórkę pomarańczową lub rozmaryn i chilli, sól, lub ziarna kardamonu. Pakujemy, gdy czekoladki dobrze zastygną.

Florentynki

  • 60 g migdałów
  • 60 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonych, niesiarkowanych moreli
  • 50 g fig
  • 50 g niesiarkowanych rodzynek
  • ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 50 g oleju kokosowego lub masła sklarowanego
  • 100 g melasy
  • 50 g gorzkiego czekolady
 

(Fot. Karolina i Maciej Szaciłło) (Fot. Karolina i Maciej Szaciłło)

Migdały i orzechy siekamy lub mielimy (tak, aby były widoczne kawałki orzechów). Osobno siekamy suszone owoce lub dorzucamy do robota kuchennego i całość mielimy na masę przypominającą kruszonkę ( z widocznymi kawałkami suszonych owoców). Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i imbir. Osobno w garnku podgrzewamy melasę z tłuszczem. Mieszamy, aż składniki się połączą (1-2 minuty). Wsypujemy masę bakaliową. Całość mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje masy wielkości śliwki, zostawiając dość duże odstępy. Z masy formujemy cienkie placuszki (grubości 1-2 mm). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st C i pieczemy ok. 7 minut. Uważamy, aby florentynek nie przypalić (powinny być złote nie brązowe). Wyjmujemy blachę z piekarnika. Podczas pieczenia masa może się rozpuścić, więc lepiej poczekać aż ciasteczka zastygną i dopiero wtedy zdjąć je z blachy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dekorujemy nią wystudzone florentynki.

Domowe snickersy

  • 70 g daktyli (najlepiej organicznych)
  • 100 orzechów włoskich
  • 25 g (czubata łyżka) masła orzechowego
  • 100 g gorzkiej czekolady (zaw kakao min.70 %)
  • 30 g solonych orzeszków ziemnych 
 

(Fot. Karolina i Maciej Szaciłło) (Fot. Karolina i Maciej Szaciłło)

 

Daktyle, orzechy i masło mielimy na jednolitą masę. Czekoladę i olej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z masą i dodajemy orzeszki ziemne. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do wysmarowanej olejem prostokątnej formy. Wkładamy do lodówki lub zamrażarki, aż masa się zestali  na ok. pół godziny. Po schłodzeniu kroimy na kawałki.

Kulki orzechowe w kakao

  • 50 g orzechów brazylijskich
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 2 płaskie łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
  • kakao do obtoczenia kulek
 

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Orzechy mielimy w młynku do kawy. Mieszamy je z cukrem i ugniatamy. Lepimy z masy kulki i obtaczamy w kakao.

Kuleczki słoneczne

  • 50 g pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki miodu akacjowego
  • ½ szklanki poppingu z amarantusa
  • 1 płaska łyżka kakao
Dodatki: pestki słonecznika

 

(Fot. Monika Mrozowska) (Fot. Monika Mrozowska)

Ziarna słonecznika mielimy w młynku do kawy lub w robocie kuchennym. Dodajemy miód, amarantus oraz płaską łyżkę kakao - mieszamy. Z masy odrywamy małe kawałki i lepimy kulki. Na koniec ozdabiamy kulki pestkami słonecznika.

Pierniczki

  • 160 g miodu gryczanego
  • 145 g mąki owsianej
  • 140 g mąki gryczanej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
  • 4 łyżeczki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki kakao
Do przybrania: orzechy włoskie

 

(Fot. Monika Mrozowska) (Fot. Monika Mrozowska)

 

Do miski wsypujemy przesianą mąkę gryczaną, owsianą, przyprawę do piernika i kakao. Mieszamy, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, z którego formujemy małe kulki. Na środek każdej z nich nakładamy kawałek orzecha włoskiego. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180°C góra/ dół ok. 15 minut.

  1. Kuchnia

Kruche tartaletki z borówką amerykańską

Fot. Getty Images
Fot. Getty Images
Tartaletka. To takie zabawne, sympatyczne słówko i takie rozkoszne, wesołe ciasteczko. Jej starsza siostra, tarta, dostojna jest i dystyngowana, a trzpiotka tartaletka, drobniutka, kusi strojną formą. Oczy mi się śmieją zawsze, gdy ją widzę.

Składniki na 6-8 sztuk:

  • mąka pszenna 250g
  • cukier 50g
  • zimne masło 125g
  • sól szczypta
  • zimna woda 3 łyżki
  • ser mascarpone 250g
  • gotowy budyń śmietankowy lub waniliowy 4 łyżki
  • cukier puder do smaku
  • borówki amerykańskie po garstce na tartaletkę
  • maliny po 1 sztuce na tartaletkę
Ciasto: Mąkę zagniatamy z cukrem, posiekanym na kawałki masłem, solą oraz wodą. Formujemy kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 6-8 części (w zależności od wielkości foremek na tartaletki) i wykładamy nim foremki. Z papieru do pieczenia wycinamy krążki. Przykrywamy nimi tartaletki i obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. Wysypujemy groch, zdejmujemy papier i pozwalamy naszym babeczkom wystygnąć.

Krem: Ucieramy mikserem mascarpone z cukrem pudrem, dodając po jednej łyżce gotowego budyniu. Gdy masa pięknie nam się połączy, wypełniamy nią tartaletki. Na wierzchu układamy owoce.

Babeczki przed podaniem warto schłodzić w lodówce przez 30 minut.

  1. Kuchnia

Śliwki węgierki pod migdałową kruszonką

Przełom lata i jesieni to najlepszy czas na pieczone węgierki. (fot. iStock)
Przełom lata i jesieni to najlepszy czas na pieczone węgierki. (fot. iStock)
Każdej jesieni mam ten sam problem z węgierkami, czyli najlepszymi śliwkami. A wiadomo, że żadna jesień się bez nich obyć nie może. Na straganach pełno śliwek z ceną i napisem "węgierki", które węgierkami nie są. A to najlepszy czas dla węgierki!

Jest słodka, aromatyczna i wyjątkowo smaczna. Chodzę więc od straganu do straganu i próbuję rzekome węgierki. Jeżeli tylko pestka przylega do owocu, uciekam co sił. Choć sprzedający zachęcają, przekonują i zapewniają, że to węgierka, nie daję nabrać się na śliwki na wierzbie. I kiedy trafiam na prawdziwą, tę węgierską węgierkę, nie znam umiaru i zabieram ze sobą do domu cały kosz! Przez kilka dni pestkuję, smażę i zamykam węgierkę w słoikach. I obowiązkowo zapiekam ją pod kruszonką!

Składniki dla dwóch osób:

  • 0,5 kg wypestkowanej śliwki węgierki
  • 100 g cukru cynamonowego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
  • 100 g mąki pełnoziarnistej 
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g brązowego cukru 
  • 100 g zimnego masła
Do miski wsypuję cukier, mąkę, płatki i mielone migdały. Dodaję masło pokrojone na małe kawałki. Palcami mieszam wszystkie składniki do czasu aż się połączą i utworzą kruszonkę. Wstawiam do lodówki. Piekarnik nagrzewam do 200 st.C. Formy smaruję masłem i wykładam je połówkami śliwek. Posypuję cukrem cynamonowym. Na wierzch wykładam kruszonkę. Wstawiam foremki do piekarnika i zapiekam, aż ciasto się zrumieni. Podaję ciepłe.

Autorka prowadzi blog kuchennymidrzwiami.pl