Nawet jeśli lubimy zimę i niskie temperatury, to mamy już ich dość i z utęsknieniem wypatrujemy prawdziwej wiosny. Może więc spróbujmy wywołać wiosnę zielonymi potrawami? Zdrowo i smacznie zaczepić ją kulinarnie. Skusić szpinakowym smoothie, zaciekawić ogórkowymi roladkami z zielonym groszkiem...
Nawet jeśli lubimy zimę i niskie temperatury, to mamy już ich dość i z utęsknieniem wypatrujemy prawdziwej wiosny. Może więc spróbujmy wywołać wiosnę zielonymi potrawami? Zdrowo i smacznie zaczepić ją kulinarnie. Skusić szpinakowym smoothie, zaciekawić ogórkowymi roladkami z zielonym groszkiem...
(Fot. Studio Zwierciadło)
Jest niskokaloryczny – 100 gramów to zaledwie 30 kalorii. Bazą każdego humusu jest roślina strączkowa – ciecierzyca. Jej jasne ziarenka kształtem przypominają orzeszki. Nazywana również grochem włoskim. Stanowi doskonałe źródło białka i węglowodanów. Ciecierzyca zawiera fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.
Składniki na 4–5 porcji:
- 100 g pasty sezamowej tahini,
- 200 g ciecierzycy z puszki,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
- 3–4 łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 20 minut
Szpinak ugotować, a następnie dodać do niego odcedzoną z wody ciecierzycę, pastę tahini, czosnek, oliwę, sok z cytryny. Całość zmiksować, na jednolitą masę. Doprawić pieprzem i solą. Podawać ze świeżym pieczywem.
(Fot. Studio Zwierciadło)
Zielony groszek jest silnym afrodyzjakiem – zawiera bowiem żelazo, a ono zwiększa poziom libido. Podobno Ninon de Lenclos, wolnomyślicielka, skandalistka i najsłynniejsza francuska kurtyzana, częstowała swoich kochanków zupą z zielonego groszku, rzekomo rozpalającą namiętność.
Składniki na 4 porcje:
- długi świeży ogórek,
- 200 g mrożonego zielonego groszku,
- 2 ząbki czosnku,
- cytryna,
- 100 g kwinoa (komosy ryżowej),
- kilka liści mięty,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Kwinoa ugotować do miękkości (jedna porcja komosy na dwie porcje wody). Ugotować zielony groszek, dodać liście mięty, sok z cytryny, poszatkowane ząbki czosnku i całość zmiksować na gładkie piure. Doprawić pieprzem i solą, a następnie wymieszać z ugotowaną komosą ryżową. Ogórek pokroić na bardzo cienkie długie plastry (wzdłuż dłuższego boku). Posolić z każdej strony, nałożyć farsz z groszku i komosy, zawinąć i spiąć wykałaczką.
(Fot. Studio Zwierciadło)
W kalafiorze znajduje się związek o nazwie sulforafan, który Pobudza enzymy o działaniu przeciwnowotworowym i dodatkowo zwalcza bakterie Helicobacter pylori.
Składniki na 4 porcje:
- 4 kalafiory (najlepiej małe),
- 3 łyżki oliwy,
- 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 8–10 liści świeżej mięty,
- cytryna,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: ok. godziny
Kalafiory umyć, skropić oliwą. Następnie ułożyć na blasze i piec około pół godziny lub dłużej, jeśli są większe, w 200 stopniach Celsjusza (powinny być na wpół miękkie). Do śmietany lub jogurtu dodać liście mięty, poszatkowany czosnek, sok z cytryny. Całość zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem upieczone już warzywo.
(Fot. Studio Zwierciadło)
Składniki na 4 porcje:
Ananasowo-szpinakowy:
- świeży ananas lub ananas z puszki,
- 10 liści świeżego szpinaku,
- 2 brzoskiwinie,
- 1 cm świeżego imbiru,
- 3 łyżki wiórków kokosowych.
Bananowo-sałatowy:
- 2 banany,
- 200 g zielonych winogron,
- 100 g sałaty (np. roszponki),
- 5–6 łyżek syropu z agawy,
- cytryna.
Czas przygotowania: 20 minut
Ananas obrać, pokroić na kawałki. Dodać szpinak, brzoskwinie, imbir oraz wiórki kokosowe i zmiksować. Jeśli napój jest zbyt gęsty, można wlać trochę wody i jeszcze raz zmiksować. Aby uzyskać smoothie bananowo-sałatowe, należy zmiksować banany, winogrona (bez pestek), sałatę, sok z cytryny. Doprawić syropem z agawy.
Natasza Socha dziennikarka, pisarka i blogerka.