1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Szparagi i jajo na trzy sposoby

Wariacji kulinarnych ze szparagami może być wiele. Dlatego warto wykorzystać ten wiosenny czas na szparagowe eksperymenty. (Fot. iStock)
Wariacji kulinarnych ze szparagami może być wiele. Dlatego warto wykorzystać ten wiosenny czas na szparagowe eksperymenty. (Fot. iStock)
Kompozycja dobrze znana: szparagi z jajkiem. Wersje tego połączenia mogą być jednak rozmaite. Poniżej propozycja trzech dań, w których jajka i zielone szparagi odgrywają główną rolę. Jeden z przepisów jest dość wyszukany, w sam raz na elegancką przekąskę.

Frittata ze szparagami

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 kurze jajka lub 2 gęsie
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, a część jadalną kroimy na 2 lub 3 części. Smażymy lekko posolone na oliwie. Następnie wrzucamy do miski z roztrzepanymi jajkami i parmezanem. Lekko doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy na roztopionym maśle. Można zostawić kilka szparagów do udekorowania gotowej frittaty. Dobrze podawać z pomidorami lub z sałatą, którą skropimy cytryną (dla przełamania smaku).

„Carbonara” ze szparagami (dla 2 osób)

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 żółtka
  • 200 g makaonu fusilli, farfalle lub penne
  • 40 g tartego parmezanu lub pecorino romano
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Resztę kroimy w plastry, zostawiając w całości górną część szparagów. Podsmażamy na patelni z oliwą i ząbkiem czosnku, doprawione solą. Gdy są miękkie odstawiamy i wyjmujemy czosnek. W dużej misce mieszamy żółtka, ser i czarny pieprz, żeby otrzymać jednolitą konsystencję. Gotujemy makaron w osolonej wodzie (al dente). Łyżkę wody z gotowanego makaronu dajemy do masy serowo-jajecznej i mieszamy.

Odcedzony makaron wrzucamy na rozgrzaną patelnię ze szparagami. Podsmażamy pół minuty. Całość przerzucamy natychmiast do miski i mieszamy dwoma widelcami. Wykładamy na talerze i jemy od razu.

Szparagi z zabajone na białym winie

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 żółtka
  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • Sól, pieprz

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i obieramy dolną część łodygi skrobaczką. Wiążemy z powrotem w pęczek i wstawiamy pionowo do garnka z wrzątkiem, tak by czubki wystawały nad wodę. Gotujemy przez kwadrans. Szparagi rozkładamy promieniście na talerzu.

Sos zabajone kręcimy w między czasie w kąpieli wodnej. Należy uważać, aby gorąca woda w większym garnku nie zaczęła się gotować (wtedy żółtka się zetną i sos wyjdzie grudkowaty). Żółtka roztrzepujemy trzepaczką i stopniowo dodajemy roztopione masło. Kiedy po paru minutach sos nabierze kremowej konsystencji, powoli dolewamy wino i dalej mieszamy. Po paru minutach otrzymamy żółty sos zabajone. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozłożonych szparagach kręcimy kółko-słoneczko z sosu.

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Dantego” (Wydaw. Nisza).

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze