1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Grillowanie doskonałe – 3 porady, dzięki którym zjesz znakomite posiłki w swoim ogrodzie

Fot. materiał partnera
Fot. materiał partnera
Kto z nas nie tęsknił za ciepłymi wieczorami, kto nie patrzył tęsknym wzrokiem w kierunku przepisów na aromatyczne marynaty? Słoneczne miesiące w końcu zawitały do naszego kraju, a w raz z nimi rozpoczął się sezon na rodzinne pichcenie w plenerze. Z ogromną radością wystawić możemy sprzęt do grillowania, planując tym samym najbardziej aromatyczne i najznakomitsze dania na bazie chrupkich warzyw i soczystych mięs.

Jak przygotować się na ten sezon i które gadżety pomogą Ci przyrządzić najlepsze przyjęcie w plenerze?

Porada 1: Akcesoria na grilla

Podstawowy zestaw wprawionego mistrza grilla, to oczywiście: grill gazowy lub grill węglowy turystyczny oraz… akcesoria, dzięki którym nie straszna mu będzie wysoka temperatura, tłuszcz i piekący w oczy dym.

Tak oto na liście najbardziej przydatnych dodatków są sztućce, których dłuższa rączka pozwala obracać warzywa - z dala od gorącego dymu i żaru. Wykonane z żaroodpornych materiałów łyżki, szczypce lub widelce, nie tylko dbają o bezpieczeństwo kucharza, ale także nie nagrzewają się i są niezwykle łatwe w czyszczeniu. Towarzyszem długich sztućców jest opiekacz do ryb, który zadowoli każdego miłośnika aromatycznego pstrąga lub rozpływającego się w ustach łososia. Złożony z dwóch części koszyczek jest także idealnym gadżetem dla fanów szaszłyków lub steków, które wymagają starannego i częstego przewracania na rozżarzonym ruszcie. Trzecim, absolutnym must-have każdego fana grillowania, jest gęsta szczotka z twardym włosiem, które wnika w najbardziej wąskie i trudno dostępne miejsca. Ten niepozorny gadżet pozwala w szybki i bezpieczny sposób usunąć zabrudzenia, nie uszkadzając delikatnych części. Niektóre modele wyposażone są dodatkowo w skrobaczkę, która pozwala usuwać przypalone resztki mięsa lub warzyw.

Porada 2: Jedzenie doskonałe

Aromatyczne, marynowane mięso na grilla, kiełbasa z chrupiąca skórką, dobrze przyprawiona kaszanka lub szaszłyki z indykiem (). Grillowanie w plenerze to doskonała okazja do testowania nowych przepisów i kosztowania ulubionych potraw. Na ich czele są oczywiście dania mięsne, ale także warzywa skropione oliwą, ziemniaki pieczone w folii, surówki, sałatki i sosy, które urozmaicają najprostsze przystawki.

Szykując więc doskonałe jedzenie na grilla, wybierz produkty od zaufanych dostawców i sklepów, które gwarantują Ci najwyższą jakość. Dobrej jakości mięso i chrupiące warzywa to podstawa udanej imprezy w plenerze, dlatego zaopatrz się w towary wyłącznie w miejscach rekomendowanych, stawiających na jakość i poprawne przechowywanie żywności.

W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla Ciebie listę produktów, które warto wypróbować na najbliższym garden party:

  • Młode ziemniaki, pokrojone w cząstki lub upieczone w folii, np. z domieszką soli, czosnku i tymianku,
  • Szparagi, przyprawione solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawać je można saute lub z wędzoną, aromatyczną, włoską szynką,
  • Faszerowane pieczarki, uzupełnione mieszanką serów,
  • Kawałki sera - zarówno twardego i długo dojrzewającego, jak i owczego,
  • Kiełbaski pokrojone ostrym nożem i uzupełnione mozzarellą,
  • Szaszłyki z indyka i ulubionych warzyw - np. cebuli, papryki i cukinii,
  • Grillowane kromki chleba, które następnie podaje się z masłem czosnkowym lub pikantną salsą pomidorową.

Składniki na te pyszne potrawy oraz sporo innych inspiracji, na warzywne i mięsne przystawki, znajdziesz w .

Porada 3: Aranżacja stołu

Diabeł tkwi w szczegółach. Dlatego, jeśli organizujesz grilla z przyjaciółmi lub rodziną, nie zapomnij o kolorowym obrusie, wygodnych poduszkach i pledach rozstawionych na krzesłach. Wykorzystaj też papierowe talerzyki i patery, na których wystawisz słodkie przekąski. Oprócz wysokich szklanek na lemoniadę, kieliszków i kubków na gorącą herbatę, niezbędny będzie dzbanek z wodą z lodem, a także niewielkie miseczki na koreczki. Obowiązkowym elementem stołu są również serwetki i niewielkie woreczki na patyki po szaszłykach lub folię po pieczonych ziemniaczkach.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze