1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Masa cukrowa – zrobiona samodzielnie czy kupiona?

Fot. materiał partnera
Fot. materiał partnera
O tym, czy wypiek będzie się atrakcyjnie prezentował, przesądza jego wykończenie. Jednym z produktów służących do powlekania ciast jest masa cukrowa. Nadaje ona tortowi elegancki wygląd. Nic więc dziwnego, że cieszy się dużą popularnością wśród cukierników i amatorów pieczenia słodkości. Czy warto ją zrobić samodzielnie? A może lepiej zdecydować się na gotowy produkt?

Masa cukrowa – co to takiego? Do czego służy?

Pieczenie ciast i tortów to wymagająca sztuka. Znaczenie ma bowiem nie tylko smak, ale i wygląd wypieku. Dlatego cukiernicy i samozwańczy domowi mistrzowie prześcigają się w pomysłach, by uatrakcyjnić wychodzące spod ich ręki słodkości. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się powlekanie ciast fondantem.

Dostępna na rynku urzeka plastycznością i mnogością kolorów. Jednak wraz z pojawieniem się jej na sklepowych półkach rozgorzał odwieczny spór – czy wybrać gotowy produkt, czy może zrobić go samodzielnie? Zanim podejmiemy się próby rozstrzygnięcia tego dylematu, wyjaśnimy, co to za wyrób.

Masa cukrowa – lub inaczej mówiąc fondant albo lukier plastyczny – to masa wykorzystywana w cukiernictwie do powlekania tortów i tworzenia dekoracji. W Polsce jest popularna stosunkowo od niedawna, jednak szturmem podbiła serca cukierników i miłośników pieczenia. Nadaje tortowi elegancki wygląd. Chętnie wykorzystuje się ją więc do dekorowania wypieków przygotowywanych na ważne uroczystości, takie jak śluby, komunie czy też chrzty.

Własnoręcznie zrobiona masa lukrowa – czy efekt wart jest wysiłku?

Masa cukrowa powstaje z połączenia cukru pudru, glukozy, żelatyny i wody. W internecie nie brakuje przepisów, jak wykonać ją krok po kroku. Choć receptury są podobne, uniwersalnego rozwiązania, które sprawdzi się w każdych warunkach, nie ma. Cukiernik musi metodą prób i błędów dojść do najlepszych proporcji. To czasochłonne przedsięwzięcie, które generuje koszty. Nie zawsze bowiem udaje się uzyskać odpowiedni wyrób za pierwszym razem.

Masa lukrowa musi mieć jednolitą konsystencję, przypominającą plastelinę. Nie może zawierać grudek. Powinna również odznaczać się odpowiednią plastycznością, co ułatwi jej rozwałkowywanie i aplikację na wypiek, a także sprawi, że wyrób nie będzie się rwać na strzępy podczas pracy nad nim.

Jak więc widać, przygotowanie masy cukrowej nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Zadbać należy nie tylko o odpowiednie proporcje, ale i jakość składników. Zwłaszcza cukier puder musi być wysokogatunkowy. Jeśli barwisz ciasto na określony kolor, wybierz wysokiej jakości barwniki spożywcze. Nawet niewielka ich ilość może wpłynąć na konsystencję i jakość masy lukrowej.

Fot. materiał partnera Fot. materiał partnera

Gotowy lukier plastyczny – jakie ma zalety? Czy warto go używać?

Na rynku nie brakuje również gotowych mas cukrowych. Kupione w sprawdzonym sklepie w niczym nie ustępują wyrobom zrobionym własnoręcznie. Wręcz przeciwnie. Są najczęściej bardziej elastyczne, co ułatwia ich rozwałkowywanie, nakładanie na ciasto i modelowanie. Gotowy kolorowy lukier plastyczny wyróżnia się również intensywną barwą. Pozwala więc na tworzenie efektownych wypieków i dekoracji.

Opakowania lukrów plastycznych mają różną pojemność – od 250 g do nawet 7 kg. Z łatwością więc dobierzesz optymalną ilość produktu, a resztę zachowasz na później. Gotowe produkty cechują się bowiem nie tylko bardzo dobrymi właściwościami plastycznymi, ale również trwałością. Niewykorzystaną masę z powodzeniem można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze