1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Jak gotować mniej kalorycznie? Pełnowartościowy posiłek – z czego się składa?

Jak gotować mniej kalorycznie? Pełnowartościowy posiłek – z czego się składa?

Fot. materiały partnera
Współczesny styl życia wymusza na ludziach ciągły pośpiech, co negatywnie odbija się na ich nawykach żywieniowych. Jedzenie przyrządzane w domu często jest przetworzone, tłuste i nie wygląda tak apetycznie, jak na reklamach w telewizji. Przyzwyczajenia odnośnie do jedzenia często są wynoszone z domu, dlatego dobrze jest pokazywać dzieciom, że zdrowe i pełnowartościowe posiłki mogą być smaczne, a do tego łatwo je przyrządzić. Przygotowanie potraw bez dodatku tłuszczu możliwe jest dzięki gotowanie na parze i rozwinięciu tego pomysłu w postaci gotowania pod ciśnieniem. Służą do tego specjalne garnki, takie jak te marki Zepter – naczynia Masterpiece umożliwiają przygotowanie smacznych potraw bez grama tłuszczu.

Podstawy zdrowego gotowania z naczyniami i garnkami Masterpiece od Zepter

W ciągu ostatnich kilku lat świadomość ludzi dotycząca tego, w jaki sposób odżywiać się zdrowo i jak przygotowywać pełnowartościowe posiłki, znacząco wzrosła. Łatwiejszy i wygodniejszy dostęp do informacji ułatwił pozyskiwania nowych przepisów, które umożliwiają wykorzystanie dobrze znanych składników na zupełnie nowe sposoby. Domowe przygotowanie posiłków wymaga jednak sporo czasu, a ze względu na prowadzony obecnie tryb życia osoby pracujące mają go coraz mniej. Stąd duża popularność jedzenia zamawianego czy wszelkiego rodzaju fast foodów, które, owszem, są proste, jednak tego typu żywność jest wielokrotnie przetwarzana, a co za tym idzie, pozbawiona wartości odżywczych.

Wraz z pojawieniem się nowych rozwiązań przygotowanie zdrowej żywności bez dodatku tłuszczu stało się znacznie szybsze i nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Naprzeciw tym oczekiwaniom wyszła firma Zepter, tworząc specjalny system garnków i naczyń umożliwiających przygotowanie różnych potraw. W końcu pełnowartościowy posiłek to szerokie pojęcie i w zależności od stosowanej diety czy przyzwyczajeń dla każdego będzie wyglądał on nieco inaczej. Garnki Masterpiece od Zepter pozwalają przygotować zarówno pyszne warzywa na parze, jak i rybę czy pieczeń, które będą lekkostrawne oraz pełne wartości odżywczych.

Gotowanie na parze – wygodny sposób na potrawy bez dodatku tłuszczu i innych szkodliwych substancji

Popularna opinia dotycząca przygotowania zdrowej żywności dotyczy tego, że jest to proces czasochłonny i wymaga dużych umiejętności. W rzeczywistości jest to znacznie prostsze, a wszystko za sprawą rozwoju nowoczesnych systemów pozwalających przyrządzać pełnowartościowe posiłki, które zachowają swój aromat, kształt oraz witaminy czy inne mikro- i makroelementy. Naczynia do gotowania na parze umożliwiają przyrządzanie różnego rodzaju posiłków, w tym warzyw, mięs i ryb. Te i wiele innych składników zachowa nie tylko swój naturalny wygląd, ale będzie również znacznie zdrowsza niż w przypadku tradycyjnego gotowania na wodzie czy smażenia na tłuszczu. Co więcej, warzywa gotowane na parze nie wymagają dosalania, ponieważ to właśnie ona (para) wydobywa z nich sód, który sprawia, że przyrządzone w ten sposób potrawy smakują naturalnie.

Taka metoda gotowania jest obecnie uznawana za tę najzdrowszą i jest szczególnie polecana osobom z nadciśnieniem czy podwyższonym cholesterolem. Na horyzoncie pojawiło się jednak rozwinięcie takiego sposobu przyrządzania posiłków, a jest nim gotowanie pod ciśnieniem, które całkowicie eliminuje konieczność wykorzystywania wody, ponieważ potrawy (warzywa, mięso, ryby) przez cały czas gotują się we własnym sosie.

Gotowanie pod ciśnieniem z naczyniami Zepter – oszczędne i szybkie przygotowanie posiłków

Do gotowania pod ciśnieniem wykorzystywane są specjalne garnki, które przykrywane są specjalną pokrywą z termokontrolerem. Wraz z podgrzewaniem naczynia, potrawy w nim zamknięte zaczynają uwalniać wodę w postaci pary, która skrapla się na wspomnianej pokrywie. Ta z kolei jest przez cały czas chłodniejsza od garnka, dzięki czemu para skapuje na zamknięte produkty, tworząc cykl zamknięty. Taki sposób gotowania oferują naczynia Masterpiece marki Zepter, które umożliwiają przygotowania leczo czy innych potraw jednogarnkowych z dużą ilością warzyw, bez dodatkowej wody czy grama tłuszczu.

Gotowania pod ciśnieniem pozwala na zachowanie większej liczby witamin i minerałów, czyniąc posiłki bardziej wartościowe. Co więcej, jest ono szybsze (nawet do 70% w porównaniu z innymi metodami gotowania żywności) i wymaga znacznie mniej energii, przekładając się tym samym na dodatkowe oszczędności. Większość obecnie dostępnych garnków do gotowania na parze czy pod ciśnieniem, w tym te z serii Masterpiece, to naczynia na płytę indukcyjną. Naczynia marki Zepter doskonale współgrają z tego typu powierzchniami służącymi do gotowania – dno naczynia składa się z trzech warstw (indukcyjnej, akumulacyjnej i przewodzącej), a dzięki technologii URA potrawy nie przywierają.

Wartościowy posiłek a przyrządzanie potraw bez wody i tłuszczu – z naczyniami Masterpiece od Zepter to możliwe

Ciężko jednoznacznie zdefiniować, czym powinien być wartościowy posiłek – w zależności od preferencji każdy może mieć inną wizję na temat tego, z czego powinien składać się jego obiad, by był on możliwie wartościowy i zaspokajał potrzeby organizmu. Kluczowy jest tutaj sposób przyrządzania, a dzięki nowoczesnym naczyniom do gotowania pod ciśnieniem marki Zepter każdy będzie mógł wykorzystać swoje ulubione składniki i stworzyć z nich pełnowartościowe, zdrowe danie, i to bez dodatku wody czy tłuszczu.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze