Frytki to jedno z najpopularniejszych dań świata. Nic dziwnego, że doczekało się swojego święta. 13 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Frytek.
Jemy coraz więcej frytek. I nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie były to frytki z mrożonki utopione w tłuszczu. Frytki można bowiem przygotować tak, aby były zdrową przekąską. Zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu, można je upiec w piekarniku. I podać z sałatą lub surówką ze świeżych warzyw i domowym dipem. Oto kilka przepisów na zdrową wersję frytek.
1 kg ziemniaków
3 łyżki oleju
sól
zioła
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C, z włączoną funkcją góra/dół/termoobieg.
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki.
Układamy na blasze, skrapiamy olejem, mieszamy, aby równomiernie pokryły się tłuszczem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 minut. Czas pieczenia zależy od gatunku ziemniaków i wielkości kawałków.
Gdy ziemniaki będą miękkie w środku i chrupiące na wierzchu, wyjmujemy je z piekarnika i oprószamy solą i ziołami.
4 duże pasternaki,
oliwa
sól
Majonez z awokado, kolendrą i fistaszkami:
1 jajko,
1 żółtko,
150 ml oleju,
1 łyżka musztardy,
3 łyżki soku z cytryny,
1 dojrzałe awokado,
1 pęczek kolendry,
30 g fistaszków,
sól,
pieprz
Fot. iStock
Pasternak myjemy i obieramy. Następnie tniemy je na długie wstęgi (najlepiej obieraczką do warzyw), gotujemy w osolonej wodzie przez 30 sekund i hartujemy w wodzie z lodem. Potem dokładnie suszymy i pieczemy na złoty kolor w piekarniku, aż się zezłocą i będą chrupiące.
Musztardę, sok z cytryny, szczyptę soli, jajko i żółtko dokładnie miksujemy, wtłaczając wolno olej cienkim strumieniem. Miksujemy do wyczerpania oleju i uzyskania gęstej, zwartej i błyszczącej konsystencji. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną kolendrę i wszystko łączymy z majonezem z tłuczonymi fistaszkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Majonez przekładamy do miseczki, dekorujemy orzechami i kolendrą. Obok na talerzu układamy usmażone czipsy z pasternaku.
Frytki z batatów
4-6 batatów
oliwa
sól i pieprz
przyprawy - np. świeży rozmaryn, tymianek, harissa, garam masala.
Fot. iStock
Rozgrzewamy piekarnik do 220˚C. Bataty obieramy i kroimy na kawałki w kształcie frytek.
Oprószamy przyprawami.
Blachę smarujemy oliwą. Skrapiamy nią również frytki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - po 15 minutach wyjmujemy, by przemieszać, aby równomiernie się upiekły.
Po około 30 minutach skosztować - powinny być smaczne.