1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Zdrowe frytki? To możliwe [PRZEPISY]

Zdrowe frytki? To możliwe [PRZEPISY]

Do przygotowania frytek najlepiej nadają się ziemniaki odmiany Irga i Irys. (Fot. iStock)
Frytki to jedno z najpopularniejszych dań świata. Nic dziwnego, że doczekało się swojego święta. 13 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Frytek.

Jemy coraz więcej frytek. I nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie były to frytki z mrożonki utopione w tłuszczu. Frytki można bowiem przygotować tak, aby były zdrową przekąską. Zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu, można je upiec w piekarniku. I podać z sałatą lub surówką ze świeżych warzyw i domowym dipem. Oto kilka przepisów na zdrową wersję frytek.

Domowe frytki klasyczne

1 kg ziemniaków
3 łyżki oleju
sól
zioła

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C, z włączoną funkcją góra/dół/termoobieg.
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki.
Układamy na blasze, skrapiamy olejem, mieszamy, aby równomiernie pokryły się tłuszczem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 minut. Czas pieczenia zależy od gatunku ziemniaków i wielkości kawałków.
Gdy ziemniaki będą miękkie w środku i chrupiące na wierzchu, wyjmujemy je z piekarnika i oprószamy solą i ziołami.

Frytki z pasternaku z majonezem z awokado, kolendrą i fistaszkami

4 duże pasternaki,
oliwa
sól
Majonez z awokado, kolendrą i  fistaszkami:
1 jajko,
1 żółtko,
150 ml oleju,
1 łyżka musztardy,
3 łyżki soku z cytryny,
1 dojrzałe awokado,
1 pęczek kolendry,
30 g fistaszków,
sól,
pieprz
Fot. iStock
Pasternak myjemy i  obieramy. Następnie tniemy je na długie wstęgi (najlepiej obieraczką do warzyw), gotujemy w  osolonej wodzie przez 30 sekund i  hartujemy w  wodzie z  lodem. Potem dokładnie suszymy i  pieczemy na złoty kolor w piekarniku, aż się zezłocą i będą chrupiące.
Musztardę, sok z  cytryny, szczyptę soli, jajko i  żółtko dokładnie miksujemy, wtłaczając wolno olej cienkim strumieniem. Miksujemy do wyczerpania oleju i  uzyskania gęstej, zwartej i  błyszczącej konsystencji. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i  kroimy w  drobną kostkę. Dodajemy posiekaną kolendrę i  wszystko łączymy z  majonezem z  tłuczonymi fistaszkami. Doprawiamy solą i  pieprzem. Majonez przekładamy do miseczki, dekorujemy orzechami i  kolendrą. Obok na talerzu układamy usmażone czipsy z  pasternaku.

Frytki z batatów

4-6 batatów
oliwa
sól i pieprz
przyprawy - np. świeży rozmaryn, tymianek, harissa, garam masala.
Fot. iStock
Rozgrzewamy piekarnik do 220˚C. Bataty obieramy i kroimy na kawałki w kształcie frytek.
Oprószamy przyprawami.
Blachę smarujemy oliwą. Skrapiamy nią również frytki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - po 15 minutach wyjmujemy, by przemieszać, aby równomiernie się upiekły.
Po około 30 minutach skosztować - powinny być smaczne.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze