1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Jagodzianki - nie żałuj sobie

Jagodzianki - nie żałuj sobie

(Fot. Magda Rosłaniec)
Tak wybornie smakują tylko teraz, kiedy świeże jagody wciąż pachną lasem. To nic, że barwią usta i zęby - ich smak wart jest poświęcenia. A jeśli myślisz, że zrobienie jagodzianek jest trudne, jesteś w błędzie. Oto prosty przepis dla każdego.

Składniki:

jagody 400 g

cukier brązowy 2-3 łyżki


Ciasto:

mąka 500 g

drożdże świeże 50 g

cukier 100 g

mleko 200 ml

masło 120 g

żółtka 4 (nie wyrzucaj białek, cześć z nich będzie potrzebna do posmarowania bułek przed pieczeniem)

łyżeczka soli

Kruszonka:

120 g mąki

90 g zimnego masła

40 g cukru pudru

10 g cukru waniliowego
Rozetrzyj palcami wszystkie składniki aż powstanie kruszonka, wstaw do lodówki, żeby schłodzić.

Przygotowanie:

  1. Zrób rozczyn z ciepłego mleka i drożdży z odrobiną cukru i mąki - odstaw do wyrośnięcia na 15 min.
  2. Przesiej mąkę do miski, połącz z cukrem, dodaj masło, żółtka, sól i rozczyn.
  3. Wyrób ciasto (ja to robię przy pomocy miksera przez 5-7 minut). Odstaw ciasto do wyrośnięcia na minimum godzinę pod przykryciem.
  4. Przygotuj jagody. Wysyp owoce na sitko i zanurz je w większej misce wypełnionej letnią wodą, możesz delikatnie poruszyć sitkiem, by owoce się opłukały. Po kilku sekundach wyjmij sitko, wymień wodę na świeżą i powtórz proces. Nigdy nie płucz jagód pod bieżącą wodą, bo to owoce bardzo delikatne, łatwo je uszkodzić a wtedy wypłynie z nich cenny sok. Opłukane jagody osusz - najlepiej na grubym papierowym ręczniku. Przed nadziewaniem bułeczek, należy wymieszać owoce z łyżką albo dwoma brązowego cukru.

  5. Kiedy ciasto podwoi objętość, możesz przystąpić do robienia jagodzianek. Na przykład tak: uformuj z ciasta wałek jak na kopytka i pokrój na równe kawałki. Każdą porcję rozpłaszcz w dłoni, by miała grubość minimum 1,5 cm a na środek placka nałóż łyżkę albo więcej jagód (w zależności od wielkości placka). Starannie zlep wszystkie brzegi i ułóż na blachę wyłożoną papierem sklejoną stroną. Pamiętaj, że bułki urosną, dlatego należy układać je w odstępach. Możesz też rozłożyć całe ciasto na blacie oprószonym mąką, rozwałkować je delikatnie rękami (na grubość 1,5-2 cm) i odciśnij krążki np. dużą szklaną (jak na pierogi), z których łatwo zrobić jagodzianki - to mój ulubiony sposób lepienia bułeczek.
  6. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj rozmąconym białkiem i posyp kruszonką.
  7. Piecz w temperaturze 180-190 st. C. przez 25 do 30 minut.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze