1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kurki duszone z soczewicą

Doświadczeni grzybiarze wiedzą, że najlepiej wybrać się na kurki zaraz po deszczu lub w czasie mżawki – wtedy świecą jak pomarańczowe żarówki. (fot. iStock)
Doświadczeni grzybiarze wiedzą, że najlepiej wybrać się na kurki zaraz po deszczu lub w czasie mżawki – wtedy świecą jak pomarańczowe żarówki. (fot. iStock)
Kurki to przysmak późnego lata. Zbieranie ich daje wiele satysfakcji, bo w przeciwieństwie do innych grzybów prawie nigdy nie są robaczywe – a to wszystko przez zawartość hitinmannozy. Dzięki tej substancji, już w dawnej medycynie ludowej, kurki stosowane były z powodzeniem jako lek na robaki. Mają też w swoim składzie wiele witamin i minerałów.

Kurki mają oczywiście nie tylko walory zdrowotne, ale przede wszystkim smakowe. Można je przyrządzać na wiele sposobów (w śmietanie, jako zupę kurkową, czy dodatek do jajecznicy). Znam osoby, które nawet duszą kurki z sosem pomidorowym (czego jeszcze nie próbowałam). Pomysł na połączenie kurek z soczewicą wziął się z tego, że chciałam uzyskać sycące danie, zawierające roślinne białko… I okazał się naprawdę smaczny.

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy (ew. może być brązowa)
  • 300 g umytych i wypłukanych kurek
  • 2 średnie cebule
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek oliwy

Soczewicę płuczemy i moczymy przez 2-3 godziny (można ewentualnie zostawić na noc do namoczenia). Płuczemy znowu i gotujemy w osolonej wodzie aż będzie pól miękka. Cebulę siekamy i razem z czosnkiem i kurkami podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Następnie łączymy soczewicę z podduszonymi kurkami. Całość dusimy jeszcze około 20 minut. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę i doprawiamy solą i pieprzem.

W zależności od upodobań, można zmieniać proporcje kurek i soczewicy.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze