1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Slowfoodowa FETA SEROWA

Slowfoodowa FETA SEROWA

22 kwietnia możecie dowiedzieć się wszystkiego o serach!

oraz prezentują:

slowfoodowa FETA SEROWA

Gieno Mientkiewicz - autor terminu „polskie sery zagrodowe", rzecznik i promotor lokalnych producentów, Krzysztof Kolumb polskiego serowarstwa, działacz Slow Food Polska

Barbara Żeliszczak - strażniczka polskiej tradycji serowarskiej, prezes Stowarzyszenia „Macierzanka”, od lat dbająca o pierwszorzędną jakość serów z Wiżajn, działaczka Slow Food Vigrensis Polska

David Gaboriaud - paryski pasjonat zdrowej kuchni, od 10 lat żyje w Alpach, gdzie zgłębia tajniki serowarstwa i francuskiej kuchni regionalnej, działacz fundacji Slow Food Youth, założyciel innowacyjnej inicjatywy kulinarnej „After Work”, wykładowca unikatowej, multijęzykowej szkoły gotowania food for friends

Alfredo Boscolo - smakosz i znawca serów, niestrudzony propagator włoskiej tradycji kulinarnej i jej specjałów na ziemiach polskich, współodpowiedzialny za niecodzienny projekt kulinarny „Kuchnia Dantego”

Iza Kamińska - filolog, tłumacz, wykładowca, autor podręczników, redaktor portalu o winach Winicjatywa, właściciel Winebaru Bardeaux w Cudzie nad Wisłą

Joanna Kołodziejczak - miłośniczka dobrego jedzenia i win, pomysłodawczyni powiślańskiej inicjatywy „Wina nad Wisłą”, zakochana w winiarskiej Kampanii, wraz z Izą Kamińską prowadzi Winebar Bardeaux w Cudzie nad Wisłą

Robert Komosa/WinKolekcja - pasjonat wina, sommelierski doradca, zwolennik naturalnej żywności, uwielbia opowiadać o winie, rozwiewać wszelkie związane z nim wątpliwości/mity/stereotypy

Scenariusz spotkania:

13:00 Powitanie gości 13:15 Prezentacja multimedialnej opowieści o inicjatywie z Wiżajn połączona z degustacją serów podpuszczkowych - narracja Barbary Żeliszczak

14:00 Warsztaty smaku – 9 serów (trzy polskie, trzy francuskie i trzy włoskie) podane w akompaniamencie organicznych specjałów oraz wybornych, idealnie dobranych win z całego świata. O procesach powstawania, historii i smakowej palecie bohaterów - serów opowiedzą Gieno Mientkiewicz, David Gaboriaud oraz Alfredo Boscolo. Jak pić i łączyć wina z serami dowiemy się od Izy Kamińskiej i Asi Kołodziejczak. Indywidualnych winnych porad dostarczy Robert Komosa.

Market i Winebar

Unikatowe sery m.in. Stracchino all’antica, Strachitunt Valtaleggio, Tomme de Brebis, Agrì di Valtorta czy słynny wiekowy Bitto, oryginalne polskie sery zagrodowe, kulinarne specjały z Ulicy Smacznej czy mnóstwo ciekawych slowfoodowych smakołyków. Intrygująca paleta win najlepiej współgrających z serami, czy wyjątkowe wina musujące idealne do ostryg. To wszystko znajdziemy na miejscu i będziemy mieli okazję zabrać do domu. Część dochodu ze wszystkich specjałów zasili konto fundacji Slow Food Youth odpowiedzialnej za inicjatywę „Szkoła na widelcu”, czy „Przedszkole na widelcu”.

Zaproszenia w cenie 85 zł i 55 zł (uczniowie i studenci) dostępne w  restauracji Bagno food&wine, ul.Bagno 2 Warszawa

Rezerwacje i szczegóły: info@foodforfriends.pl

Partnerzy: La Fromagerie, Ulica Smaczna, Organic farma zdrowia, Winebar Bardeaux, WinKolekcja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze