Gdyby na świecie miała istnieć tylko jedna książka kucharska, byłaby nią - jak pisze wydawca polskiej wersji językowej, Wydawnictwo Znak, właśnie ta. Książka z przepisami na dania porażkoodporne, których nie da się zepsuć Co więcej ugotowane w jednej brytfance.
Autorka książki „Upiecz to” Rukmini Iyer, napisała tę książkę z myślą o sobie. Na co dzień pracuje jako stylistka jedzenie, więc kiedy po całym dniu pracy z wyszukanymi kompozycjami kulinarnymi wracała do domu, nie marzyła o niczym innym, niż o zrelaksowaniu się na kanapie z dobrą książką i kieliszkiem wina w dłoni, podczas gdy piekarnik robi za nią całą robotę.
Od tamtej pory już ponad milion osób nawróciło się na porażkoodporną kuchnię. Oto 3 przepisy spośród 70, które znajdziecie w książce.
Ten intensywny dressing o aromacie sosu rybnego, orzeszków ziemnych, limonki i kolendry mogłabym dodawać niemal do wszystkiego. Doskonale podkreśla wyrazisty smak łososia, podczas gdy orzeszki nadają mu chrupkości. Kiedy ryba i brokuły będą w piekarniku, możesz się zająć siekaniem i mieszaniem składników dressingu. Jeśli przygotowujesz posiłek dla dzieci, pomiń chili i dodaj je tylko do swojej porcji.
Porcje: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20–25 minut
400 g brokułów, podzielonych na małe różyczki
2 ząbki czosnku, starte na tarce
2 łyżki oleju sezamowego lub innego oleju roślinnego
4 filety z łososia (o łącznej wadze ok. 800 g)
2 cebulki dymki, drobno posiekane
2½ cm korzenia imbiru, startego na tarce
1 czerwona papryczka chili, pokrojona na cienkie plasterki
2 łyżki sosu rybnego
4 łyżki oleju roślinnego
skórka i sok z 2 limonek
30 g świeżej kolendry, drobno posiekanej
55 g orzeszków ziemnych, grubo posiekanych
(Fot. materiały prasowe)
Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 6. Umieść brokuły w dużej brytfance, posyp je startym czosnkiem, skrop olejem i wstrząśnij naczyniem, by warzywa dokładnie się nimi pokryły.
W tej samej brytfance umieść filety z łososia. Szczelnie przykryj naczynie folią aluminiową, a następnie wsuń je do piekarnika na 20–25 minut, aż łosoś będzie upieczony tak, jak lubisz.
W czasie gdy ryba się piecze, połącz dymkę, imbir, chili, sos rybny, olej roślinny, skórki oraz sok z limonki, kolendrę i orzeszki. Skosztuj i w razie potrzeby dodaj nieco więcej sosu rybnego i soku z limonki.
Wyjmij brytfankę z piekarnika i obficie polej rybę dressingiem. Pozostałą porcją dressingu skrop brokuły. Podawaj od razu.
Trudno o lepszy pomysł na letni lunch na świeżym powietrzu lub przekąskę na wieczorne oglądanie meczu niż te pikantne skrzydełka kurczaka. Podawaj je z kieliszkiem schłodzonego napoju.
Porcje: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
800 g skrzydełek kurczaka z wolnego wybiegu
800 g batatów, obranych i pokrojonych na łódeczki o grubości 2½ cm
2 łyżeczki papryki chipotle w płatkach
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka cukru muscovado
3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
1 limonka
4-5 łyżek jogurtu greckiego
garść liści świeżej kolendry, posiekanych
liście świeżej kolendry i ćwiartki limonki do podania
(Fot. materiały prasowe)
Rozgrzej piekarnik do 150°C w trybie z termoobiegiem / 170°C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 3. Włóż skrzydełka kurczaka i kawałki batatów do dużej brytfanki. Osobno wymieszaj płatki chipotle, wędzoną paprykę, cukier, oliwę z oliwek, 2 łyżeczki soli morskiej oraz skórkę i sok z połowy limonki.
Otrzymaną miksturą polej kurczaka i bataty, po czym wymieszaj wszystko rękami, żeby składniki równomiernie się nią pokryły. Całość wsuń do piekarnika. Piecz przez 40 minut.
Po tym czasie podkręć temperaturę do 180°C w trybie z termoobiegiem / 200°C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 6. Piecz przez kolejne 20 minut, aż skórka kurczaka stanie się chrupka.
W tym czasie wymieszaj jogurt, posiekaną kolendrę, skórkę i sok z połowy limonki oraz szczyptę soli morskiej. Odstaw na bok.
Posyp chrupiące skrzydełka i bataty listkami kolendry. Podawaj danie z ćwiartkami limonki oraz dipem jogurtowym.
Ta prosta sałatka z kurczaka to apetyczne zestawienie kontrastujących ze sobą smaków i tekstur. Pomysł upieczenia awokado może się wydawać dziwaczny, ale przygotowane w ten sposób smakuje naprawdę pysznie, zwłaszcza w połączeniu z chrupiącymi pestkami granatu i kurczakiem delikatnie doprawionym chili. Danie jest bardziej sycące, niż mogłoby się wydawać, więc możesz je podać jako lekki posiłek dla czterech osób lub nakarmić nim dwie o nieco większym apetycie – w zależności od tego, ilu zasiądzie was przy stole, możesz zwiększyć porcje kurczaka i awokado.
Porcje: 2–4
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
300 g brązowego ryżu
2 awokado
2 duże piersi kurczaka z wolnego wybiegu
1 łyżeczka ostrych płatków chili
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 2 limonek
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
30 g listków świeżej mięty, drobno posiekanych
pestki z 2 granatów
200 g liści szpinaku, drobno posiekanego
(Fot. materiały prasowe)
Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie z termoobiegiem / 200°C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 6. Wsyp ryż do osolonego wrzątku i gotuj 30 minut na wolnym ogniu, aż będzie lekko al dente.
W tym czasie przekrój awokado na pół i usuń pestki. Umieść owoce w brytfance skórką do spodu. Obok połóż piersi kurczaka, tak by składniki na siebie nie nachodziły. Posyp wszystko płatkami chili, solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie skrop oliwą z oliwek. Lekko przemieszaj składniki, żeby równomiernie pokryły się oliwą, i wsuń naczynie do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, aż kurczak będzie dopieczony.
Aby przygotować dressing, wymieszaj sok z limonki, oliwę extra virgin, liście mięty i pestki granatu, a następnie dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok. Ugotowany ryż odcedź na sitku i pozwól mu odparować.
Wyjmij kurczaka i awokado z brytfanki, zdejmij skórkę z owocu, a następnie pokrój miąższ i mięso. Wsyp do naczynia ugotowany ryż oraz szpinak i wlej połowę dressingu. Wymieszaj wszystko dokładnie z aromatyzowanym olejem z dna brytfanki. Rozsyp na ryżu kawałki upieczonego kurczaka i awokado i polej je pozostałym dressingiem. Podawaj na gorąco.
Książka „Upiecz to” Rukmini Iyer ukazała się nakładem Wydawnictwa Znak. (Fot. materiały prasowe)