1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Luksus tkwi w prostocie – 5 przepisów na obiad i deser

Chłodnik z buraków i wiśni z jogurtem oraz tymiankiem i pappardelle z selera aglio, olio e peperoncino (Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl)
Chłodnik z buraków i wiśni z jogurtem oraz tymiankiem i pappardelle z selera aglio, olio e peperoncino (Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl)
„Niwa” to restauracja na warmińskiej wsi, która serwuje kuchnię jak u mamy, wykorzystując lokalne uprawy i hodowle. W dodatku integruje okolicznych rolników, kupując od nich produkty. Przedstawiamy 5 przepisów na dania skomponowane przez jej szefa kuchni, Krzysztofa Łapawę.

Sałatka z opiekaną sielawą, pomidorami, jajkiem na twardo i oliwkami

(Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl) (Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl)

4 porcje

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 sielawy lub 1 mała makrela,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 duże dojrzałe pomidory,
  • 6 oliwek kalamata,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • sól,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • mały ząbek czosnku,
  • sól w płatkach,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy. Filetujemy ryby, myjemy i wycieramy. Posypujemy je odrobiną soli i obtaczamy w mące — zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy na oleju z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru. Rybę odsączamy na papierze. Dajemy ostygnąć i ściągamy filety z ości.

Pomidory kroimy w plastry i układamy na półmisku. Jajka kroimy na połówki i wrzucamy na pomidory. Teraz ryba i oliwki. Kroimy cebulę w bardzo cienkie plastry i układamy kółka na już prawie gotowym półmisku. Szybki dressing – kroimy w bardzo cienkie plasterki czosnek, zalewamy go oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy i polewamy po całym półmisku. Na koniec kilka szczypt soli w płatkach i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Chłodnik z buraków i wiśni z jogurtem oraz tymiankiem

(Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl) (Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl)

4 porcje

Składniki:

  • 2 buraki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 400 g wiśni + kilka do dekoracji,
  • 600 ml wody lub napoju roślinnego,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • 4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 8 gałązek tymianku,
  • sól w płatkach,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Buraki myjemy i suszymy. Do małej brytfanki lub naczynia żaroodpornego wkładamy buraki. Polewamy olejem i posypujemy dwiema szczyptami soli; nacieramy. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę, aż buraki będą miękkie. W czasie pieczenia drylujemy wiśnie. Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Do kielicha blendera wkładamy wydrylowane wiśnie, buraki i wodę. Blendujemy, aż będą aksamitne. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Do podania używamy sporej łyżki gęstego jogurtu, skrapiamy oliwą, układamy kilka wydrylowanych wiśni, posypujemy listkami tymianku. Wykańczamy solą w płatkach rozgniecioną między opuszkami palców i czarnym pieprzem.

Kurczak z pieca nacierany szałwią z cytrynową ricottą

(Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl) (Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl)

4 porcje

Składniki:

  • 1 ekologiczny kurczak (2–2,5 kg),
  • 4 ząbki czosnku,
  • pęczek szałwii,
  • 150 ml oliwy,
  • 1 duża cytryna,
  • 150 g ricotty,
  • 60 ml śmietany 36%,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Siekamy szałwię, czosnek i dodajemy do oliwy. Ścieramy skórkę z cytryny, której użyjemy później. Z pozostałej części cytryny wyciskamy sok do oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Nacieramy kurczaka w środku i na skórze. Wstawiamy do pieca w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez półtorej godziny, do uzyskania złocistej i chrupkiej skórki. Ricottę ubijamy delikatnie ze śmietaną, skórką z cytryny i dopieszczamy solą i pieprzem. Podajemy kurczaka z całą oliwą, która nabrała wspaniałego aromatu i można w niej zamoczyć kromkę dobrego chleba, oraz z ubijaną cytrynową ricottą.

Pappardelle z selera aglio, olio e peperoncino

(Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl) (Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl)

4 porcje

Składniki:

  • 2 selery,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 papryczki chili,
  • 120 ml oliwy,
  • 200 ml wytrawnego cydru,
  • 60 g parmezanu + parmezan do wykończenia,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Selery umyć i obrać. Obieraczką wyciąć długie pasy selera, tak jakbyśmy chcieli obrać jabłko w całości. Kroimy czosnek w plasterki. Chili kroimy na półtalarki. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Ścieramy parmezan na tarce o drobnych oczkach. W sporym garnku podgrzewamy delikatnie oliwę, wrzucamy czosnek i chili. Smażymy, aż zobaczymy, że czosnek zaczyna się lekko rumienić. Dolewamy cydru i chwilę redukujemy. Wrzucamy selera, parmezan i sól. Mieszamy seler tak, żeby się podgrzał i cały wytaplał w sosie. Na sam koniec zielona natka pietruszki i jeszcze chwilę mieszamy. Posypujemy parmezanem w ulubionej ilości.

Semifreddo śmietankowo-miodowe z rabarbarem

(Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl) (Fot. Magda Klimczak/daretocook.pl)

4 porcje

Składniki:

  • 50 ml miodu,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 150 ml śmietany 36%,
  • 4 łyżeczki konfitury rabarbarowej.

Sposób przygotowania:

Miód i jajka wkładamy do miski. Nastawiamy kąpiel wodną. Na niej ubijamy jajka z miodem tak długo, aż uzyskamy gęsty, napowietrzony i jasnożółty krem. Ściągamy znad pary i ubijamy dalej aż do schłodzenia do temperatury pokojowej. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Ubijamy na sztywno śmietanę. Szpatułką delikatnie łączymy obie masy, mieszając od spodu na górę. Kiedy całość ma jednolity kolor, przelewamy do słoiczków, miseczek lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Mrozimy przez minimum 6 godzin. Tuż przed serwowaniem nakładamy łyżeczkę konfitury rabarbarowej dla każdego.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze