Suszone grzyby, warzywa i owoce zachowują swój smak oraz wartości odżywcze. To sprawia, że są cennym składnikiem w kuchni. Aromat suszonych grzybów wzbogaca wiele potraw tradycyjnej kuchni polskiej. Warzywa poddane suszeniu mogą być alternatywą dla przypraw, z kolei suszone owoce to zdrowa i smaczna przekąska. Jaki sprzęt najlepiej sprawdzi się do suszenia żywności w domu? Na co zwrócić uwagę? Odpowiedź poniżej.
Zastanawiasz się, które urządzenie sprawdzi się lepiej do domowego suszenia grzybów, warzyw i owoców – suszarka czy piekarnik? Zanim podejmiesz decyzję, warto poznać specyfikę konkretnego sprzętu. Odpowiedni wybór suszarki spożywczej czy piekarnika zależy przede wszystkim od Twoich potrzeb i preferencji.
Jeśli suszysz żywność sporadycznie i nie chcesz inwestować w dodatkowy sprzęt, piekarnik w zupełności wystarczy. W tym przypadku powinien sprawdzić się każdy model urządzenia. Suszenie grzybów, warzyw lub owoców w piekarniku wymaga jednak większej kontroli, a sam proces trwa dłużej. Klapa urządzenia musi być uchylona, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza. Dojście do wprawy i znalezienie odpowiednich ustawień może potrwać chwilę, ale efekt powinien być zadowalający. Podczas suszenia żywności w piekarniku warto pozostać w domu, by na bieżąco kontrolować proces i uniknąć przypalenia.
Zalety:
- Wszechstronne zastosowanie
- Zazwyczaj większa pojemność
- Brak potrzeby dokupywania specjalnego sprzętu
Wady:
- Dłuższy czas suszenia
- Większe zużycie energii
- Ryzyko przypalenia
Suszenie żywności w suszarce spożywczej jest mniej wymagające. Urządzenie zostało zaprojektowane w sposób umożliwiający równomierne suszenie, a cały proces przebiega szybciej niż w piekarniku. Sprawę ułatwia możliwość regulacji przepływu powietrza i temperatury. Możesz więc precyzyjnie dopasować ustawienia do rodzaju suszonej żywności. Podczas suszenia nie musisz na bieżąco kontrolować procesu tak jak w przypadku piekarnika.
Korzystanie z suszarki spożywczej jest bardzo wygodne, ale warto, by te wysuszone grzyby, owoce czy warzywa były jak najlepszej jakości. Na co należy zwrócić uwagę, wybierając suszarkę spożywczą?
- Budowa urządzenia – istotne są liczba, średnica i wysokość sit. Suszarka powinna spełniać Twoje oczekiwania, dlatego warto dobrać wielkość sprzętu do ilości i rodzaju żywności, którą zamierzasz suszyć. Zbyt niskie sito może okazać się problemem, kiedy na przykład postanowisz suszyć grzyby w całości. Warto również zwrócić uwagę na solidne wykonanie, by urządzenie służyło na lata.
- Moc grzałki i regulacja jej wydajności – skuteczne suszenie zostanie zapewnione przez odpowiednią temperaturę w połączeniu z prawidłową cyrkulacją powietrza. Różne produkty wymagają innych parametrów, by odprowadzić wilgoć, a jednocześnie zachować smak oraz wartości odżywcze. Warto więc zdecydować się na urządzenie o wysokiej mocy z regulacją wydajności grzałki.
Zalety:
- Szybkie i równomierne suszenie
- Regulacja przepływu powietrza
- Oszczędność energii
Wady:
- Zajmuje dodatkowe miejsce w kuchni
- Wentylatory mogą być głośne
Suszenie grzybów, owoców i warzyw to sposób na wydłużenie ich czasu przydatności. Odpowiedni sprzęt umożliwia suszenie wysokiej jakości. Wybór urządzenia powinien spełniać nasze wymagania. Piekarnik zużywa więcej prądu niż suszarka spożywcza, a sam proces suszenia trwa dłużej. Z kolei specjalny sprzęt do odprowadzania wilgoci zajmuje dodatkowe miejsce w kuchni. Przed zakupem warto zastanowić się, jakie są Twoje oczekiwania, i wziąć pod uwagę wady i zalety piekarnika oraz suszarki spożywczej.
Sezon jesienny w pełni, więc czas na grzybobranie! .