1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Ryby na Wigilię – jak podkreślić ich smak?

(Fot. materiały partnera)
(Fot. materiały partnera)
Wigilia to jeden z najważniejszych dni w roku. To czas, w którym zasiądziemy do wspólnego stołu z najbliższą rodziną, złożymy sobie serdeczne życzenia oraz podzielimy się opłatkiem przy dźwiękach i śpiewie polskich kolęd. Według polskiej tradycji na wigilijnym stole nie powinno pojawić się mięso – zastępują je dania rybne, z których wiele przygotowujemy tylko raz w roku. Warto więc nadać wigilijnym potrawom rybnym prawdziwie odświętnego, wyrazistego smaku, który uzyskamy dzięki zastosowaniu odpowiednich przypraw.

Jakie dania rybne warto zaserwować na Wigilię?

Według polskiej tradycji na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw symbolizujących apostołów. Nie jest trudno osiągnąć tę liczbę, zwłaszcza jeśli doliczymy do niej wszystkie składniki wigilijnego menu – w tym przystawki, chleb czy kompot z suszu. Dania rybne są jednak niekwestionowanymi liderami świątecznego stołu i to wokół nich skupiają się pozostałe potrawy. Po wiele z nich mamy okazję sięgać zaledwie raz w roku, tym bardziej warto więc zadbać o ich odpowiednie przygotowanie oraz podanie w estetyczny sposób. Doskonały smak i wygląd naszych dań z pewnością zachęci każdego gościa do ich skosztowania.

Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć karpia, który jest jednym z symbolów tradycyjnych polskich świąt. Obok karpia przygotowanego w preferowany sposób, wigilijną ucztę często uzupełnia także łosoś, uznawany za jedną z najsmaczniejszych, najdelikatniejszych ryb, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Inną, popularną rybą, którą warto przygotować na wigilijną kolację, jest śledź – ekonomiczny w zakupie, smaczny i łatwy do przygotowania na wiele sposobów. Rybne propozycje warte uwzględnienia na świątecznym stole to także dorsz, mintaj, sola oraz panga.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Wigilijny karp – jak go przygotować i na jakie przyprawy postawić?

Karp jest zdecydowanie najbardziej charakterystyczną potrawą bożonarodzeniową, bez której większość osób nie wyobraża sobie wspólnego świętowania. Ta ryba na Wigilię sama w sobie posiada dość charakterystyczny, wyrazisty smak, który trudno pomylić z czymkolwiek innym. Jest także dość prosta w przygotowaniu oraz daje sporo różnorodnych możliwości kulinarnych – karpia możemy przygotować w najpopularniejszej wersji smażonej (w panierce z mąki lub bułki tartej z dodatkiem przypraw, w cieście naleśnikowym lub w galarecie).

Co istotne, karpia nie trzeba mocno przyprawiać, aby uzyskać pełnię smaku. Najlepszym sposobem na jego przygotowanie jest marynata na bazie oleju i przypraw – wkładamy do niej kawałki karpia i przechowujemy w lodówce przez 24 h. Dzięki temu ryba nasiąknie przyprawami, nabierze wyrazistego smaku i będzie gotowa do dalszej obróbki.

Do przygotowania marynaty warto wykorzystać następujące składniki: sok z cytryny, pokrojoną w kostkę cebulę, starty na tarce seler i marchewkę oraz przyprawy – głównie sól i pieprz. Zwykły, czarny pieprz możemy zastąpić dodatkiem bardziej odpowiedniego do dań rybnych pieprzu cytrynowego, który dodatkowo pomoże wyeliminować mulisty zapach charakterystyczny właśnie dla karpia.

Śledź na Wigilię – jak umiejętnie podkreślić jego smak?

Inna, bardzo popularna, ryba na Wigilię, którą jemy częściej niż tylko raz w roku, to tradycyjny polski śledź. Jego charakterystyczny smak ma wielu zwolenników, z pewnością warto więc zaserwować go także na Wigilię. Śledzia możemy przygotować na wiele sposobów, wśród których najpopularniejszymi są śledź w oleju oraz w śmietanie. Zalewę warto doprawić starannie wybranymi przyprawami, które nadadzą daniu bardziej wyrazistego smaku i aromatu.

Do przypraw polecanych do dań na bazie śledzia należą czarny lub kolorowy pieprz, suszona natka pietruszki, kolendra, ziele angielskie, słodka mielona papryka oraz liście laurowe. Bardzo często dodaje się do niego także popularne zioła kuchni włoskiej – bazylię, oregano, tymianek oraz rozmaryn, które świetnie pasują do dań rybnych oraz sprawiają, że potrawa zyskuje dodatkowych walorów smakowych. Aby osiągnąć najlepsze efekty kulinarne, zalewę lub sos warto przygotować dzień przed Wigilią i przechowywać w nich śledzia w lodówce, by był najbardziej aromatyczny.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Uniwersalne przyprawy i dodatki do dań rybnych

Wśród popularnych i chętnie stosowanych w polskiej kuchni przypraw istnieją takie, które idealnie pasują do dań rybnych. Są to na tyle uniwersalne zioła, że możemy je wykorzystać do niemal dowolnego gatunku ryby na Wigilię i sprawić, że zyska wyjątkowy smak. Przyprawy do dań rybnych są dostępne także w gotowych mieszankach, które najczęściej bazują właśnie na tych najbardziej popularnych ziołach, smakowo pasujących do potraw rybnych.

Jedną z takich przypraw jest suszony koperek, który rewelacyjnie sprawdza się zwłaszcza do chudszych i delikatniejszych w smaku ryb (np. pstrąga i dorsza) oraz świetnie współgra z dodatkiem pieprzu cytrynowego. Inną chętnie wybieraną do urozmaicenia smaku dań rybnych przyprawą jest estragon. Jest to zioło o dość intensywnym smaku i aromacie, który wiele osób trafnie porównuje do anyżu. Estragon jest świetnym wyborem do takich ryb jak m.in. łosoś i węgorz. Popularny w polskiej kuchni majeranek z kolei idealnie uzupełni smak i aromat tłustych ryb (np. łososia, halibuta i śledzia), ułatwiając dodatkowo ich trawienie.

Na przedświątecznej liście zakupów warto uwzględnić także aromatyczny rozmaryn, który świetnie smakuje zwłaszcza w zestawieniu z pieprzem cytrynowym i pasuje do niemal wszystkich gatunków ryb. Doskonałym, sprawdzonym wyborem będzie także oregano, na bazie którego stworzymy aromatyczną i intensywną w smaku marynatę do chudszych ryb. Każdą z przypraw możemy stosować właściwie w dowolnych proporcjach i konfiguracjach oraz wykorzystać ją zgodnie z preferencjami. Zioła świetnie sprawdzą się zarówno do samego posypania ryb przed smażeniem lub zalaniem sosem, jak i do stworzenia na ich bazie aromatycznej marynaty.

Oprócz samych przypraw, podczas przygotowywania dań bazujących na rybach, warto uwzględnić także świeżą cytrynę – jej sok nada rybom bardziej orzeźwiającego, cytrusowego smaku oraz zniweluje mulisty posmak charakterystyczny dla niektórych gatunków ryb, w tym popularnego wigilijnego karpia, którego nie powinno zabraknąć na tradycyjnym, świątecznym stole.

Sprawdź również inne przepisy na

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze