1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Z różnych stron świata. 3 przepisy z książki Maćka Regulskiego, zwycięzcy programu „MasterChef”

W każdym rozdziale książki Maćka Regulskiego „Z różnych stron świata” znajdziemy przepisy z różnych zakątków świata – od dań klasycznych po autorskie wariacje z nutą szaleństwa. (Fot. Wojciech Olszanka, Artur Rogalski)
Jurorzy programu „Masterchef” zgodnie przyznali, że był najzdolniejszym uczestnikiem wszystkich edycji. Niepozorny student budownictwa okazał się kryć w sobie ogromną fascynację kuchnią i odwagę w łączeniu smaków, którą docenili najwięksi szefowie kuchni. Oto trzy przepisy z książki „Z różnych stron świata” autorstwa Maćka Regulskiego, zwycięzcy jubileuszowej edycji programu „MasterChef”.

Makaron z sosem z imbiru i dymki

Makaron z sosem z imbiru i dymki (Fot. Artur Rogalski)

Składniki:

  • 10 zielonych cebulek
  • 4 łyżki posiekanego imbiru
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu z sherry lub octu winnego
  • 500 g makaronu ramen lub spaghetti
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, a następnie go odsączamy. Do miski wrzucamy pokrojoną na cienkie plasterki zieloną cebulkę, imbir, wlewamy olej, sos sojowy i ocet. Mieszamy wszystko dokładnie. Następnie na woku na niskim ogniu rozgrzewamy sos, zostawiając jedynie 4 łyżki do dekoracji. Gdy zacznie delikatnie skwierczeć, dodajemy makaron, zwiększamy ogień na wysoki i energicznie łączymy makaron z sosem. Nakładamy na talerz, polewamy go odłożoną łyżką sosu.

Kimchi mac and cheese

Kimchi mac and cheese (Fot. Artur Rogalski)

Składniki:

  • 500 g makaronu drobnego, najlepiej kolanka
  • 60 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 150–200 g kimchi lekko posiekanego (w zależności od preferencji)
  • 180 g startego sera typu cheddar
  • 180 g startego sera typu mozzarella
  • sól
  • szczypiorek do udekorowania

Sposób przygotowania:

W dużym garnku nastawiamy wodę na makaron; gdy się zagotuje, solimy ją i gotujemy makaron o minutę krócej, niż wskazane na opakowaniu. W międzyczasie w osobnym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kimchi i smażymy je przez około 2–3 minuty, aż lekko się zarumieni; dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy. Po 2 minutach ciągłego mieszania dolewamy mleko i gotujemy, aż całość lekko zgęstnieje; wtedy dodajemy sery i rozpuszczamy całość, ciągle mieszając. W tym czasie makaron powinien się już ugotować – odsączamy go, zostawiając około pół szklanki wody z makaronu. Dodajemy odsączony makaron, wlewamy wodę z makaronu, gotujemy całość przez około 5 minut, aż makaron przesiąknie sosem, całość ponownie zgęstnieje, a makaron będzie w całości pokryty sosem. Doprawiamy ewentualnie solą. Serwujemy, dekorując szczypiorkiem.

Kaczka z sosem z granatu i purée z suszonych owoców

Kaczka z sosem z granatu i purée z suszonych owoców (Fot. Artur Rogalski)

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki

Sos:

  • 100 ml melasy z granatu
  • 100 ml wywaru drobiowego
  • 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 20 ml białego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku

Purée:

  • 1 duży ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
  • 8 moreli suszonych
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki rodzynek
  • 4 daktyle bez pestek
  • 40 g masła
  • 150 ml śmietanki

Sposób przygotowania:

Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy je do rondla razem z ziemniakiem, gotujemy przez około 20 minut w wodzie. W międzyczasie na patelnię dodajemy wszystkie składniki na sos, oprócz zimnego masła, i redukujemy całość, aż zgęstnieje. Do blendera wrzucamy ziemniak i suszone owoce razem z masłem i śmietanką, mielimy na gładką masę, przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą lub odrobiną octu, gdy jest za słodkie. Skórę kaczki nacinamy na „x”, solimy i pieprzymy z obydwu stron. Smażymy ją, zaczynając od zimnej patelni, skórą do dołu przez około 15 minut, obracając od czasu do czasu. Wtedy odstawiamy ją do odpoczynku. Gdy mięso odpoczywa, sos podgrzewamy i gdy będzie się lekko gotował, wyłączamy pod nim ogień, dodajemy zimne masło i energicznie wszystko mieszamy, na koniec doprawiamy sos solą. Na talerz serwujemy purée, na nim układamy kaczkę i polewamy całość sosem.

Polecamy: „Z różnych stron świata”, Maciej Regulski, wyd. Słowne (Fot. materiały prasowe)
Share on Facebook Send on Messenger Share by email

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze