Jurorzy programu „Masterchef” zgodnie przyznali, że był najzdolniejszym uczestnikiem wszystkich edycji. Niepozorny student budownictwa okazał się kryć w sobie ogromną fascynację kuchnią i odwagę w łączeniu smaków, którą docenili najwięksi szefowie kuchni. Oto trzy przepisy z książki „Z różnych stron świata” autorstwa Maćka Regulskiego, zwycięzcy jubileuszowej edycji programu „MasterChef”.
Makaron z sosem z imbiru i dymki (Fot. Artur Rogalski)
Składniki:
- 10 zielonych cebulek
- 4 łyżki posiekanego imbiru
- 100 ml oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu z sherry lub octu winnego
- 500 g makaronu ramen lub spaghetti
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, a następnie go odsączamy. Do miski wrzucamy pokrojoną na cienkie plasterki zieloną cebulkę, imbir, wlewamy olej, sos sojowy i ocet. Mieszamy wszystko dokładnie. Następnie na woku na niskim ogniu rozgrzewamy sos, zostawiając jedynie 4 łyżki do dekoracji. Gdy zacznie delikatnie skwierczeć, dodajemy makaron, zwiększamy ogień na wysoki i energicznie łączymy makaron z sosem. Nakładamy na talerz, polewamy go odłożoną łyżką sosu.
Kimchi mac and cheese (Fot. Artur Rogalski)
Składniki:
- 500 g makaronu drobnego, najlepiej kolanka
- 60 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 150–200 g kimchi lekko posiekanego (w zależności od preferencji)
- 180 g startego sera typu cheddar
- 180 g startego sera typu mozzarella
- sól
- szczypiorek do udekorowania
Sposób przygotowania:
W dużym garnku nastawiamy wodę na makaron; gdy się zagotuje, solimy ją i gotujemy makaron o minutę krócej, niż wskazane na opakowaniu. W międzyczasie w osobnym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kimchi i smażymy je przez około 2–3 minuty, aż lekko się zarumieni; dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy. Po 2 minutach ciągłego mieszania dolewamy mleko i gotujemy, aż całość lekko zgęstnieje; wtedy dodajemy sery i rozpuszczamy całość, ciągle mieszając. W tym czasie makaron powinien się już ugotować – odsączamy go, zostawiając około pół szklanki wody z makaronu. Dodajemy odsączony makaron, wlewamy wodę z makaronu, gotujemy całość przez około 5 minut, aż makaron przesiąknie sosem, całość ponownie zgęstnieje, a makaron będzie w całości pokryty sosem. Doprawiamy ewentualnie solą. Serwujemy, dekorując szczypiorkiem.
Kaczka z sosem z granatu i purée z suszonych owoców (Fot. Artur Rogalski)
Składniki:
Sos:
- 100 ml melasy z granatu
- 100 ml wywaru drobiowego
- 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 20 ml białego wina
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól do smaku
Purée:
- 1 duży ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
- 8 moreli suszonych
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki rodzynek
- 4 daktyle bez pestek
- 40 g masła
- 150 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy je do rondla razem z ziemniakiem, gotujemy przez około 20 minut w wodzie. W międzyczasie na patelnię dodajemy wszystkie składniki na sos, oprócz zimnego masła, i redukujemy całość, aż zgęstnieje. Do blendera wrzucamy ziemniak i suszone owoce razem z masłem i śmietanką, mielimy na gładką masę, przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą lub odrobiną octu, gdy jest za słodkie. Skórę kaczki nacinamy na „x”, solimy i pieprzymy z obydwu stron. Smażymy ją, zaczynając od zimnej patelni, skórą do dołu przez około 15 minut, obracając od czasu do czasu. Wtedy odstawiamy ją do odpoczynku. Gdy mięso odpoczywa, sos podgrzewamy i gdy będzie się lekko gotował, wyłączamy pod nim ogień, dodajemy zimne masło i energicznie wszystko mieszamy, na koniec doprawiamy sos solą. Na talerz serwujemy purée, na nim układamy kaczkę i polewamy całość sosem.
Polecamy: „Z różnych stron świata”, Maciej Regulski, wyd. Słowne (Fot. materiały prasowe)