1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Przepisy na tradycyjne faworki i pączki od Joanny Matyjek – w sam raz na tłusty czwartek

W tym roku tłusty czwartek wypada 16 lutego – to doskonała okazja na wypróbowanie przepisów na pączki i faworki. (Fot. Joanna Matyjek)
W tym roku tłusty czwartek wypada 16 lutego – to doskonała okazja na wypróbowanie przepisów na pączki i faworki. (Fot. Joanna Matyjek)
Tłusty czwartek to tradycja, którą zdecydowanie warto pielęgnować. Z tej okazji mamy dla was przepisy na pyszne pączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczki oraz kruche, chrupiące faworki – co wybierzecie?

Nazwa faworki pochodzi od francuskiego faveur, co znaczy wstążeczka, cienka tasiemka. Jednakże w Polsce była używana mniej poetycka nazwa – chrust, chruścik, ze względu na podobieństwo do delikatnych, suchych gałązek.

Faworki mojej mamy

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 50 g śmietany 18%
  • 20 g cukru pudru
  • 10 g spirytusu lub octu
  • tłuszcz do smażenia – olej rzepakowy
  • 40 g suszonych płatków róży
  • cukier puder

Sposób przygotowania

Mąkę mieszam z żółtkami, śmietaną, cukrem i alkoholem/octem. Zagniatam ciasto i chowam je na godzinę do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki owijam ciasto folią i okładam je wałkiem. (Śmiesznie to brzmi, ale trzeba tak robić – składać ciasto na pół i znowu okładać ile sił w rękach, i znowu składać, i znowu okładać…). Ciasto dzięki temu będzie sprężyste i kruche, nabierze powietrza i przy smażeniu wytworzą się bąbelki.

Ciasto dzielę na kawałki, bardzo cienko wałkuję, kroję radełkiem lub nożem w paski, a następnie robię pośrodku nacięcie i zawijam w charakterystyczną kokardę, wstążkę.

Olej rzepakowy rozgrzewam bardzo długo na małym ogniu. Faworki smażę kilka minut na jednej i kilka minut na drugiej stronie. Po usmażeniu odsączam faworki z tłuszczu, układając je na papierowym ręczniku. Płatki róży miksuję w mikserze na pył. Mieszam je z cukrem pudrem i oprószam faworki.

Kruche faworki posypane cukrem pudrem. Pycha! (Fot. Joanna Matyjek) Kruche faworki posypane cukrem pudrem. Pycha! (Fot. Joanna Matyjek)

W Polsce pączki pojawiły się w II połowie XVI w. Jednak nie przypominały one dzisiejszych, ponieważ były… twarde. Dopiero w XVIII w. wraz z wykorzystaniem do przyrządzania ciasta drożdży pączki zaczęły przypominać… pączki.

Pączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczki

Składniki na ok. 20 pączków

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 30 g masła
  • 20 g spirytusu
  • szczypta soli
  • litr oleju do smażenia (lub smalcu)

Nadzienie

  • 200 g masła orzechowego
  • 200 g konfitury z czarnej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

W garnuszku podgrzewam mleko (nie może być gorące!). Dodaję drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru.

Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (miałam cały garnek rozczynu). Do miski miksera wlewam żółtka, wsypuję pozostały cukier – całość ucieram na puszystą masę.

Do dużej misy przesiewam resztę mąki. Dodaję porządnie wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, szczyptę soli – zagniatam ciasto. Dolewam spirytus i lekko roztopione, wystudzone masło. Porządnie mieszam ciasto do połączenia się wszystkich składników – powinno być dość rzadkie.

Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (40–60 minut). Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę. Jeśli się lepi, podsypuję je delikatnie mąką.

Całe ciasto rozciągam dłońmi na grubość ok. 1 cm. Ciasto powinno być gładkie, nie powinno się lepić. Korzystając ze szklanki, wycinam kółka. Kółko kładę na dłoni i formuję kuleczkę. Kulki odkładam na ściereczkę podsypaną mąką (lub deskę czy stolnicę). Wszystkie kulki przykrywam ścierką i ponownie zostawiam do wyrośnięcia (40–60 minut).

Po tym czasie w garnku rozgrzewam olej lub smalec. Pączki smażę z obu stron na złoty kolor (na średnim ogniu). Usmażone pączki odsączam na papierowym ręczniku.

Do rękawa cukierniczego z ostrą końcówką nakładam masło orzechowe i konfiturę z czarnej porzeczki. Daję dwie łyżki masła i dwie konfitury, i tak do końca.

Tak przygotowaną masą nadziewam przestudzone pączki. Nadzienie nakładam tak, aby troszeczkę wypływało z pączka (apetycznie to wygląda). Gotowe nadziane pączki można obtoczyć w cukrze lub oprószyć cukrem pudrem.

Pyszne pączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczki (Fot. Joanna Matyjek) Pyszne pączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczki (Fot. Joanna Matyjek)

Więcej przepisów w książce Joanny Matyjek „Sama słodycz”, Wydawnictwo Zwierciadło

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Sama słodycz
Autopromocja
Sama słodycz Joanna Matyjek Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze