1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Jaki tasak kuchenny warto wybrać? Jak dobrze go używać?

(Fot. materiały partnera)
(Fot. materiały partnera)
Tasak to jedno z najbardziej rozpoznawanych narzędzi kuchennych. Choć do niedawna kojarzył się głównie z rzeźnikami, obecnie coraz więcej osób kupuje go na własny użytek. Do czego służy tasak kuchenny? Jak go dobrze używać? Na te i wiele innych pytań dotyczących tego narzędzia odpowiemy ci w tym tekście. Dodatkowo uzyskasz od nas poradę, jaki konkretnie tasak powinieneś wybrać do użytkowania go w swojej kuchni.

Czym jest tasak kuchenny i jak wygląda?

Tasak kuchenny jest specjalnym rodzajem noża. Ma bardzo charakterystyczny wygląd. Jako główne przeznaczenie tasaka uznaje się oprawianie mięsa. Zazwyczaj radzi on sobie doskonale nie tylko z włóknistymi kawałkami mięsa, ale też z chrząstkami czy kośćmi. ma specyficzny kształt, który sprawia, że jest to narzędzie niezwykle rozpoznawalne. Posiada bardzo szerokie, prostokątne ostrze oraz stosunkowo krótką rękojeść. Czasami klinga tasaka jest wygięta w swoisty łuk i może mieć niewielki otwór.

Jakie są rodzaje tasaka?

Te narzędzia kuchenne dzielą się głównie ze względu na swoją wielkość. Rodzaj tasaka dobiera się do produktów, które chcemy nim kroić. Najmniejsze narzędzia mają nawet poniżej 20 centymetrów. Są przy tym lżejsze i stosunkowo mało praktyczne. Stosują je najczęściej kucharze w Azji. Małe tasaki kuchenne nie nadają się do krojenia kości i twardego mięsa.

Najbardziej uniwersalne są tego typu narzędzia kuchenne o średniej wielkości. Można je wykorzystywać do krojenia mięsa, kości, ale również warzyw czy owoców. Najczęściej wybierają je ludzie niepracujący w gastronomii na użytek własny. Tasaki średniej wielkości nie są za ciężkie, przez to łatwiej się ich używa.

Natomiast największe tego typu noże potrafią ważyć nawet 1 kg. Polecane są głównie do mięs, a najlepiej gdy korzystają z nich wyłącznie kucharze lub rzeźnicy. Nie polecamy kupować dużych tasaków do domu, ponieważ są one niepraktyczne i mogą być niebezpieczne.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Zwróć uwagę na te kwestie, gdy kupujesz tasak na własny użytek

Przede wszystkim zastanów się, do czego najczęściej będzie ci służył tego typu nóż kuchenny. Następnie warto, abyś dobrał konkretny rozmiar do przeznaczenia. Jeżeli nie miałeś jeszcze styczności z tasakami kuchennymi, polecamy ci te o średnich wymiarach. Są wyjątkowo poręczne, a przy tym nadają się do krojenia niemal wszystkiego.

Przy wyborze tasaka zwróć uwagę na materiały, z których go wykonano. Do stworzenia klingi najczęściej wybiera się stal nierdzewną lub węglową. Ten drugi rodzaj jest zazwyczaj ostrzejszy, ale ma tendencję do rdzewienia. Zatem na początek polecamy ci tasak wykonany ze stali nierdzewnej. Gdy mowa o rękojeści, postaw na jej wersję z drewna. Wówczas będziesz miał gwarancję, że nóż nie wyślizgnie ci się z dłoni ani nie zniszczy podczas krojenia mięsa.

Jak trzymać tasak kuchenny w dłoni i jak z niego korzystać?

Trzymanie tasaka w dłoni nie jest trudne i zazwyczaj robi się to intuicyjnie. Trzeba jednak pamiętać, że należy zachować w jego przypadku bardzo dużą ostrożność. To ostry nóż, który powinieneś trzymać za rękojeść tuż przy jej łączeniu z ostrzem. Dobrze również wiedzieć, że jego część najbardziej oddalona od rękojeści jest przeznaczona do dzielenia mięsa lub filetowania. Natomiast część ostrza bliższa rękojeści nadaje się do siekania warzyw i ziół.

Wierzymy, że po przeczytaniu tego tekstu dobierzesz odpowiedni tasak do swoich potrzeb. Życzymy wyłącznie kulinarnych sukcesów, których możesz dokonać również przy pomocy tego kuchennego narzędzia. Powodzenia!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze