1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Ulubione potrawy z grilla – przepisy Katarzyny Bosackiej

Fot. iStock
Ulubiona potrawa Bosackich? Oczywiście karkówka po Bosacku, marynowana w mojej marynacie! To nasz hit. Goście zawsze się nią zachwycają i przeważnie wychodzą od nas z recepturą. Ale nie tylko.

Karkówka po bosacku z grilla

1/2 kg karkówki

Marynata: 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę łyżeczka miodu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju sól

Fot. iStock

Karkówkę rozbić. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Jeśli będzie bardzo gęsta, dodać trochę wody.

Karkówkę wysmarować marynatą, odstawić na kilka godzin, a najlepiej zrobić to poprzedniego dnia.

Grillować powoli, na niewielkim żarze, na tacce.

Podawać z sałatą i warzywami z grilla.

Szparagi w szynce

pęczek zielonych szparagów

szynka suszona (np. szwarcwaldzka) lub boczek cukinia

sok z cytryny

szczypta suszonego tymianku

sól

Fot. iStock

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. W wersji dla mięsolubnych trzeba po prostu zawinąć w plasterki szynki czy boczku.

Szparagi w wersji wege zawinąć w długie plasterki cukinii (można je zrobić za pomocą obieraczki do warzyw) skropionych sokiem z cytryny, lekko posolonych i posypanych suszonym tymiankiem.

Grillować krótko, bo szparagi są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę.

Papryka z serem i oregano

kilka kolorowych papryk resztki serów - może być feta, ser pleśniowy, twaróg, ser śmietankowy do smarowania pieczywa garść oliwek czarnych lub zielonych świeże lub suszone zioła do smaku oliwa do skropienia

Fot. iStock

Paprykę umyć, pociąć nożykiem od szypułki wzdłuż wgłębień po bokach tak, by otrzymać łódeczki.

Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę.

Dodać pokrojone oliwki, świeże lub suszone zioła - np. oregano, natkę, skroić oliwą.

Grillować dopóki ser się nie rozpuści.

Cukinia z tymiankiem

1-2 cukinie

szczypta soli

kilka łyżek oliwy

świeży lub suszony tymianek

kilka łyżek sera koziego twarogowego (do smarowania pieczywa)

kilka suszonych pomidorów

Fot. iStock

Cukinie umyć, pokroić w skośne plastry, posolić, skropić oliwą, posypać suszonym tymiankiem. Grillować krótko. Ser wymieszać ze świeżym tymiankiem i posiekanymi suszonymi pomidorami. Po zdjęciu cukinii z grilla podawać ją posmarowaną kozim serem.

Bakłażan po grecku

bakłażan

1-2 pomidory

duża czerwona cebula

ser feta (ok. 50-100 g)

sól

suszone oregano, kilka listków świeżej bazylii, natki pietruszki czy kolendry

oliwa do skropienia warzyw

1-2 ząbki czosnku

Fot. iStock

Share on Facebook Send on Messenger Share by email

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze