1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Truskawki na 5 sposobów – sprawdź, jak pysznie można je wykorzystać

(Fot. materiały partnera)
(Fot. materiały partnera)
Sezon na truskawki to okazja, by czerpać w pełni z walorów smakowych tych soczystych owoców. Choć można je jeść solo w formie przekąski, równie dobrze prezentują się w towarzystwie dodatków. Słodkie truskawki pasują do deserów, ale sprawdzą się w też w innych przepisach. Jak można je wykorzystać? Przestawiamy 5 wariacji kulinarnych z truskawkami w roli głównej.

1. Truskawki w czekoladowym fondue, czyli rozkosz dla podniebienia

To chyba jeden z najprostszych, a jednocześnie imponujących sposobów na podanie truskawek. Chodzi o wersję z czekoladowym fondue. Oryginalnie nazwa ta zarezerwowana była dla serowego sosu, a samo słowo oznacza po prostu „roztapiać się”.

Połączenie roztopionej czekolady z truskawkami to nieskomplikowana w wykonaniu kompozycja kulinarna, której efekt końcowy zachwyci każdego. Smak soczystych owoców w akompaniamencie rozpływającego się w ustach fondue to istna przyjemność nawet dla najbardziej wymagających kubków smakowych.

By przygotować truskawki w czekoladowym fondue, należy roztopić czekoladę np. w kąpieli wodnej lub specjalnym podwójnym naczyniu, zanurzyć w niej truskawkę i gotowe.

2. Truskawkowy pudding – świetna alternatywa dla deseru

Truskawki mogą być doskonałym uzupełnieniem wielu deserów. Słodki smak świetnie komponuje się z kremami, bezą, czy biszkoptem, dlatego często owoce te wykorzystuje się w przepisach na ciasta i torty. Równie smaczny i znacznie prostszy w wykonaniu jest truskawkowy pudding.

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru z płatków kwiatów
  • 50 g truskawek

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlejcie mleko, wsypcie ziarenka chia, dodajcie ksylitol i dokładnie wszystko wymieszajcie.
  2. Zawartość przelejcie do szklanek i wstawcie do lodówki na minimum 3 godziny.
  3. Gdy puddingi stężeją, wyjmijcie je z lodówki, podkrójcie truskawki i ułóżcie na ich wierzchu.

3. Naleśniki z truskawkami – obiad w letnim wydaniu

Truskawki można wykorzystać nie tylko do deserów. Idealnym tego przykładem są naleśniki, które świetnie sprawdzą się jako obiad w prawdziwie letnim wydaniu. Ten przepis szczególnie przypadnie do gustu zwolennikom słodkich dań.

Do przygotowania naleśników potrzebujecie:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g truskawek
  • 150 g serka waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszajcie jajka, przesianą przez sitko mąkę, mleko i szczyptę soli.
  2. Po uzyskaniu jednolitej, gładkiej masy, zacznijcie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
  3. Usmażonego naleśnika posmarujcie serkiem waniliowym i ułóżcie na nim drobno pokrojone truskawki.
  4. Złóżcie naleśnika „na kopertę” i na wierzch ułóżcie przekrojoną truskawkę na pół w celu dekoracji.
  5. Całość posypcie cukrem pudrem.

4. Domowe lody z dwóch składników

W upalne dni nic nie chłodzi lepiej, niż lody. W tym przypadku truskawki także mają swoje zastosowanie. Owoce można wykorzystać, przygotowując aksamitne lody na bazie śmietanki i mleka. Inną opcją są orzeźwiające sorbety. Lody truskawkowe przygotujecie jedynie z dwóch składników.

Składniki:

  • 2 banany
  • 50 g truskawek

Przygotowanie:

  1. Włóżcie banany do zamrażarki na kilka godzin. Gdy zamarzną, wyjmijcie je i odłóżcie na 15 min w temperaturze pokojowej.
  2. Następnie połamcie je na mniejsze kawałki i wrzućcie do blendera wraz z truskawkami.
  3. Zmiksujcie wszystko na jednolitą masę, przełóżcie do pucharka i zajadajcie ze smakiem.

5. Lemoniada truskawkowa – chwila wytchnienia podczas upalnych dni

Skoro pozostajemy w klimacie dań, deserów i napojów idealnych na upalne dni, to lemoniada truskawkowa świetnie się w to grono wpisuje.

Do jej przygotowania potrzebujecie:

  • 500 g truskawek
  • 1 litr wody mineralnej
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu dla osłody

Przygotowanie:

  1. Truskawki zmiksujcie z wodą w blenderze, po czym przetrzyjcie wszystko przez sitko (możecie nie przecierać, jeśli chcecie, by lemoniada miała miąższ).
  2. Dodajcie do tego sok z cytryny oraz bzu i wymieszajcie.
  3. Podawajcie z kostkami lodu.

Truskawki na 5 sposobów – podsumowanie

Jak widać, truskawki można wykorzystać w wielu przepisach. Słodkie owocowe dania to świetne urozmaicenie jadłospisu, a zwłaszcza latem, w sezonie na truskawki. Więcej pomysłów na to, jak wykorzystać truskawki w kuchni, znajdziecie na stronie .

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze