Choć w upały najlepiej nawadniać się, pijąc wodę, ciężko przetrwać dzień bez filiżanki kawy. A gdy termometr wskazuje ponad 30 stopni Celsjusza, najlepiej sprawdzi się jej mrożona wersja. Oto nasze pomysły na mrożone kawy w trzech odsłonach.
Iced matcha latte
Coś dla miłośników matchy, czyli japońskiej zielonej herbaty, która od kilku lat jest bardzo popularna również w Europie. Jej picie bardzo dobrze wpływa na nasz organizm, bo matcha działa przeciwrodnikowo, wzmacnia metabolizm, dodaje energii, poprawia pracę układu odpornościowego, ma działanie przeciwnowotworowe i działa ochronnie na serce. No i świetnie smakuje na zimno! Spróbujcie sami.
Składniki
- ½ łyżeczki matchy
- 50 ml zimnej wody
- 150 ml mleka lub napoju roślinnego
- kilka kostek lodu
- łyżeczka cukru lub miodu (dla lubiących słodycz)
Sposób przygotowania
Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu i wlewamy mleko lub napój roślinny. Następnie przesiewamy przez sitko matchę i mieszamy ją z wodą (świetnie sprawdzi się do tego miotełka chasen, ale można to zrobić zwykłą łyżeczką). Delikatnie przelewamy ją do szklanki, kierując strumień na kostkę lodu, wtedy uzyskamy piękne warstwy. Słodzimy wedle uznania i mieszamy.
Iced biscoff latte
Zeszłego lata najmodniejszą kawą w sieci była dalgona coffee, czyli „bita” kawa, która prezentowała się pięknie, a smakowała jak kawowy deser. Teraz, głównie za sprawą TikToka, Internet oszalał na punkcie iced biscoff latte, czyli kawy na zimno z dodatkiem kremu biscoff z karmelizowanych ciasteczek. Wystarczy więc zaopatrzyć się w słoiczek tego słodkiego kremu, a reszta przygotowania jest banalnie prosta. Oto przepis na iced biscoff latte.
Składniki
- 1 łyżeczka kremu biscoff
- espresso
- 150 ml mleka lub napoju roślinnego
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania
Do szklanki wrzucamy lód i zalewamy go mlekiem lub napojem roślinnym. Parzymy espresso i mieszamy z łyżeczką kremu biscoff aż do całkowitego rozpuszczenia (możemy do tego użyć ręcznego spieniacza do mleka). Następnie wlewamy espresso do szklanki z mlekiem i mieszamy.
Cold brew
A dla tych, którzy na co dzień piją małą czarną – jej mrożona wersja. Cold brew, czyli kawa parzona na zimno, właściwie robi się sama, by jednak smakowała najlepiej, trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach.
Składniki
- 70 g zmielonej kawy
- 1 l przefiltrowanej wody
Sposób przygotowania
Kawa powinna być świeża, zmielona dość grubo. Do przygotowania cold brew raczej nie sprawdzą się mielone kawy ze sklepu. Wsypujemy ją do słoika lub dzbanka, zalewamy wodą i zakręcamy lub przykrywamy szczelnie folią. Tak przygotowany napój wkładamy do lodówki na 10 do 12 godzin, nie dłużej. Potem filtrujemy kawę – możemy robić to przy pomocy metalowych filtrów, zwykłego domowego sitka, poprzez ekspres przelewowy i papierowe filtry od niego lub french press. I… gotowe. Cold brew świetnie smakuje z listkiem świeżej mięty lub plasterkiem cytryny czy pomarańczy.