1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

W jagodowym chruśniaku

Wartości prozdrowotne jagód są wprost nieproporcjonalne do ich rozmiaru. (Fot. iStock)
Wiele osób wie, że owoce borówki czarnej (zwyczajowo zwane jagodami, a regionalnie: czernicą, brusznicą) wzmacniają wzrok. Ale wartości prozdrowotne tych maleńkich kuleczek są dużo większe, wprost nieproporcjonalne do ich rozmiaru.

Oto, dlaczego właściwie jagody tak bardzo nam służą, zapytałam dr Hannę Stolińską, dietetyczkę kliniczną i autorkę wielu książek poświęconych odżywianiu. – To bomba polifenoli, czyli silnych antyoksydantów, które sprawdzają się w prewencji wielu chorób, spowalniają proces starzenia, korzystnie wpływają na stan skóry – wyjaśnia dr Stolińska. – Jagody są także źródłem potasu regulującego ciśnienie tętnicze krwi i witaminy A.

Wspomniane na początku dobroczynne działanie czarnej borówki na widzenie to efekt zawartej w niej luteiny, naturalnego barwnika, który działa jak filtr i pochłania szkodliwe promieniowanie ultrafioletowe. Luteinę musimy dostarczać organizmowi w diecie lub suplementach. Warto też jeść m.in. jeżyny, truskawki, maliny czy jagody acai. Latem, gdy sezon na jagody (i całą zdrową rodzinę jagodowych), wybór jest prosty! Największą wartość mają surowe owoce, wraz z obróbką termiczną zawartość witamin wyraźnie maleje, jednak antyoksydacyjna moc pozostaje.

To lubi mózg!

Jagody pomagają chronić mózg przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki i zmniejszyć skutki schorzeń związanych z wiekiem, takich jak choroba Alzheimera czy demencja. Włączenie jagód do porannej diety może pomóc w przezwyciężeniu popołudniowego spadku energii. Jedzenie ich może zwiększyć koncentrację i pamięć przez kilka godzin po spożyciu. Przeprowadzono badania, w których ochotnicy rano pili koktajl jagodowy, a po południu mierzono ich zdolność do wykonywania zadań umysłowych. Jak się okazało, poranni smakosze jagodowej ambrozji wykazywali się lepszą wydajnością w zadaniach umysłowych po pięciu godzinach w porównaniu z tymi, którzy spożywali napój kontrolny. U tych, którzy nie pili napoju jagodowego, wydajność spadła o 15–20%.

Dlaczego jagody poprawiają nasze funkcje poznawcze? Ponieważ są bogate w przeciwutleniacze, witaminę C, witaminę E i, co najważniejsze, we flawonoidy. Flawonoidy aktywują enzym, który stymuluje przepływ tlenu i krwi do mózgu. To wspomaga pamięć oraz poprawia zdolność do koncentracji i przyswajania nowych informacji. Jeszcze większy potencjał antyoksydacyjny mają jagody acai i maqui, dostępne w postaci proszku.

Zatem: idziemy na jagody!

Sernik z jagodami

(Fot. Joanna Samborska)

Poleca Monika Gontarczyk, szefowa pracowni cukierniczej Żona Krawca

Składniki:

  • jajka (5 szt.)
  • cukier kryształ (135 g)
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • śmietana kwaśna 18 proc. (175 g)
  • szczypta soli
  • ser 3-krotnie mielony (1 kg)
  • jagody zblendowane (300 g)
  • jagody całe (150 g)

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

Twaróg i jaja wymieszać mikserem, dodać śmietanę i zblendowane jagody. Na końcu dosypać mąkę i mieszać tylko do połączenia składników. Masę wylać do blachy o śr. 26 cm na przygotowany wcześniej kruchy spód (można przygotować go w blenderze z 200 g herbatników i 2 łyżek masła), a na górę wyłożyć jagody. Po lekkim zamieszaniu włożyć do nagrzanego do 170 st. piekarnika i piec przez 45 min – do uzyskania galaretowatej struktury. Po wypieczeniu odstawić ciasto do wystygnięcia, potem można je ozdobić. Pamiętajmy o posmarowaniu spodu i ścianek blachy masłem i wyłożeniu jej papierem do pieczenia.

Koktajl jaglano-jagodowy

(Fot. iStock)

Składniki:

  • napój sojowy naturalny (200 g)
  • borówki amerykańskie (150 g, czyli 3 garście)
  • gotowana kasza jaglana (90 g, czyli 3 łyżki)
  • daktyle suszone (15 g, czyli 3 sztuki)
  • kakao (6 g, czyli 1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Zamiast borówek można użyć truskawek lub jeżyn. Daktyle pokroić drobno przed zmiksowaniem (można je namoczyć w napoju sojowym). Dodać kakao i następnie zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.

Koktajl „bomba antyoksydantów”

(Fot. iStock)

Składniki:

  • jogurt naturalny (120 g, czyli 6 łyżek)
  • porzeczki czarne (100 g, czyli 2 garście)
  • czarne jagody (65 g, czyli ½ szklanki)
  • jagody acai (5 g, czyli 1 łyżeczka)
  • otręby gryczane (16 g, czyli 2 łyżki)
  • nasiona chia (10 g, czyli 2 łyżeczki)
  • lód w kostkach (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Wrzucić wszystkie składniki do blendera. Całość zmiksować. Dodać kostki lodu.

Więcej w książce „Koktajle do zadań specjalnych”, dr Hanna Stolińska, do kupienia na sklep.zwierciadlo.pl.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Koktajle do zadań specjalnych Dr Hanna Stolińska Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze