1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Słynne śniadania z Rannego Ptaszka – 5 przepisów

(Fot. proksaphotography.com)
(Fot. proksaphotography.com)
Wydaje się, że ilość śniadaniowych potraw jest ograniczona: jajka, kanapki, placki, twarożek, zupy mleczne – i kropka. W karcie Rannego Ptaszka, słynnego baru śniadaniowego na krakowskim Kazimierzu nie widać jednak żadnych ograniczeń. Oto pomysły na posiłek nie tylko o poranku autorstwa Kasi i Zosi Pilitowskich.

Fritata z młodym kalafiorem i szpinakiem

Składniki:

  • 1/2 małego młodego kalafiora,
  • 3 jajka, oliwa, garść liści szpinaku,
  • po garści: koperku, szczypiorku, natki pietruszki,
  • 2 białe cebule dymki,
  • 3 ząbki czosnku, najlepiej młodego,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Kalafior podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę, posól, wrzuć różyczki kalafiora i gotuj 5 minut, mają być chrupkie. Odcedź i odłóż na bok. Jajka wbij do miski i roztrzep. Pokrój grubo wszystkie zioła. Do jajek dodaj sól, pieprz i pokrojone zioła. Pokrój w plasterki dymkę i czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj dymkę i czosnek, smaż pół minuty. Dodaj różyczki kalafiora i znowu podsmaż pół minuty. Dodaj porwany palcami szpinak i podsmaż z resztą warzyw przez kilkanaście sekund. Wlej masę jajeczną, rozprowadzając ja równomiernie po patelni. Przykryj pokrywką i podgrzej na małym gazie, aż jajko się całkowicie zetnie. Fritatę możesz podać na gorąco lub na zimno – wziąć ją na piknik. Idealnie pasuje do niej prosty sos z pomidorów.

(Fot. proksaphotography.com) (Fot. proksaphotography.com)

Fasolka szparagowa z pieczonymi pomidorami

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej,
  • 4 dorodne pomidory, najlepiej lima,
  • 6 ząbków czosnku,
  • oliwa,
  • sól

Nastaw w garnku wodę i posól ją dwiema łyżeczkami soli. Obierz fasolkę tylko z tej strony, z której jest zdrewniała końcówka. Wrzuć do gotującej się wody i ugotuj do miękkości. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory pokrój w ósemki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i podsmaż go kilka sekund. Dodaj delikatnie pomidory i, nie mieszając, smaż 15 minut, aż będą przyrumienione z obu stron. Dodaj ugotowaną fasolkę szparagową i delikatnie wymieszaj. Podawaj posypaną gremolatą.

Gremolata

Składniki:

  • 1 cytryna,
  • 4 ząbki czosnku,
  • dwie garście natki pietruszki,
  • łyżeczka soli

Cytrynę wyszoruj pod gorącą wodą i sparz wrzątkiem. Obieraczką do ziemniaków obierz cieniutko skórkę (bez białego albedo). Czosnek obierz. Wszystkie składniki drobno posiekaj. Dodaj sól i jeszcze raz posiekaj. Gremolatę możesz przechowywać w lodówce przez 4 dni i posypywać nią warzywa, twarożek, jajka na twardo.

(Fot. proksaphotography.com) (Fot. proksaphotography.com)

Malabi, izraelski deser

Składniki:

  • 400 ml mleka sojowego,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 6 strączków kardamonu,
  • 3 łyżki wody różanej,
  • płatki róży do przybrania,
  • pistacje surowe do przybrania

W 200 ml mleka kokosowego rozprowadź mąkę z cukrem. W garnku zagotuj po 300 ml mleka kokosowego i sojowego. Ze strączków kardamonu wyłuskaj ziarenka i dodaj do mleka. Do gotującego się mleka dodaj wodę różaną i mleko z mąką. Mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki. Jak masa osiągnie konsystencję budyniu, przelej ją do przygotowanych szklanychmiseczek lub szklanek odpornych na gorące płyny. Polej konfiturą rabarbarową i udekoruj płatkami róży oraz grubo pokrojonymi pistacjami.

Szybka konfitura rabarbarowa

Składniki:

  • 300 g rabarbaru,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki masła

Pokój rabarbar w dwucentymetrowe kawałki. Masło roztop w rondelku. Wrzuć cukier, zamieszaj, aż się rozpuści, dodaj rabarbar. Podgrzej na małym ogniu bez mieszania, aż sok z rabarbaru odparuje.

(Fot. proksaphotography.com) (Fot. proksaphotography.com)

Truskawkowe clafoutis

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 ml śmietany kremówki 30%,
  • 80 g masła,
  • 4 jajka,
  • 150 g truskawek

Masło roztop i ostudź. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj mąkę, śmietanę, jajka i schłodzone masło. Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję. Okrągłą formę do zapiekania, najlepiej szklaną lub ceramiczną, natrzyj masłem. Rozłóż na dnie truskawki i zalej je ciastem. Włóż ostrożnie do piekarnika i piecz 30 minut, do lekkiego zezłocenia. Pod koniec pieczenia deser rośnie efektownie, ale to, niestety, stan chwilowy, bo po wyjęciu z piekarnika zawsze opada. Klasycznie podaje się lekko ciepły, posypany cukrem pudrem. Wspaniale smakuje z lodami waniliowymi. Cla­foutis można zrobić z malinami, morelami lub śliwkami. Ciasto w kolejnych wariacjach warto podkręcić wanilią, otartą skórką z cytryny, cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem i posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi, które po upieczeniu będą kruche i złociste.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze