1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Jedno naczynie, szybko i łatwo. Przepisy z nowej książki Jamiego Olivera „Jedno. Łatwe jednogarkowe cuda”

Jamie Oliver (Fot. © 2021 Paul Stuart)
Jamie Oliver (Fot. © 2021 Paul Stuart)
W tych przepisach stawiam na łatwość. Minimum składników, minimum zmywania, pyszne jedzenie – pisze Jamie Oliver we wstępie do swojej najnowszej książki. By zaostrzyć apetyt, publikujemy trzy przepisy z książki „Jedno. Łatwe jednogarkowe cuda”.

Przepisy pochodzą z najnowszej książki Jamiego Olivera „Jedno. Łatwe jednogarnkowe cuda” w przekładzie Beaty Horosiewicz, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2022 ONE). Zdjęcia: © Richard Clatworthy, 2022. Premiera 12 października.

Sałatka z pieczonymi grzybami

Sałatka z pieczonymi grzybami (Fot. © Richard Clatworthy, 2022) Sałatka z pieczonymi grzybami (Fot. © Richard Clatworthy, 2022)

Słodkie gruszki, ryż, liście sałat, niebieski ser, cytryna i orzechy włoskie

4 porcje

Łącznie 48 minut

Składniki:

  • 8 małych brązowych pieczarek
  • 2 gruszki
  • oliwa
  • czerwony ocet winny
  • 80 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 2 łyżki połówek orzechów włoskich
  • 1 cytryna
  • 80 g rzodkiewek
  • 2 opakowania mieszanki ugotowanego ryżu basmati i dzikiego (po 250 g)
  • 80 g mieszanki rukwi wodnej, szpinaku i rukoli
  • opcjonalnie: oliwa z pierwszego tłoczenia

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Obierz pieczarki i umieść na dużej blaszce do pieczenia – obierki zachowaj. Pokrój gruszki na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a owoce dołóż na blaszkę. Skrop wszystko 1 łyżką oliwy oraz 1 łyżką czerwonego octu winnego, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż grzyby na blaszce kapeluszami do dołu i piecz całość 30 minut. Posyp pokruszonym serem i orzechami i piecz jeszcze 10 minut.

Gdy pieczarki i gruszki będą się piec, drobno zetrzyj do miski skórkę z cytryny i wyciśnij sok, następnie pokrój rzodkiewki na cienkie plasterki i dorzuć do miski. Dopraw je szczyptą soli i ugnieć, by się szybko zamarynowały. Podgrzej ryż w kuchence mikrofalowej zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wysyp na półmisek, na którym podasz sałatkę. Posiekaj obierki pieczarek i liście sałat, wymieszaj z ryżem i marynowaną rzodkiewką i dopraw do smaku. Na wierzchu ułóż upieczone grzyby i gruszki, polej całość sokami, które pozostały na blaszce, i skrop odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia, jeśli chcesz.

W jednej porcji: kalorie – 399 kcal, tłuszcze – 16.4 g, tłuszcze nasycone – 5,7 g, białka – 13,2 g, węglowodany – 53 g, cukry – 8,9 g, sól – 1,5 g, błonnik – 5,3 g

Jajka sadzone z chili na wzmocnienie

Jajka sadzone z chili na wzmocnienie (Fot. © Richard Clatworthy, 2022) Jajka sadzone z chili na wzmocnienie (Fot. © Richard Clatworthy, 2022)

Ryż, kiełbaska, boczek, dymka, sos HP i paski z grzanek

2 porcje

Łącznie 15 minut

Składniki:

  • 2 surowe kiełbaski wieprzowe z mięsa z hodowli o podwyższonym dobrostanie
  • 2 plasterki wędzonego boczku z mięsa z hodowli o podwyższonym dobrostanie
  • 4 dymki
  • 1 łyżka sosu HP
  • 1 opakowanie ugotowanego ryżu (250 g)
  • 3 łyżki sosu chili
  • 2 jajka ekologiczne
  • 2 kromki chleba na zakwasie

Postaw nieprzywierającą patelnię o średnicy 30 cm na średnim ogniu. Wyciśnij zawartość kiełbasek z osłonki na patelnię. Grubo pokrój i dodaj boczek. Przysmażaj składniki, aż się przyrumienią, od czasu do czasu mieszając i rozdzielając łyżką kiełbasiane mięso na mniejsze kawałki. Przytnij dymki, pokrój na kawałki długości 1 cm i dodaj na patelnię razem z sosem HP. Mieszaj na ogniu 2 minuty, następnie wsyp ryż. Mieszaj jeszcze 2 minuty, po czym przesuń ryż na jedną stronę patelni. Na pustą część nałóż łyżką sos chili i wbij jajka. Przykryj patelnię i smaż jajka, aż zetną się tak, jak lubisz. W tym czasie zrób grzanki z chleba. Oprósz jajka małą szczyptą pieprzu, pokrój grzanki na paski i ustaw patelnię na środku stołu. Nie najzdrowsze, ale pyszne – jesteście szczęściarzami.

Wersja wege

Zastąp kiełbaski i boczek pokrojonymi na plasterki albo pokruszonymi kiełbaskami wegetariańskimi i kilkoma pokrojonymi grzybami. Przysmaż je na odrobinie oliwy.

W jednej porcji: kalorie – 555 kcal, tłuszcze – 21.4 g, tłuszcze nasycone – 6,1 g, białka – 25,1 g, węglowodany – 67,8 g, cukry – 5,6 g, sól – 2 g, błonnik – 0,7 g

Kurczak po cajuńsku z warzywami

Kurczak po cajuńsku z warzywami (Fot. © Richard Clatworthy, 2022) Kurczak po cajuńsku z warzywami (Fot. © Richard Clatworthy, 2022)

Słodka cebula i papryka, puszysty ryż, jogurt i rukola

4 porcje

Przygotowanie 7 minut

Pieczenie 1 godzina

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 4 nogi z kurczaka ekologicznego
  • 1 łyżka przyprawy cajun
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • czerwony ocet winny
  • 1 kubek ryżu basmati (300 g)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 60 g rukoli
  • opcjonalnie: oliwa z pierwszego tłoczenia

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz cebule i przekrój na pół. Porwij papryki na duże kawałki, odrzucając gniazda nasienne i ogonki. Umieść cebulę i paprykę na blaszce do pieczenia razem z nogami z kurczaka, przyprawą cajun i całymi nieobranymi ząbkami czosnku. Wlej po 1 łyżce oliwy i czerwonego octu winnego, dopraw czarnym pieprzem i dobrze wszystko wymieszaj. Ułóż mięso skórą do góry i piecz 40 minut.

Zagotuj wodę w czajniku. Wyjmij blaszkę z piekarnika, wyciśnij miękki czosnek ze skórek i wymieszaj z sokami w naczyniu (skórki wyrzuć). Wsyp na blaszkę wokół nóg z kurczaka kubek ryżu i wlej 2 kubki wrzątku z czajnika (600 ml). Ostrożnie przykryj blaszkę folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz całość jakieś 20 minut, żeby ryż napęczniał, a mięso łatwo odchodziło od kości. Dopraw do smaku. Przed podaniem udekoruj kleksami jogurtu, posyp listkami rukoli oraz szczyptą czarnego pieprzu. Skrop oliwą z pierwszego tłoczenia, jeśli chcesz.

Wersja wege

Zastąp kurczaka dynią piżmową lub bakłażanem. Warzywa pokrój na zgrabne, duże kawałki i przyrządź w identyczny sposób.

W jednej porcji: kalorie – 633 kcal, tłuszcze – 22,5 g, tłuszcze nasycone – 5,9 g, białka – 34,6 g, węglowodany – 77,6 g, cukry – 12,4 g, sól – 0,5 g, błonnik – 5,8 g

Jamie Oliver „Jedno. Łatwe jednogarnkowe cuda”, przekład Beata Horosiewicz, wydawnictwo Insignis Media (Fot. materiały prasowe) Jamie Oliver „Jedno. Łatwe jednogarnkowe cuda”, przekład Beata Horosiewicz, wydawnictwo Insignis Media (Fot. materiały prasowe)
Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze