W tych przepisach stawiam na łatwość. Minimum składników, minimum zmywania, pyszne jedzenie – pisze Jamie Oliver we wstępie do swojej najnowszej książki. By zaostrzyć apetyt, publikujemy trzy przepisy z książki „Jedno. Łatwe jednogarkowe cuda”.
Przepisy pochodzą z najnowszej książki Jamiego Olivera „Jedno. Łatwe jednogarnkowe cuda” w przekładzie Beaty Horosiewicz, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2022 ONE). Zdjęcia: © Richard Clatworthy, 2022. Premiera 12 października.
Sałatka z pieczonymi grzybami (Fot. © Richard Clatworthy, 2022)
Słodkie gruszki, ryż, liście sałat, niebieski ser, cytryna i orzechy włoskie
4 porcje
Łącznie 48 minut
Składniki:
- 8 małych brązowych pieczarek
- 2 gruszki
- oliwa
- czerwony ocet winny
- 80 g niebieskiego sera pleśniowego
- 2 łyżki połówek orzechów włoskich
- 1 cytryna
- 80 g rzodkiewek
- 2 opakowania mieszanki ugotowanego ryżu basmati i dzikiego (po 250 g)
- 80 g mieszanki rukwi wodnej, szpinaku i rukoli
- opcjonalnie: oliwa z pierwszego tłoczenia
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Obierz pieczarki i umieść na dużej blaszce do pieczenia – obierki zachowaj. Pokrój gruszki na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a owoce dołóż na blaszkę. Skrop wszystko 1 łyżką oliwy oraz 1 łyżką czerwonego octu winnego, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż grzyby na blaszce kapeluszami do dołu i piecz całość 30 minut. Posyp pokruszonym serem i orzechami i piecz jeszcze 10 minut.
Gdy pieczarki i gruszki będą się piec, drobno zetrzyj do miski skórkę z cytryny i wyciśnij sok, następnie pokrój rzodkiewki na cienkie plasterki i dorzuć do miski. Dopraw je szczyptą soli i ugnieć, by się szybko zamarynowały. Podgrzej ryż w kuchence mikrofalowej zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wysyp na półmisek, na którym podasz sałatkę. Posiekaj obierki pieczarek i liście sałat, wymieszaj z ryżem i marynowaną rzodkiewką i dopraw do smaku. Na wierzchu ułóż upieczone grzyby i gruszki, polej całość sokami, które pozostały na blaszce, i skrop odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia, jeśli chcesz.
W jednej porcji: kalorie – 399 kcal, tłuszcze – 16.4 g, tłuszcze nasycone – 5,7 g, białka – 13,2 g, węglowodany – 53 g, cukry – 8,9 g, sól – 1,5 g, błonnik – 5,3 g
Jajka sadzone z chili na wzmocnienie (Fot. © Richard Clatworthy, 2022)
Ryż, kiełbaska, boczek, dymka, sos HP i paski z grzanek
2 porcje
Łącznie 15 minut
Składniki:
- 2 surowe kiełbaski wieprzowe z mięsa z hodowli o podwyższonym dobrostanie
- 2 plasterki wędzonego boczku z mięsa z hodowli o podwyższonym dobrostanie
- 4 dymki
- 1 łyżka sosu HP
- 1 opakowanie ugotowanego ryżu (250 g)
- 3 łyżki sosu chili
- 2 jajka ekologiczne
- 2 kromki chleba na zakwasie
Postaw nieprzywierającą patelnię o średnicy 30 cm na średnim ogniu. Wyciśnij zawartość kiełbasek z osłonki na patelnię. Grubo pokrój i dodaj boczek. Przysmażaj składniki, aż się przyrumienią, od czasu do czasu mieszając i rozdzielając łyżką kiełbasiane mięso na mniejsze kawałki. Przytnij dymki, pokrój na kawałki długości 1 cm i dodaj na patelnię razem z sosem HP. Mieszaj na ogniu 2 minuty, następnie wsyp ryż. Mieszaj jeszcze 2 minuty, po czym przesuń ryż na jedną stronę patelni. Na pustą część nałóż łyżką sos chili i wbij jajka. Przykryj patelnię i smaż jajka, aż zetną się tak, jak lubisz. W tym czasie zrób grzanki z chleba. Oprósz jajka małą szczyptą pieprzu, pokrój grzanki na paski i ustaw patelnię na środku stołu. Nie najzdrowsze, ale pyszne – jesteście szczęściarzami.
Wersja wege
Zastąp kiełbaski i boczek pokrojonymi na plasterki albo pokruszonymi kiełbaskami wegetariańskimi i kilkoma pokrojonymi grzybami. Przysmaż je na odrobinie oliwy.
W jednej porcji: kalorie – 555 kcal, tłuszcze – 21.4 g, tłuszcze nasycone – 6,1 g, białka – 25,1 g, węglowodany – 67,8 g, cukry – 5,6 g, sól – 2 g, błonnik – 0,7 g
Kurczak po cajuńsku z warzywami (Fot. © Richard Clatworthy, 2022)
Słodka cebula i papryka, puszysty ryż, jogurt i rukola
4 porcje
Przygotowanie 7 minut
Pieczenie 1 godzina
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 3 papryki w różnych kolorach
- 4 nogi z kurczaka ekologicznego
- 1 łyżka przyprawy cajun
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- czerwony ocet winny
- 1 kubek ryżu basmati (300 g)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 60 g rukoli
- opcjonalnie: oliwa z pierwszego tłoczenia
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz cebule i przekrój na pół. Porwij papryki na duże kawałki, odrzucając gniazda nasienne i ogonki. Umieść cebulę i paprykę na blaszce do pieczenia razem z nogami z kurczaka, przyprawą cajun i całymi nieobranymi ząbkami czosnku. Wlej po 1 łyżce oliwy i czerwonego octu winnego, dopraw czarnym pieprzem i dobrze wszystko wymieszaj. Ułóż mięso skórą do góry i piecz 40 minut.
Zagotuj wodę w czajniku. Wyjmij blaszkę z piekarnika, wyciśnij miękki czosnek ze skórek i wymieszaj z sokami w naczyniu (skórki wyrzuć). Wsyp na blaszkę wokół nóg z kurczaka kubek ryżu i wlej 2 kubki wrzątku z czajnika (600 ml). Ostrożnie przykryj blaszkę folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz całość jakieś 20 minut, żeby ryż napęczniał, a mięso łatwo odchodziło od kości. Dopraw do smaku. Przed podaniem udekoruj kleksami jogurtu, posyp listkami rukoli oraz szczyptą czarnego pieprzu. Skrop oliwą z pierwszego tłoczenia, jeśli chcesz.
Wersja wege
Zastąp kurczaka dynią piżmową lub bakłażanem. Warzywa pokrój na zgrabne, duże kawałki i przyrządź w identyczny sposób.
W jednej porcji: kalorie – 633 kcal, tłuszcze – 22,5 g, tłuszcze nasycone – 5,9 g, białka – 34,6 g, węglowodany – 77,6 g, cukry – 12,4 g, sól – 0,5 g, błonnik – 5,8 g
Jamie Oliver „Jedno. Łatwe jednogarnkowe cuda”, przekład Beata Horosiewicz, wydawnictwo Insignis Media (Fot. materiały prasowe)