1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Nalewka z pigwy – sprawdzony przepis. Jak zrobić najlepszą pigwówkę?

Nalewka z pigwy – sprawdzony przepis. Jak zrobić najlepszą pigwówkę?

Owoce pigwy są twarde i mają cierpki smak, dlatego najczęściej stosuje się je do przygotowywania soków i nalewek. (Fot. materiały prasowe)
Owoce pigwy są twarde i mają cierpki smak, dlatego najczęściej stosuje się je do przygotowywania soków i nalewek. (Fot. materiały prasowe)
Nalewka z pigwy – sprawdzony przepis. Jak zrobić najlepszą pigwówkę? Czas. To on – oprócz bardzo dojrzałych owoców – jest najważniejszym składnikiem dobrej nalewki. Proces przygotowania pigwówki trwa około miesiąca, ale pełnię bukietu poczujemy dopiero po dobrych kilkunastu. Nalewka z pigwy, przygotowana już dziś, osłodzi pierwsze chłody. I jeszcze jedna uwaga: nalewkę się smakuje, a nie pije. W celach leczniczych wystarczy naparstek.

Nalewka z pigwy Piotra z Józefosławia

Z podanych składników otrzymamy 6 butelek po 0,5 litra.

Nalewka z pigwy – składniki

  • 2 kg owoców pigwowca
  • 1 kg cukru
  • 0,5 l miodu
  • 1,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 laska wanilii
  • kora cynamonu
  • 3 szt. goździków
  • korzeń imbiru (ok. 3 cm)
  • skórka pomarańczowa

Im dłużej nalewka leżakuje, tym ma lepszy smak, ciemniejszy kolor. (Fot. materiały prasowe) Im dłużej nalewka leżakuje, tym ma lepszy smak, ciemniejszy kolor. (Fot. materiały prasowe)

Sposób przygotowania

Owoce pigwy myjemy, osuszamy. Kroimy je na mniejsze kawałki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na malutkie kawałki – im mniejsze, tym lepsze.

Owoce wrzucamy do słoja, zasypujemy cukrem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 48 godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie do owoców wlewamy wódkę i spirytus, dodajemy resztę składników. Zakręcamy słój i odstawiamy go w chłodne, ciemne miejsce na ponad trzy miesiące.

Przelewamy do butelek. Zlaną nalewkę można już degustować, ale dobrze jest jeszcze trochę poczekać. Im dłużej nalewka leżakuje, tym ma lepszy smak, ciemniejszy kolor, a my – większą satysfakcję z naszej pracy. Jeśli chodzi o zlewanie nalewki, można pierwszy raz zlać ją do dużych butelek, a następnie zlewać znad osadu do małych butelek lub bezpośrednio do karafki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Nalewki
Autopromocja
Nalewki Joanna Matyjek Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze