1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Nalewka z pigwy – sprawdzony przepis. Jak zrobić najlepszą pigwówkę?

Owoce pigwy są twarde i mają cierpki smak, dlatego najczęściej stosuje się je do przygotowywania soków i nalewek. (Fot. materiały prasowe)
Nalewka z pigwy – sprawdzony przepis. Jak zrobić najlepszą pigwówkę? Czas. To on – oprócz bardzo dojrzałych owoców – jest najważniejszym składnikiem dobrej nalewki. Proces przygotowania pigwówki trwa około miesiąca, ale pełnię bukietu poczujemy dopiero po dobrych kilkunastu. Nalewka z pigwy, przygotowana już dziś, osłodzi pierwsze chłody. I jeszcze jedna uwaga: nalewkę się smakuje, a nie pije. W celach leczniczych wystarczy naparstek.

Nalewka z pigwy Piotra z Józefosławia

Z podanych składników otrzymamy 6 butelek po 0,5 litra.

Nalewka z pigwy – składniki

  • 2 kg owoców pigwowca
  • 1 kg cukru
  • 0,5 l miodu
  • 1,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 laska wanilii
  • kora cynamonu
  • 3 szt. goździków
  • korzeń imbiru (ok. 3 cm)
  • skórka pomarańczowa

Im dłużej nalewka leżakuje, tym ma lepszy smak, ciemniejszy kolor. (Fot. materiały prasowe)

Sposób przygotowania

Owoce pigwy myjemy, osuszamy. Kroimy je na mniejsze kawałki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na malutkie kawałki – im mniejsze, tym lepsze.

Owoce wrzucamy do słoja, zasypujemy cukrem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 48 godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie do owoców wlewamy wódkę i spirytus, dodajemy resztę składników. Zakręcamy słój i odstawiamy go w chłodne, ciemne miejsce na ponad trzy miesiące.

Przelewamy do butelek. Zlaną nalewkę można już degustować, ale dobrze jest jeszcze trochę poczekać. Im dłużej nalewka leżakuje, tym ma lepszy smak, ciemniejszy kolor, a my – większą satysfakcję z naszej pracy. Jeśli chodzi o zlewanie nalewki, można pierwszy raz zlać ją do dużych butelek, a następnie zlewać znad osadu do małych butelek lub bezpośrednio do karafki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Nalewki Joanna Matyjek Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze