1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Cukierek albo psikus! Pomysłowe dania na Halloween

Halloween to okazja do eksperymentów w kuchni. (Fot. materiały prasowe)
Halloween to okazja do eksperymentów w kuchni. (Fot. materiały prasowe)
Wycięliście już w dyniach buziaki? Stoją już w oknach podświetlone? To teraz zaproponuję wam kilka przepisów na imprezę 31 października. Gdy przyjdą goście przebrani na tę jesienną maskaradę, powitają ich straszne pajęczyny, nietoperze, paluchy wiedźmy i krwawa Mary.

Paluchy wiedźmy

Na ok. 20 paluchów

Składniki

Kruche ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 20 całych, niełuskanych migdałów
  • folia spożywcza papier do pieczenia

(Fot. materiały prasowe) (Fot. materiały prasowe)

Sposób przygotowania

Z mąki, masła, cukru, szczypty soli i jajka szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po ok. 30 minutach wyjmujemy je.

Odrywamy po niewielkim kawałku ciasta i formujemy z niego rulonik.

Na ruloniku robimy dwa wgniecenia palcami (mniej więcej na 1/3 i 2/3 wysokości).

Pomiędzy wgnieceniami nożykiem robi- my po trzy delikatne wcięcia. Na końcu wałeczka wbijamy migdał, to będzie nasz paznokieć.

Całość powinna wyglądać jak na pierwszym zdjęciu.

Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190ºC.

Paluchy powinny być rumiane. Po wyjęciu z piekarnika paluchy studzimy.

Mumie z kiełbasek

Na 6 porcji

Składniki

  • 6 dobrej jakości, cienkich kiełbasek
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 roztrzepane żółtko musztarda

(Fot. materiały prasowe) (Fot. materiały prasowe)

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie kroimy ostrym nożem w cienkie paski.

Każdą kiełbaskę owijamy ciastem – mają wyglądać jak zabandażowane

Teraz ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Pieczemy kiełbaski w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez 25 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.

Kiełbaski wykładamy na talerz lub półmisek i z musztardy robimy mumiom oczy.

Słodki mózg

Składnik

  • 2 łyżeczki masła
  • 50 g białych i różowych pianek marshmallow szczypta soli
  • 50 g preparowanego ryżu (2 kubki)

Do dekoracji

  • różowy jadalny mazak

(Fot. materiały prasowe) (Fot. materiały prasowe)

Sposób przygotowania

Pianki wkładamy do szklanej miseczki i wraz z masłem rozpuszczamy je w kąpieli wodnej.

Mieszamy je z ryżem. Dużą łyżką formujemy kule. Delikatnie je rozpłaszczamy i nożem robimy wzdłuż nacięcie.

Czerwonym, jadalnym pisakiem malujemy krew.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Słodkie co nieco
Autopromocja
Słodkie co nieco Joanna Matyjek Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze