Śledzie wbrew pozorom to nie tylko potrawa wigilijne. Można i warto jeść je nie tylko od święta. Oto przepisy na śledzie, które polecają Ewa Moisan i Beata Blaibel, właścicielki restauracji Między Nami w Warszawie.
Składniki
- 4 matiasy
- 400 g ugotowanych buraków
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- ½ ugotowanego selera
- 1 jajko na twardo
- 0,5 cebuli
- 2 ogórki kiszone
- 1 duże jabłko
- 100 g smażonej wołowiny
Zalewa
- 100 ml octu
- 100 ml oleju
- 100 g cukru
Śledzie namoczyć w zalewie do 24 godzin. Namoczone osuszyć i pokroić w dwu–trzycentymetrowe kawałki. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę.
Sos do śledzi
Przygotować w dniu, w którym będą podawane śledzie.
- 150 ml wody z kiszonych ogórków
- 120 g majonezu
- 100 ml śmietanki
- 30 g kaparów
- sól, pieprz
Wszystkie składniki wymieszać i dodać do pozostałych składników pokrojonych w kostkę. Całość znów wymieszać. Gotowy sos przełożyć do naczynia ze śledziami i delikatnie wymieszać.
(Fot. Robby Cyron)
Składniki
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie lub mleku do 24 godzin. Namoczone osuszyć i pokroić w dwu–trzycentymetrowe kawałki. Na gotowe śledzie ułożyć czarne aioli, a następnie mus jabłkowy.
Aioli
Przygotować w dniu, w którym będą podawane śledzie.
- 1 jajko
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 50 ml hiszpańskiej lub włoskiej oliwy
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka sepii, 2–3 łyżki ciepłej wody
Wszystkie składniki – oprócz oleju i oliwy – zmiksować blenderem w wąskim, długim naczyniu, po czym powoli wlewać zmieszaną oliwę z olejem, cały czas blendując.
Mus jabłkowy
Przygotować w dniu, w którym będą podawane śledzie.
- 0,5 kg jabłek,
- 50 ml wody,
- 2–3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru.
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu z resztą składników od 10 do 15 minut. Gotowy mus odstawić do ostudzenia.
(Fot. Robby Cyron)
Składniki
- 4 płaty śledzi
- 1 cebula
- 100 ml oleju lnianego
- sok z 1 cytryny
- różowy pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Śledzie namoczyć w mleku od 6 do 24 godzin, w zależności od preferowanej słoności. Namoczone osuszyć i pokroić w dwu–trzycentymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z resztą składników.
(Fot. Robby Cyron)
Składniki
- 4 matiasy
- 150 ml octu jabłkowego
- 200 g cukru
- 2 liście laurowe
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 200 ml wody
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie lub mleku do 24 godzin. Namoczone osuszyć. Przygotować zalewę, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zalać śledzie i pozostawić w zalewie na 24–48 godzin w lodówce. Zamarynowane śledzie pokroić w dwu–trzycentymetrowe kawałki i wymieszać z salsą.
Salsa curry
Przygotować w dniu, w którym będą podawane śledzie.
- ½ owocu mango
- 1 jabłko
- ½ czerwonej cebuli
- garść kolendry
- ½ łyżki jalapeño
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
Mango, jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę. Jalapeño i kolendrę posiekać, wymieszać z resztą składników.
(Fot. Robby Cyron)