1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Napar na niepogodę – przepisy na rozgrzewające napoje

Iwona Zasuwa (Fot. materiały prasowe)
Iwona Zasuwa (Fot. materiały prasowe)
Gdy za oknem zimno i nieprzyjemnie, chętniej sięgamy po ciepłe napoje, które rozgrzewają nas od środka i natychmiastowo poprawiają humor. Jakie wybrać? Publikujemy cztery przepisy na rozgrzewające napary z książki Iwony Zasuwy „Smakoterapia. Żyj i jedz zdrowo. Odporność na talerzu”, która dziś ma swoją premierę.

Napar imbirowy – rozgrzewający

Ten rodzaj naparu sprawdzi się w przypadku wniknięcia zimnego wiatru [przemarznięcie, przemoknięcie, przewianie itp. – przyp. red.]. Nie podawaj go osobie, która doświadcza wysokiej gorączki i ma zaawansowane objawy gorąca w ciele. Jest idealny w razie pierwszych objawów zimna (dreszcze, chłód) i w sytuacji pragnienia ciepłych płynów.

Napary rozgrzewające to najlepsze napoje na zimę. (Fot. iStock) Napary rozgrzewające to najlepsze napoje na zimę. (Fot. iStock)

Składniki

  • Imbir świeży starty, 1 łyżka
  • Lukrecja, szczypta
  • Kora cynamonu w całości lub mielona, nieduży kawałek lub ½ łyżeczki
  • Woda, 0,5 l

Wykonanie

Zagotuj wodę, dosyp zioła i gotuj 10–15 minut (z mielonym cynamonem skróć ten czas do 5 minut). Odcedź i pij porcjami.

Herbata rozgrzewająca Żołądek i Śledzionę

Bardzo przydatny napar, dzięki któremu można rozgrzać nasz najważniejszy obieg czynnościowy dokarmiający wszystkie pozostałe – Żołądek i Śledzionę, których wychłodzenie skutkuje łatwo marznącymi kończynami: zimnymi dłońmi i stopami.

Składniki

z przemiany Ognia [Teoria pięciu przemian wywodzi się z medycyny chińskiej i oparta jest na przeświadczeniu, że postawę funkcjonowania świata stanowi Pięć Elementów, którymi są: Drzewo (Drewno), Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Więcej o tym przeczytacie w książce – przyp. red.]

  • suszony tymianek (lub rozmaryn), ½ łyżeczki
  • suszony koper włoski, ½ łyżeczki

z przemiany Ziemi

  • cynamon w proszku, ½ łyżeczki
  • suszona lukrecja, szczypta
  • woda 0,5 l

Wykonanie

Zagotuj w emaliowanym lub ceramicznym garnku wodę, dodaj zioła i gotuj 3 minuty. Pozostaw pod przykryciem i pij ciepłe aż do zużycia.

Herbata rozgrzewająca Płuca i Jelito Grube

To napar szczególnie polecany w przypadku przeziębień wynikających z wniknięcia zimnego wiatru oraz na zaparcia, których przyczyną jest zimno w Jelicie Grubym. Ponieważ działa również rozgrzewająco na Wątrobę, nie jest wskazany u osób z objawami gorąca.

Herbata rozgrzewająca Płuca i Jelito Grube (Fot. materiały prasowe) Herbata rozgrzewająca Płuca i Jelito Grube (Fot. materiały prasowe)

Składniki

  • Imbir suszony, ½ łyżeczki
  • Goździki, kilka sztuk
  • Korzeń lukrecji, szczypta
  • Woda, 0,5 l

Wykonanie

Do gotującej się wody dodaj imbir, lukrecję i goździki i gotuj 5 minut. Pozostaw pod przykryciem przez 10 minut i podawaj.

Receptura Gui Zhi Tang – wniknięcie zimnego wiatru

To niesamowite, że receptury na mieszanki ziołowe w Chinach przetrwały tysiąclecia. Niektóre z nadal używanych i niezwykle skutecznych kombinacji liczą sobie tak wiele lat, a nadal są w użyciu. Pozostaje nam żałować, że naszej tradycji zielarskiej sprzed tylu wieków nikt nie chronił tak skutecznie jak cesarz w Chinach. Zawsze z wielkim szacunkiem i zadziwieniem przyjmuję informację, że receptura, której używam, pochodzi np. z XI wieku! To niesamowity dotyk historii!

Poniższa receptura jest idealna w razie wystąpienia pierwszych objawów przeziębienia.

Receptura Gui Zhi Tang (Fot. materiały prasowe) Receptura Gui Zhi Tang (Fot. materiały prasowe)

Porcja dzienna – zioła surowe

Składniki

  • Gui Zhi (gałązki cynamonowca), 9 g
  • Bai Shao (korzeń peonii), 9 g
  • Sheng Jiao (imbir świeży), 9 g
  • Zhi Gan Zao (preparowany w miodzie korzeń lukrecji uralskiej), 6 g
  • Da Zao (owoce głożyny pospolitej), 6 szt.

Wykonanie

Zioła umyj pod bieżącą wodą na sicie, owoce głożyny pokrój na mniejsze części i namocz, najlepiej na minimum 30 minut (część terapeutów preferuje namaczanie twardych części roślin na noc). Uzupełnij wodę do ilości 0,6 l i gotuj wszystkie składniki na niewielkim ogniu, redukując wywar do około 250 ml. Pij każdorazowo niewielką ilość ciepłego wywaru aż do zużycia. Ugotuj i zjedz również gorący kleik ryżowy. Przykryj się do momentu wystąpienia delikatnych potów i wówczas odstaw wywar.

Więcej w książce: „Smakoterapia. Żyj i jedz zdrowo. Odporność na talerzu”, Iwona Zasuwa, wyd. Purple Book

(Fot. materiały prasowe) (Fot. materiały prasowe)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze