Restauratorka Agnieszka Kręglicka jest właścicielką siedliska pod Kazimierzem Dolnym. Wspólnie z mężem kultywują w nim tradycje kulinarne tego regionu. Oto trzy jej przepisy na potrawy inspirowane kuchnią Lubelszczyzny.
Pstrąg na porach w białym winie
Składniki:
- 4 filety z pstrąga,
- 4 młode pory – białe części,
- 4 łyżki masła,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- drobny szczypiorek,
- sok z cytryny
Fot. Magda Klimczak/Daretocook.pl
Filety z pstrąga oczyść, posmaruj oliwą, posól. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Połóż rybę w posmarowanym oliwą naczyniu, przykryj folią i wstaw do piekarnika, piecz 20 minut.
Pory pokrój w cienkie plasterki. W garnku rozgrzej masło, lekko zeszklij pory, wlej wino, odparuj. Pory powinny pozostać jędrne. Dodaj śmietankę, gałkę i sól, sok z cytryny do smaku i łyżeczkę posiekanego szczypiorku.
Na porcji porów kładź upieczoną rybę. Podawaj z ziemniakami.
Cebularze
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej chlebowej,
- 25 g drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- 80 g masła,
- 100 ml oleju słonecznikowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka cukru
nadzienie:
- 3 cebule,
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki śmietanki,
- sól, pieprz,
- mak
Drożdże utrzyj z cukrem i odrobiną ciepłego mleka, odstaw do wyrośnięcia.
Do miksera z hakiem do ciasta wsyp mąkę, dodaj sól, resztę mleka, rozpuszczone masło, jajko i wyrośnięte drożdże. Miksuj, aż ciasto będzie elastyczne, dolewając olej. Odstaw do wyrośnięcia.
Cebulę pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju, dopraw solą i pieprzem, wlej śmietankę, zamieszaj.
Ciasto ponownie zagnieć i podziel na kulki wielkości sporej śliwki, rozpłaszcz je, połóż na blasze wyłożonej pergaminem, odstaw, aż urosną. Na środek placków kładź cebulę, niezbyt dużo. Brzeg posmaruj jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka, posyp makiem.
Piecz w piekarniku w 180°C, około 25 minut.
Rogaliki z różą
ciasto:
- 320 g mąki pszennej,
- 1 kostka masła (200 g),
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- szczypta soli
Nadzienie:
- konfitura z róży, gęsta marmolada z pigwy, z derenia lub z mirabelek
Dodatkowo:
- żółtko i odrobina mleka do posmarowania ciasta,
- cukier puder do posypania
Fot. Magda Klimczak/Daretocook.pl
Zagnieć szybko składniki ciasta na spójną, miękką masę. Podziel na cztery części, uformuj placki, włóż do torebki foliowej i schłódź w lodówce przez co najmniej godzinę.
W misce wymieszaj marmoladę z konfiturą różaną, do smaku. Sama róża jest bardzo intensywna, zaś połączona z dowolną kwaśną marmoladą daje nadzienie aromatyczne i bardziej złożone.
Rozwałkuj placki ciasta na grubość ok. 2 milimetrów, podsypuj mąką. Odrysuj koło od przyłożonego talerzyka (o średnicy 16-20 cm) i wytnij. Resztki ciasta połącz razem i zrób kolejny placek. Każde koło krój na 6–8 trójkątów.
Kładź łyżeczkę nadzienia na szerokim brzegu trójkąta i zwijaj go w ciasny rulonik. Brzegi rulonika zegnij do środka, by powstał rogalik.
Ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem, posmaruj wierzch surowych rogalików żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz około 20 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.