1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Szakszuka - na dobry początek dnia

Szakszuka - na dobry początek dnia

Szakszuka pochodzi z Tunezji, ale jest znana we wszystkich krajach Bliskiego Wschodu. (Fot. iStock)
Szakszuka pochodzi z Tunezji, ale jest znana we wszystkich krajach Bliskiego Wschodu. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 3 zdjęcia
Szakszuka będzie idealnym pomysłem na śniadanie dla tych, którym jajka znudziły się już w tradycyjnej formie. To wręcz banalny przepis, a jakże smaczny! 

Moja przygoda z szakszuką zaczęła się od jednej z warszawskich kawiarni,  w której pod nazwą „szakszuka” krył się zestaw śniadaniowy lub kanapka. Spałaszowałam to pierwsze ze smakiem, rekomendowałam, za mną pobiegły do kawiarni spragnione jajek dziewczęta, po czym cały zachwyt… szlag trafił. Okazało się, że szakszuka, specjał popularny w Izraelu, po drodze do Polski ewidentnie straciła swoje charakterystyczne walory. Specjaliści od jaj łapali się za głowy: przecież te jaja powinny być wbite do środka, a nie leżeć na wierzchu! Zaintrygowana zamieszaniem zaczęłam szukać w mieście prawdziwej szakszuki i na jej piękną, klasyczną formę trafiłam wreszcie... w książce kucharskiej

„Moim zdaniem każdy powinien umieć przyrządzić prostą, ale robiącą wrażenie potrawę na śniadanie – smażone jajko” – pisze w swojej książce „Najlepsze dania Billa” Bill Granger, ten sam, którego „New York Times” nazwał „mistrzem jajek z Sydney”. Urodzony w Australii restaurator, autor książek, gospodarz telewizyjnych programów kulinarnych i ojciec podaje w książce „Najlepsze dania Billa” przepis na szakszukę. Oto on.

Klasyczna szakszuka

Składniki:
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,
  • 1 cebula pokrojona w plasterki,
  • 2 papryki (czerwone, żółte lub zielone) pokrojone w kostkę,
  • 1 łyżeczka suszonej papryki,
  • szczypta suszonego chili,
  • 4 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę,
  • 2 jajka,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.
Podgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i paprykę i smaż do miękkości. Dodaj suszoną paprykę, czosnek i chili w proszku i smaż przez pięć minut. Dodaj pomidory i smaż przez kolejne 2 minuty. Przypraw solą i pieprzem. W uzyskanej masie zrób drewnianą łyżką dwa zagłębienia. Do każdego zagłębienia wbij po jajku i smaż tak długo, jak lubisz. Posyp suszoną papryką i podawaj z opieczonym chlebkiem pita.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze