Ogłoszenie nowej listy restauracji rekomendowanych w polskim Przewodniku Michelin to ekscytujący moment dla wszystkich właścicieli lokali gastronomicznych. W tym roku w zestawieniu pojawiły się trzy nowe restauracje, które otrzymały jedną gwiazdkę. Ponadto po raz pierwszy jeden z polskich lokali otrzymał Zieloną Gwiazdkę Michelin.
Obecnie w Polsce działa już 5 lokali z jedną gwiazdką Michelin i 1 z dwoma gwiazdkami – rok temu powędrowały one do krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, prowadzonej przez szefa kuchni Przemysława Klimę (dobra wiadomość jest taka, że lokal utrzymał swoje gwiazdki na kolejny rok i nadal dzierży tytuł najlepszej restauracji w Polsce). Wtedy też po jednej gwiazdce przyznano poznańskiej Mudze oraz warszawskiemu konceptowi kulinarnemu NUTA.
Czytaj także: Gwiazdki Michelin 2023 rozdane. Poznajcie najlepsze restauracje w Polsce
W tym roku zaś do grona restauracji nagrodzonych tym prestiżowym wyróżnieniem dołączyły trzy kolejne: w Warszawie, w Kościelisku oraz w Gdańsku. Tym samym do zestawienia dołączyło nowe województwo, uzupełniając dotychczasowe lokalizacje i potwierdzając bogactwo polskiej sceny gastronomicznej.
Przewodnik Michelin Polska uwzględnia 77 restauracji, w tym 3 nowe lokale, które po raz pierwszy otrzymały gwiazdkę Michelin.
– Rok 2024 przyniósł Polsce wiele doskonałych wiadomości. Tegoroczny Przewodnik znacznie się rozszerzył, co odzwierciedla szybko rozwijającą się polską scenę gastronomiczną i ogromny talent tutejszych szefów kuchni – komentuje Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy Przewodników Michelin.
Na szczególną uwagę zasługuje ARCO by Paco Pérez, pierwsza w historii restauracja z gwiazdką Michelin w Gdańsku, która łączy polskie składniki z hiszpańskimi smakami. Szefem kuchni jest tu Antonio Arcieri, a sam lokal ma widok na panoramę Gdańska.
Gwiazdkę zyskała również warszawska restauracja Rozbrat 20, nadzorowana przez szefa kuchni, a zarazem właściciela, Bartosza Szymczaka. Inspektorzy Michelin chwalili wyważone połączenie smaków oraz najwyższej jakości składniki, które stanowią podstawę przepysznych dań.
Ostatnia z grona restauracji nowo uhonorowanych gwiazdką Michelin jest Giewont we wsi Kościelisko. Mieści się w pięknej okolicy z zapierającymi dech w piersiach widokami na góry, od których zresztą wzięła się nazwa restauracji. Szefem kuchni jest tu Przemek Sieradzki, który łączy polskie i francuskie produkty oraz techniki, uzyskując dania wyróżniające się odważnymi smakami.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Po raz pierwszy bowiem w polskim Przewodniku znalazła się restauracja z Zieloną Gwiazdką. Wyróżnienie to jest przyznawane lokalom, które są liderami w zakresie zrównoważonych praktyk i angażują się ekologicznie.
To zaszczytne wyróżnienie przypadło w udziale gdańskiemu Eliksirowi, którego zespół wdraża wiele praktyk, aby zmniejszyć wpływ restauracji na planetę. Kluczowe znaczenie ma filozofia ograniczania ilości odpadów, która obejmuje odzyskiwanie oleju kuchennego do użycia jako paliwo czy wykorzystywanie skórek cytrusów w kordiałach i syropach. Ponadto Eliksir bazuje na lokalnych produktach oraz stosuje odnawialne źródła energii.
– Cieszę się również, że Polska ma teraz pierwszą restaurację z Zieloną Gwiazdką Michelin. To sukces nie tylko dla Polski, ale także dla naszej planety i dla bardziej zrównoważonej przyszłości naszej branży – dodał Poullennec.
W polskim Przewodniku Michelin na rok 2024 znalazło się także 9 nowych lokali z Bib Gourmand, wyróżnieniem przyznawanym tym restauracją, które oferują najlepszy stosunek jakości do ceny.
Nagrodzone restauracje to:
- Treinta y Tres (Gdańsk)
- Hewelke (Gdańsk)
- 1911 Restaurant (Sopot)
- Vinissimo (Sopot)
- Luneta & Lorneta Bistro Club (Ciekocinko)
- kontakt (Warszawa)
- Ceviche Bar (Warszawa)
- SPOT (Poznań)
- Folga (Kraków)
Wszystkie dotychczas działające w Polsce restauracje z Bib Gourmand zachowały swoje wyróżnienia: MOLÁM w Krakowie, Fromażeria i TU.REStAURANT w Poznaniu oraz alewino, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill i Le Braci w Warszawie. Oznacza to, że łączna liczba wyróżnień Bib Gourmand w Polsce wynosi obecnie 16.
Czytaj także: Smakuj lato – sezonowe przepisy z restauracji Kieliszki na Próżnej