1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Co zjeść w Apulii? Tych 6 prostych dań zachwyci cię podczas podróży po południu Włoch

Co zjeść w Apulii? Tych 6 prostych dań zachwyci cię podczas podróży po południu Włoch

Widok na plażę Lama Monachile w Polignano a Mare (Fot. Michał Ludwiczak/Getty Images)
Widok na plażę Lama Monachile w Polignano a Mare (Fot. Michał Ludwiczak/Getty Images)
Pachnie gajami oliwnymi, orzeźwiającym morzem i palącym słońcem, ale szczególną uwagę zwracają zapachy jej kuchni. Apulia słynie z obłędnych potraw, często ciekawszych niż w innych miejscach na mapie Italii.

Apulię łatwo znaleźć na mapie Włoch – to region położony na charakterystycznym obcasie dobrze znanego wszystkim buta. Od pięknych plaż po morskie jaskinie i jeszcze lepsze doświadczenia kulinarne. Ten kierunek zachwyci każdego, od tych zwiedzających oczami, jak i żołądkiem.

Apulia słynie z płaskich terenów, idealnych pod uprawy, stąd jej nizina nazywana jest spichlerzem Włoch. Rocznie produkuje się tu aż 800 tysięcy ton pszenicy oraz 300 tysięcy ton oliwy. Zastanawiając się jakie są dwa produkty, z których słynie Półwysep Apeniński, do głowy przychodzi wyżej wspomniana oliwa. Włosi kochają oliwę, nie znam chyba żadnego dania z ich kuchni, w którym nie występowałoby to „płynne złoto”. Jest ona podstawą słynnych past, a sami mieszkańcy Italii nie mogliby bez niej żyć. Organizują na jej cześć wiele imprez: Festiwal Pane e Olio (Chleb i Oliwa), krajowy Tydzień Oliwy czy Salone dell’ Olio (Salon Oliwy). To właśnie z Apulii pochodzi 33 proc. całej produkcji oliwy.

Przemieszczając się między Monopoli a Ostuni, możemy natknąć się na mnóstwo gajów oliwnych - niektóre mają tysiące lat. Jest to obszar monumentalnych drzew oliwnych, rosnących nawet trzy tysiące lat. Ich długowieczność można poznać po grubych pniach. Myśląc o Italii, nie można pominąć kolejnego produktu, z którego Włosi są dumni – wina. W Puglii wytwarza się 30 proc. całej produkcji wina we Włoszech. Ten region jest z niego znany, a winorośle rosną tu na obszarze ponad 100 tysięcy hektarów. Z czego jeszcze słynie Apulia? Z kuchni i niesamowitych potraw, których każdy miłośnik dobrego jedzenia powinien spróbować. Poniżej znajdziecie listę, z której dowiecie się czym warto napełnić brzuch podczas kolejnej podróży do słonecznej Apulii.

Orecchiette con cime di rapa

(Fot. Olga Mazyarkina/Getty Images) (Fot. Olga Mazyarkina/Getty Images)

Smaczne, proste danie, wytwarzane tylko z dwóch składników: ręcznie robionych (ściskając krążki ciasta między kciukiem a palcem wskazującym) makaronowych uszek orecchiette oraz rzepy brokułowej (cime di rapa) Mimo nazwy, nie ma ona nic wspólnego ani z rzepą, ani brokułem. Jest to delikatnie gorzka roślina z nutami orzechowymi, postrzępionymi zielonymi liśćmi i pączkami, które Włosi spożywają nim zakwitną. Cime di rapa to warzywo regionalne Apulii, którego musicie spróbować. O tym, że Włosi kochają pastę nie muszę pisać, ale czy wiedzieliście, że w 1647 roku w Bari za sprawą tej miłości wybuchła mała rewolucja? Mieszkańcy zbuntowali się przeciwko Hiszpanom, którzy nałożyli podatek od spożycia makaronu. Może brzmi to śmiesznie, ale miasto zawrzało, a hiszpański gubernator zrezygnował ze swojego pomysłu już po tygodniu.

Focaccia barese

(Fot. sal61/Getty Images) (Fot. sal61/Getty Images)

Street food rodem z Apulii - czy to może brzmieć lepiej? Foccacia to nic innego jak pieczywo, które zapiekane jest z najróżniejszymi dodatkami. Najczęściej są to przełamujące słodycz oliwki pomidory, które smak zawdzięczają kąpielom we włoskim słońcu, oraz aromatyczne oregano. Samo ciasto różni się jednak od tych w innych regionach Italii - jest grubsze i bardziej puszyste, otulone dużą ilością ukochanej przez Włochów oliwy. Tradycyjny wypiek pochodzący z Bari, to kolejny must have podróży w tutejsze strony. Każdy jego kęs zbliża nas do historii Apulii.

Taralli

(Fot. LucaLorenzelli/Getty Images) (Fot. LucaLorenzelli/Getty Images)

To pyszne włoskie pieczywo pochodzące z Apulii. Kształtem przypomina pierścień, jest chrupiące, a zarazem miękkie w środku. Ciekawą teksturę zawdzięcza procesowi krótkotrwałego gotowania przed upieczeniem. Włosi kochają jeść te słone obwarzanki z czerwonym winem. O popularności tej przekąski może świadczyć powiedzenie, że w Italii wszystkie konflikty prędzej czy później ulegają załagodzeniu i kończą się przy taralucci z winem. Taralli występują w różnych wariantach smakowych: od klasycznych solonych, po wzbogacone o anyż, nasiona kopru włoskiego czy pieprz. Choć najczęściej serwowane są jako przekąska, doskonale sprawdzają się także jako dodatek do sałatek i zup. To pieczywo stanowi idealny przykład prostoty i wszechstronności włoskiej kuchni.

Riso, Patate e Cozze

Włosi kochają prostotę w kuchni. Świadczy o tym fakt, że głównymi składnikami tej potrawy są ryż, ziemniaki i małże. Ta nieskomplikowana, przepyszna zapiekanka jest regionalnym daniem Apulii. Wywodzi się, jak większość dzisiejszych włoskich specjałów, z kuchni biednych rolników, którzy swój jadłospis opierali na tanich i wszechobecnych produktach, tworząc coś, co nasyci ich na długo. Ta apulijska potrawa jest często wzbogacana o pomidory, cebulę oraz zioła, takie jak pietruszka i oregano, które dodają jej dodatkowej głębi smaku. Riso, Patate e Cozze doskonale oddaje ducha kuchni południowych Włoch, łącząc w sobie prostotę i wyrafinowany smak. Danie to nie tylko cieszy podniebienie, ale także jest hołdem dla tradycji i umiejętności wykorzystania lokalnych składników w kreatywny i smaczny sposób.

Panzerotti

(Fot. porpeller/Getty Images) (Fot. porpeller/Getty Images)

To tradycyjne włoskie przysmaki, które zdobyły serca smakoszy na całym świecie. Wywodzą się z Apulii i przypominają niewielkie, smażone pierogi, które wypełnia się różnorodnymi nadzieniami. Najpopularniejsze wersje wypełnione są klasycznym połączeniem, takim, jak mozzarella i pomidory. Pierwotnie były przygotowywane na święto św. Marcina, symbolizując obfitość zbiorów i początek zimowego sezonu. Jednak obecnie stały się popularnym street foodem, którym turyści zajadają się zwiedzając południowe regiony Italii.

Pasticciotto

(Fot. ilbusca/Getty Images) (Fot. ilbusca/Getty Images)

Tradycyjne włoskie ciastko pochodzące z regionu Apulia. Składa się z kruchego ciasta wypełnionego kremowym nadzieniem budyniowym, najczęściej migdałowym lub wiśniowym. Idealnie nadaje się na słodkie śniadanie lub deser. Legenda głosi, że pasticciotto zostało wymyślone przypadkowo, w 1745 roku w Galatinie, gdy piekarz próbował wykorzystać resztki ciasta i kremu, tworząc pyszny deser, który szybko zdobył popularność w całych Włoszech.

Oczywiście Apulia słynie z wielu innych dań, które warte są skosztowania. Gdyby opisać je wszystkie, ten artykuł nie miałby końca. Opisane dania to, według mnie, obowiązkowe punkty jedzeniowej listy, podczas odwiedzin tego jednego z ciekawszych regionów Włoch. Pomimo, że proste, zaskakują niecodziennymi smakami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze