Zastanawiasz się, jak połączyć miłość do pysznego jedzenia ze zdrowym stylem życia? Dieta fleksitariańska to idealne rozwiązanie! To sposób odżywiania oparty głównie na warzywach i roślinnych składnikach, ale bez całkowitego rezygnowania z mięsa czy ryb. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i entuzjasta zdrowego żywienia, dzieli się swoimi doświadczeniami i inspirującymi przepisami, które przekonają Cię, że taki sposób odżywiania jest nie tylko prosty, ale i wyjątkowo smaczny.
W swoich przepisach Grzegorz Łapanowski chętnie sięga po warzywa i sezonowe owoce, a także zachęca do diety fleksitariańskiej. A jak odżywia się na co dzień? – Moje upodobania zmieniają się w czasie. Niedawno przekroczyłem 40 lat, a będąc ojcem i mężem, bardziej niż kiedykolwiek czuję, że moje zdrowie jest ważne, nie tylko dla mnie, ale również dla moich bliskich. Dla nich żyję. Dieta fleksitariańska – czyli inaczej tzw. elastyczny wegetarianizm wydaje mi się być jednym z najlepszych wyborów dla tych, którzy lubią jeść smacznie, a przede wszystkim zdrowo. Na co dzień z żoną staramy się, by w naszej diecie było jak najwięcej warzyw i owoców oraz białka pochodzenia roślinnego. Choć jako kucharz i… smakosz lubię ryby, owoce morza i mięso, dziś staram się po nie sięgać rzadziej niż kiedyś.
Grzegorz Łapanowski nie tylko proponuje nam przepyszne przepisy, ale także prowadzi własne studio kulinarne, znajdujące się w gospodarstwie jego teściów. Uprawiane tam warzywa, takie jak kolorowe buraki, marchewki, kalafiory czy brokuły, są podstawą wielu dań przygotowywanych na miejscu. Łapanowski wierzy i edukuje otoczenie, że dobrej jakości składniki są gwarancją smaku i wartości odżywczych.
Grzegorz Łapanowski zwraca również uwagę na rosnącą popularność roślinnych alternatyw dla nabiału. Produkty takie jak roślinne napoje i alternatywy dla jogurtów stały się istotnym elementem jego kuchni. Jako przykład podaje Alpro W Stylu Skyr o smaku mango, czyli roślinną alternatywę dla jogurtu typu skyr, którą łączy z kaszą jaglaną, pieczonymi orzechami i syropem klonowym. Roślinne napoje natomiast znajdują u niego zastosowanie nie tylko jako dodatek do kawy czy napój do ulubionej drożdżówki, ale także jako składnik sosów i zup.
Kucharz, pasjonat i smakosz podzielił się z nami dwoma przykładami inspirujących przepisów, które pokazują, jak w oryginalny sposób wprowadzić roślinne alternatywy do codziennej diety:
Kasza jaglana z roślinną alternatywą dla jogurtu typu skyr, pieczone orzechy laskowe, syrop klonowy, skórka z limonki, werbena cytrynowa
Składniki:
- 100 g Alpro W Stylu Skyr o smaku mango – roślinna alternatywa dla jogurtu typu skyr
- 120 g ugotowanej kaszy jaglanej
- Garść pieczonych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 sparzona limonka
- Kilka listków werbeny cytrynowej
Wykonanie:
W miseczce ułóż kaszę jaglaną oraz Alpro Skyr Style Mango i całość polej syropem klonowym, posyp otartą skórką z limonki, kruszonymi pieczonymi orzechami i listkami werbeny. To idealna opcja na lekkie śniadanie.
*Rada: przed ugotowaniem kaszy dokładnie ją wypłucz!
Alpro W Stylu Skyr naturalny, kolorowe buraki, pieczony jarmuż, fenkuł, pistacje, gravlax
Składniki:
- 60 g Alpro Skyr Style Naturalny – roślinna alternatywa dla jogurtu typu skyr
- Kilka pieczonych buraków (optymalnie kolorowych)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 bulwy kopru włoskiego
- 2 łyżki prażonych pistacji
- 100 g gravlaxa (łososia marynowanego w soli i cukrze, tartych burakach i żarnach kopru włoskiego)
- 25 g tartego chrzanu
- Łyżka świeżo posiekanego koperku
- Sok i skórka z cytryny do smaku
- Pieprz i sól
Wykonanie:
- Alpro Skyr Style Naturalny połącz z tartym chrzanem, koperkiem, solą, pieprzem i skórką z cytryny.
- Gravlaxa potnij w plasterki. Buraki pokrój w cząstki i pomieszaj z oliwą, cytryną, solą i pieprzem.
- Koper włoski potnij najcieniej jak potrafisz i zalej w misce zimną wodą z sokiem z cytryny.
- Na talerzu rozsmaruj sos chrzanowy na nim ułóż łososia, buraki i odcedzony koper włoski.
- Całość posyp prażonymi pistacjami. W sam raz na przystawkę w letni dzień!
Artykuł sponsorowany przez markę Alpro