W trakcie tegorocznej edycji festiwalu TISZ będzie można dowiedzieć się nie tylko o lokalnych tradycjach rzemieślniczych przedwojennych sztetli i miast, ale także spotkać się ze współczesnymi rzemieślnikami.
Tisz (jid. stół) w tradycji żydowskiej oznacza radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole. To słowo przewodzi corocznemu Festiwalowi Żydowskiego Jedzenia, który co roku odbywa się w trakcie radosnego żydowskiego święta Sukot. Tegoroczna edycja, potrwa od 16-20 października 2024.
W trakcie pięciodniowej imprezy będzie można wziąć udział w spotkaniach kulinarnych, warsztatach i spacerach. Jednym z głównych motywów zbliżającego się festiwalu jest mąka i wypieki. Uczestnicy festiwalu będą mogli posłuchać opowieści o warszawskich młynach, wyszywać jidyszowe makatki i wyplatać koszyki na chleb, a także wspólnie z Alessią Di Donato, Rzymianką z urodzenia, szefową kuchni specjalizującą się cukiernictwie, wybrać się w polsko-włoską podróż przez wypieki.
Jak co roku przed muzeum POLIN powstanie kuczka, czyli świąteczny szałas, w którym obchodzi się święto Sukot. W piątkowy wieczór, po zgaszeniu świateł w muzeum, w głównym hallu muzeum odbędzie się uroczysta kolacja szabatowa.
Obchody Festiwalu Żydowskiego Jedzenia nie ograniczą się do muzeum Polin i muzealnej restauracji „Warsze”, która z okazji festiwalu przygotowała specjalne degustacyjne menu. Potraw kuchni żydowskiej będzie można również skosztować w trakcie trwania festiwalu w restauracjach Browaru Warszawskiego.
16 października (środa)
- Żydowskie śniadanie na Targu - oprowadzanie z degustacją; godz. 11.00 – 12.30 Targ Kręglickich, ul. Zakroczymska 12
- Sukotowe warsztaty kulinarne z Junoną Lamchą-Grynberg, 12.00 – 00.00, JCC Warszawa, ul. Chmielna 9a
- Prosty ścieg – warsztaty wyszywania makatek; Muzeum POLIN, sala edukacyjna numer 3, godz. 18.00 – 21.00
17 października (czwartek)
- Oto Obiekt - wokół chleba, godz. 18.00 – 20.00, Muzeum POLIN
18 października (piątek)
- Szabatowa kolacja – plony jesieni; godz. 19.00 – 21.00; hol główny Muzeum POLIN
19 października (sobota)
- Smakujemy Opatów - spacer po wystawie czasowej z degustacją; godz. 12.00 – 13.30; Muzeum POLIN
- Wspomnienia na szkle malowane - warsztaty rzemiosła artystycznego; godz. 12.00 – 14.00; Państwowe Muzeum Etnograficzne, ul. Kredytowa 1
- Historia w kuflu - browarnicza i kulinarna tradycja Woli - spacer z Browarami Warszawskimi; godz. 15.00 – 17.00; Browary Warszawskie, ul. Grzybowska 60
20 października (niedziela)
- Opowieści o mące z Pragi – spacer śladami praskich młynów; godz. 11.30 – 13.00; Muzeum Warszawskiej Pragi
- W szynku czy na handelku? – oprowadzanie po wystawie Muzeum Warszawy; godz. 12.00 – 13.00; Muzeum Warszawy, Rynek Starego Miasta 32
- Smaki naszego domu – rodzinne warsztaty kulinarne w języku polskim; godz. 13.00 – 15.00; Muzeum POLIN
- Chodź na bajgla – spacer miejski; godz. 13.30 – 16.00; start JCC, ul. Chmielna 9
Szczegółowy program wydarzeń i informacje na temat warunków uczestnictwa znajdziecie na stronie: polin.pl/pl/tisz2024