1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Baba muślinowa na Wielkanoc

Proste i smaczne babki wielkanocne (fot. i Stock)
Proste i smaczne babki wielkanocne (fot. i Stock)
W doniczkach zieleni się owies i rzeżucha. Żonkile rozłożyły się w wazonie. A w kuchni wiosenno-świąteczna krzątanina! Kosz jaj, bakalie, świeże masło. Czekają na swój udział w kulinarnym misterium. Wyciągam babciną makutrę i trę szczęśliwe jaja i pół kwarty cukru. Będą baby. Bo czyż może być Wielkanoc bez bab?!

W doniczkach zieleni się owies i rzeżucha. Żonkile rozłożyły się w wazonie. A w kuchni wiosenno-świąteczna krzątanina! Kosz jaj, bakalie, świeże masło. Czekają na swój udział w kulinarnym misterium. Wyciągam babciną makutrę i trę szczęśliwe jaja i pół kwarty cukru. Będą baby. Bo czyż może być Wielkanoc bez bab?!

Składniki:

  • 18 żółtek
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła  + 2 łyżki do wysmarowania formy
  • 5 dag świeżych drożdży
Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął rosnąć - około 10 minut. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Przesiewamy mąkę i mieszamy wszystko 15 minut. (Można użyć miksera). W czasie ucierania ciasta rozpuszczamy masło i pozostawiamy, aby przestygło. Letnie masło wlewamy do ciasta i znowu wszystko ucieramy 15 minut. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urosło dwukrotnie. Formę do babki (o wymiarach 10 cm wysokość, 23 cm średnica) dokładnie smarujemy masłem. Przekładamy wyrośnięte ciasto i ponownie odstawiamy do wyrastania, aby  wypełniło formę po brzegi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30- 40 minut. Stan upieczenia sprawdzamy suchym patyczkiem: jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy i czysty to znaczy, że ciasto jest upieczone.

</a> Ta wersja wymaga aż 18 jaj. Białka warto więc wykorzystać na bezę (fot. Anna Kamińska) Ta wersja wymaga aż 18 jaj. Białka warto więc wykorzystać na bezę (fot. Anna Kamińska)

Babkę możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Przechowujemy ją pod przykryciem, aby nie wysychała.
Autorka prowadzi blog kuchennymidrzwiami.pl

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze