1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Baba wielkanocna

To prostsza wersja przepisu na to tradycyjne wielkanocne ciasto - zakłada trochę mniej wyrabiania, niż oryginalne przepisy.

3 szklanki mąki

15 dag masła

8 łyżek cukru

5 żółtek,

10 dag świeżych drożdży,

1,5 szklanki mleka,

tłuszcz do wysmarowania formy,

kilka łyżek rodzynek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Aby przygotować rozczyn musimy rozetrzeć pokruszone drożdże z łyżką cukru , łyżką ciepłego mleka i odrobiną mąki a potem powstałą mieszankę odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie należy zagrzać mleko i  wrzącym zalać pół szklanki mąki. Rozetrzeć, by nie powstały grudki. Kiedy masa przestygnie - dodawać do niej delikatnie po łyżce rozczynu i odstawić do wyrośnięcia. Cukier utrzeć z żółtkami. Dodać do resztki mąki, rozczyn i po chwili rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić (do momentu aż nie zacznie odchodzić od ręki)

Dodać bakalie oprószone mąką ziemniaczaną i ulubiony zapach. Włożyć ciasto do foremek - ma wypełniać połowę formy. Znów odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40-50 minut. Po ostygnięciu polukrować.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze