To prostsza wersja przepisu na to tradycyjne wielkanocne ciasto - zakłada trochę mniej wyrabiania, niż oryginalne przepisy.
3 szklanki mąki
15 dag masła
8 łyżek cukru
5 żółtek,
10 dag świeżych drożdży,
1,5 szklanki mleka,
tłuszcz do wysmarowania formy,
kilka łyżek rodzynek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Aby przygotować rozczyn musimy rozetrzeć pokruszone drożdże z łyżką cukru , łyżką ciepłego mleka i odrobiną mąki a potem powstałą mieszankę odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie należy zagrzać mleko i wrzącym zalać pół szklanki mąki. Rozetrzeć, by nie powstały grudki. Kiedy masa przestygnie - dodawać do niej delikatnie po łyżce rozczynu i odstawić do wyrośnięcia. Cukier utrzeć z żółtkami. Dodać do resztki mąki, rozczyn i po chwili rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić (do momentu aż nie zacznie odchodzić od ręki)
Dodać bakalie oprószone mąką ziemniaczaną i ulubiony zapach. Włożyć ciasto do foremek - ma wypełniać połowę formy. Znów odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40-50 minut. Po ostygnięciu polukrować.