Prosta receptura, łatwość wykonania i pyszny smak – to wystarczająca zachęta do własnoręcznego przygotowania zimowego deseru. Muffiny bananowe z masłem orzechowym doskonale sprawdzą się jako dodatek popołudniowej kawy czy rozgrzewającego kakao.
Babeczki bananowe z masłem orzechowym
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- szczypta soli
- 200 g maślanki lub jogurtu
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g masła orzechowego
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Banany pokroić i odrobinę posolić. Rozgnieść widelcem na papkę. Zmiksować z cukrem, jajkami, masłem orzechowym oraz maślanką lub jogurtem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połączyć. Masą wypełnić foremki do babeczek. Piec ok. 25–30 min. w 190 st. C.