Babka ajerkoniakowa

babka ajerkoniakowa

Składniki (wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej):
– 5 jajek (wielkość „L”)
– 165 g (0,75 szklanki) cukru
– 27 g (2 łyżki) cukru waniliowego
– 188 ml (0,75 szklanki) oleju rzepakowego
– 250 ml (1 szklanka) ajerkoniaku
– 255 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
– 95 g (0,5 szklanki) mąki ziemniaczanej
– 7 g (2 łyżeczki) proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
– 100 ml (0,4 szklanki) śmietanki 30 lub 36%
– 150 g czekolady (100 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
Dodatkowo
– masło i bułka tarta do formy

Wykonanie:

Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier (zwykły i waniliowy) i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Zmniejszyć obroty miksera i (cały czas miksując) wlać cienką stróżką olej. Zmiksować do połączenia składników, a następnie w ten sam sposób wmiksować do ciasta ajerkoniak.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i na małych obrotach miksera wmiksować do ciasta.

Formę do babki z kominem o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto i wyrównać.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 50-55 min (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, a następnie wyjąć z formy i przełożyć do całkowitego ostygnięcia na kratkę.

Polewa czekoladowa
Śmietankę wlać do rondelka, zagotować, zdjąć z palnika, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polewę odstawić na chwilę, żeby zgęstniała, a następnie polać wystudzoną babkę.

Przepis pochodzi z bloga Sylwii (idealneciasta.com)