1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Bezglutenowy mazurek kawowy

dietaeliminacyjna.pl
dietaeliminacyjna.pl
Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez babki lub mazurka. Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu.

Składniki:

Spód
  • 100 g migdałów namoczonych przez kilka godzin (najlepiej w nocy)
  • 100 g daktyli suszonych namoczonych w gorącej wodzie (około godziny)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych zalanych gorącą wodą i zostawionych minimum na 10 minut
  • 2 łyżki syropu daktylowego (lub melasy z buraka, syropu ryżowego lub z agawy)
Krem
  • 2 puszki mleka kokosowego dobrej jakości (min 60% miąższu z kokosa),
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Ozdoby
  • marcepan lub roztopiona czekolada,
  • płatki migdałowe,
  • kakao
W blenderze miksujemy migdały i daktyle. Nie musi być bardzo drobno, będzie przyjemnie chrupało. W dużej misce zagniatamy namoczone płatki ze zmiksowanymi migdałami, daktylami i melasą. Wykładamy blachę papierem i rozkładamy masę na blaszce. Na czas robienia kremu, spód schładzamy w zamrażarce. Ubijamy mleko kokosowe pamiętając, że ubija się tylko tę gęstą część. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w około 2 łyżkach gorącej wody. Musi być gęsta, ale dobrze rozpuszczona. Następnie studzimy ją i łączymy z masą kokosową, miksując delikatnie. Masę wykładamy na schłodzony spód. Całość ozdabiamy i schładzamy w lodówce.

Przepis przygotowała Joanna Dronka – Skrzypczak, autorka strony dietaeliminacyjna.pl. 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze