Aktorka Monika Mrozowska od lat promuje zdrową żywność. Jest wegetarianką i współautorka książek kulinarnych, takich jak m.in. "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie", z której pochodzi poniższy przepis na bombowe ciasteczka.
Składniki na 4–6 porcji (446 kcal/porcja):
3 łyżki rodzynek 3 łyżki suszonych moreli 3 łyżki suszonych żurawin 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki migdałów obranych ze skórki 1/2 szklanki płatków orkiszowych 1/2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego 3 łyżki sezamu 1/5 kostki masła trochę śmietany do sklejenia składników
Rodzynki, żurawinę i morele kroimy na bardzo małe kawałki. Pestki dyni i słonecznika szatkujemy, a płatki orkiszowe i owsiane mielimy (np. w małym młynku do kawy lub robocie kuchennym). Wszystkie składniki mieszamy w misce razem z sezamem, cukrem trzcinowym, masłem pokrojonym na mniejsze kawałki i śmietaną. Zagniatamy „ciasto”, odrywamy porcje wielkości dużej śliwki, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza, dopóki ciasteczka się nie przyrumienią (ok. 15–20 minut).