Składniki
- Smietanka 30 % 200 g
- Mleko 100 g
- Wanilia 1/2 laski
- Ser ricotta 150 g
- Cukier 60 g
- Żółtka 80 g
- Cukier brązowy do posypania 40 g
- Gruszka 400 g
- Cukier biały 40 g
- Sok z cytryny 50 g
- Cynamon mielony
- Kardamon mielony
Sposób przygotowania
W garnku zagotuj mleko ze śmietanką, laską wanilii i odstaw na około 15 minut. Ubij żółtka z cukrem i połącz z przygotowanym śmietanowym roztworem. Dodaj ser ricotta i dokładnie wymieszaj. Rozlej do małych naczyń żaroodpornych i piecz w piekarniku w kąpieli wodnej przez około 45 minut, aż masa będzie gęsta. Sposób przygotowania konfitury: Obierz i drobno pokrój gruszki. Dodaj sok z cytryny, cukier, kardamon i cynamon. Gotuj przez około 5- 8 minut i odstaw. Zimny krem brulee posyp brązowym cukrem i skarmelizuj palnikiem.
Serwuj z konfiturą.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Piotr Lisiewski